ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Galeos

Ανακλήθηκε κατεψυγμένος γαλέος από τον ΕΦΕΤ

σε Μαύρη Λίστα

Ο Ε.Φ.Ε.Τ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Επίσημου Ελέγχου για τα Βαρέα Μέταλλα έτους 2016, προέβη σε δειγματοληψία του κατεψυγμένου ιχθυηρού με την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΕΟΣ ΦΕΤΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ» FAO ΙΝΔΙΚΟΥ 51/57, σε συσκευασία φέτας με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 15/10/2017, που διακινείται από την εταιρεία ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ (2ο χλμ εθν. Πέλεκα – Αλεπού, ΔΕΗ, Κέρκυρα). Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Χημική Υπηρεσία Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του Γ.Χ.Κ., διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατo επιτρεπτό όριο όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των σχετικών ποσοτήτων που αντιστοιχούν στις παρτίδες 1416/00364Α, 1416/00364Β, 1416/00364Γ, 1416/00364Δ 1416/00364Ε και 1416/00364Z και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου φαίνεται κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.
Σε νέα ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ αναφέρει: Mε αίσθημα ευθύνης προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων και σε σχέση με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα ελεγκτών του και το κύρος του, αναφέρουμε τα κάτωθι:
Τα εν λόγω δημοσιεύματα αφορούν γενόμενο έλεγχο σε υποκατάστημα της επιχείρησης «ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ», στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου και μετά την από εργαστηριακό έλεγχο διαπίστωση ότι η επιχείρηση διακινούσε κατεψυγμένο ιχθυηρό με την εμπορική ονομασία «ΓΑΛΕΟΣ ΦΕΤΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ», στο οποίο η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερέβαινε τo ανώτατo επιτρεπτό όριο (σχετικό Δελτίο Τύπου της 15/2/17 του Ε.Φ.Ε.Τ., http://www.efet.gr). Σημειώνεται ότι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις αντίστοιχες, ενημερώθηκε η επιχείρηση και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ τα στοιχεία του εν λόγω ελέγχου απεστάλησαν μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) από 13/2/2017 στην αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση ο Ε.Φ.Ε.Τ. εγγυάται την ανεπηρέαστη εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού του στο πλαίσιο των υφισταμένων ενωσιακών και εθνικών διατάξεων και προς την κατεύθυνση αυτή και για την πλήρη διερεύνηση του θέματος και την αποκατάσταση της αλήθειας, υπέβαλε σχετική αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα στις αρμόδιες Εισαγγελίες Ιωαννίνων (έδρα ελεγχόμενου υποκαταστήματος της επιχείρησης) και Κέρκυρας (έδρα επιχείρησης).
Περαιτέρω, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός του για την αναζήτηση ποινικών και αστικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, ο Ε.Φ.Ε.Τ. απέστειλε έγγραφο στην ως άνω επιχείρηση καλώντας την να προβεί άμεσα στη διάψευση των όσων φέρεται να ανακοινώνει ή σε αντίθετη περίπτωση να κοινοποιήσει άμεσα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στους ως άνω αρμόδιους Εισαγγελείς, καθώς και στον Ε.Φ.Ε.Τ. για τις ενέργειές μας.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., τέλος, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα και συστηματικά τους ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας και των συμφερόντων των ελλήνων καταναλωτών, αποτρέποντας κάθε είδους εκβιασμό και μη επιτρέποντας η παρούσα οικονομική κρίση να μετατραπεί και σε διατροφική.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαύρη Λίστα

Chalvas

Ανακαλείται χαλβάς

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας σχετικά με την απόρριψη
Go to Top