ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

89932-1101_54011774-696x522

Απαισιόδοξες προβλέψεις από την έκθεση του ΙΟΒΕ

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και αύξηση της ανεργίας «βλέπει» το ΙΟΒΕ για το 2016, σύμφωνα με την τριμηνιαία του Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, κυρίως εξαιτίας της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει περίπου 1%-2%, ενώ αναμένεται και περιστολή δημόσιας κατανάλωσης λόγω επανεκκίνησης δημοσιονομικής προσαρμογής περίπου 2%-3%.
«Η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί αποφασιστικά από τον χρόνο και τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα κλείσει η αξιολόγηση», αναφέρει το Ινστιτούτο, προειδοποιώντας ότι «σε περίπτωση ρήξης ή μη ομαλής εφαρμογής του προγράμματος, οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα δραματικές και η σχετική άμεση και μακροπρόθεσμη ζημιά μη αναστρέψιμη».
Αν και, όπως αναφέρει, προεξοφλούνται αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία από την αβεβαιότητα, η μετάθεση των μέτρων περιορίζει τις υφεσιακές τους επιδράσεις φέτος.
Στις άμεσες αρνητικές επιδράσεις των νέων μέτρων το ΙΟΒΡΕ παραθέτει «τις πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από φορολογικά μέτρα, αυξήσεις εισφορών, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την άνοδος κόστους των επιχειρήσεων από αύξηση έμμεσων φόρων στην ενέργεια, κι ενδεχομένως τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές».
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και το εισόδημα των νοικοκυριών, δύο παράγοντες που θα συνεχίσουν να ασκούν αποπληθωριστικές πιέσεις.
Παρ’ όλα αυτά, μετά από μια τριετία έντονης πτώσης στις τιμές καταναλωτή, προβλέπει σχετική σταθερότητα τιμών, με μηδενικό πληθωρισμό ή μικρή πτώση τιμών το τρέχον έτος, χάρη και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που δρομολογείται.
Όσον αφορά την ανεργία, υποστηρίζει ότι θα αυξηθεί στο 25,2% φέτος, από το 24,4% το δ’ τρίμηνο του 2015.
Παρ’ όλα αυτά, προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία αποτελεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας διεθνώς, ιδίως στους επενδυτές, και γι’ αυτό απαιτείται τακτική υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων – πολιτικών, όχι μερική ή επιλεκτική εφαρμογή τους, όπως σημειώνει.
Ωστόσο, οι επενδύσεις να αναβληθούν και φέτος, εξαιτίας της στενότητα επενδυτικών πόρων (με εξαίρεση ΠΔΕ), της υποτονικής ζήτησης εγχωρίως και διεθνώς για τα ελληνικά προϊόντα, της περιορισμένης δραστηριότητας σε παραχωρήσεις, των ιδιωτικοποιήσεων, των εκκρεμών ρυθμίσεων των δανείων και της αναμονής νέων μέτρων στο πλαίσιο της σταθερής υλοποίησης νέου Μνημονίου.
Θετικό στοιχείο στην οικονομία, όπως αναφέρει, αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος θα συνεχίσει την ανοδική πορεία, ωστόσο για όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες υπάρχει απαισιοδοξία για το 2016, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταποίηση για την οποία «βλέπει» κάμψη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top