ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

epa04385343 British Prime Minister David Cameron (L) and US President Barack Obama talk as Heads of State and Government gather to watch a military fly past in front of a Typhoon fighter jet during the NATO Summit 2014 at the Celtic Manor Resort in Newport, Wales, Britain, 05 September 2014. World leaders from about 60 countries are coming together for a two-day NATO summit taking place from 04-05 September.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA (Newscom TagID: epalive346058.jpg) [Photo via Newscom]

Γιατί ο Ομπάμα είναι κατά του Brexit

σε Κόσμος

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει μια λεπτή ισορροπία σχετικά με το Brexit κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, όπου θα φιλοξενήσει μια συνάντηση με τη νεολαία και θα εκφράσει την άποψή του «ως φίλος», ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα εντρυφήσει στην επίμαχη συζήτηση μόνο αν του ζητηθεί και επανέλαβε τη θέση του Ομπάμα, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «μια ισχυρή Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Θα κάνει πολύ σαφές ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει όταν προσέλθει στις κάλπες τον Ιούνιο» δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Πιστεύουμε ότι όλοι μας ωφελούμαστε όταν η ΕΕ μπορεί να εκφραστεί με μια ισχυρή και ενιαία φωνή και να συνεργαστεί μαζί μας για την προώθηση των κοινών συμφερόντων, είτε για την ασφάλεια είτε για την ευημερία», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επωφεληθεί από την ενιαία αγορά που είναι καλή για τη βρετανική οικονομία και ότι, αυτό με τη σειρά του, είναι καλό για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών».
Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα έχει καταστήσει σαφή τη θέση του και στο παρελθόν, ο πρόεδρος κινδυνεύει να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις παίρνοντας θέση κατά του Brexit, δύο μήνες πριν οι Βρετανοί προσέλθουν στις κάλπες για το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.
Είναι ασυνήθιστο για το Λευκό Οίκο να επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τις εκλογές σε άλλες χώρες, και η κυβέρνηση συνήθως προσπαθεί να αποφύγει κάτι τέτοιο κατά τον προγραμματισμό και τα ταξίδια στο εξωτερικό και τις προσκλήσεις ξένων ηγετών στην Ουάσιγκτον. Όμως, ενόσω θα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ομπάμα θα δώσει επίσης κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις.
Ο Κάμερον έχει χαρακτηρίσει την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ ως «το στοίχημα του αιώνα». Ο Λευκός Οίκος παρέμεινε επιφυλακτικός όσον αφορά την οπτική της επίσκεψης του Ομπάμα, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο αρκετές φορές στο παρελθόν και ότι το επίκεντρο αυτού του ταξιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους.
«Νομίζω ότι η προσέγγιση του θα είναι ότι αν του ζητηθεί η άποψή του ως φίλος, θα την δώσει, αλλά θα καταστήσει πολύ σαφές ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει όταν προσέλθει στις κάλπες τον Ιούνιο», δήλωσε ο Ρόουντς.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ασκήσει μια τεράστια επιρροή στον κόσμο τους τελευταίους αιώνες και είναι μία από τις χώρες που έχει διαμορφώσει περισσότερο τη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο Τσάρλι Κάπτσαν, ειδικός βοηθός του Ομπάμα και ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου. «Και ελπίζουμε ότι αυτή η τεράστια επιρροή συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι στο σημερινό κόσμο, αυτό το είδος της επιρροής είναι καλύτερο να ασκείται μέσω ομάδων, μέσω της πολυμέρειας, μέσω της ομαδικής εργασίας. Και από αυτή την άποψη, εκτιμάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτό το ρόλο πιο αποτελεσματικά αν παραμείνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top