Jean Claude Juncker

Γιούνκερ για Brexit και Αυστριακούς

σε Κόσμος

Η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την θέση της ως τρίτης χώρας σε περίπτωση Brexit, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde», ενώ αναφερόμενος στην Αυστρία δηλώνει κατηγορηματικά: «δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για συζήτηση, ούτε για διάλογο».
Στην ερώτηση εάν επαναλαμβάνει το κάλεσμά του προς τους Αυστριακούς να ψηφίσουν τους Πράσινους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, απαντά: «Είναι προφανές ότι οι Αυστριακοί δεν εκτίμησαν το ότι αναμίχθηκα (στα εσωτερικά τους), αλλά λίγο με ενδιαφέρει… Απέναντι στη προοπτική να δω μια νίκη της σκληρής ακροδεξιάς, ένοιωσα υποχρεωμένος να πω ότι δεν μου αρέσει (…) Με την ακροδεξιά δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για συζήτηση, ούτε για διάλογο».
Στην παρατήρηση ότι παντού στην Ευρώπη τα κινήματα των λαϊκιστών βρίσκονται σε άνοδο, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Δεν θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από τους λαϊκιστές, που συχνά θέτουν εύστοχα ερωτήματα, δίνουν όμως κακές απαντήσεις. Εάν τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα ακολουθούσαν αυτά τα κηρύγματα σε ποιον κόσμο και σε ποια Ευρώπη θα ζούσαμε; Σε μια αγχωμένη Ευρώπη όπου θα χαρακτηριζόταν από την απόρριψη του άλλου», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιούνκερ είναι «πεπεισμένος» ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση Brexit, λέει: « Είμαι σίγουρος ότι “οι αποστάτες” δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές τις αγκάλες. Εάν οι Βρετανοί πουν όχι (στην Ευρώπη), πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχισθεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί να αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες (…) δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές», προειδοποιεί.
Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (επανίδρυσης). Σε αυτήν δε την περίπτωση θα πρέπει άραγε να είναι αγγλικού τύπου ή να εστιασθεί στον πυρήνα των (έξι) ιδρυτικών χωρών; «Ανάμεσα στους έξι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που αποφασίσαμε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κανείς δεν μιλάει κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Δεν θα είναι εύκολο», ομολογεί ο Ζαν-Κλοτν Γιούνκερ. «Δεν είμαι καχύποπτος σχετικά με την ιδέα επανίδρυσης της Ευρώπης, όμως κάτι τέτοιο θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή διαίρεση… εάν μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκινήσει από ένα από τα μεγάλα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την υποστηρίξει».
Όσο για τη Γαλλία, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Βλέπω τις αδυναμίες της, παρ’ όλα αυτά είναι αυτή που θα μπορούσε να επαναφέρει την Ευρώπη στην ουσία της: ενισχύοντας τη διάσταση της αλληλεγγύης και αναπτύσσοντας το λόγο για την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, χωρίς να παραβλέπεται το ενάρετο τρίπτυχο: δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. (…) Η Γαλλία, που της αρέσει να διαχωρίζει τη θέση σε όλα, θα πρέπει να αποφύγει να το κάνει για την Ευρώπη», λέει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*