ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ Ãà ÔÏÕ ÊÊÅ ÄÇÌ. ÊÏÕÔÓÉÏÕÌÐÁ ÌÅ ÔÏÍ ÄÇÌÁÑ×Ï ÁÈÇÍÁÉÙÍ Ã. ÊÁÌÉÍÇ(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Είναι ο Καμίνης ο χειρότερος δήμαρχος όλων των εποχών;

σε Ελλάδα/Πολιτική

Τον τίτλο του χειρότερου δημάρχου που έχει περάσει ποτέ από την Αθήνα διεκδικεί ο Γιώργος Καμίνης, παρά τις υψηλότατες προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογή, αλλά και η επανεκλογή του στο αξίωμα του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας. Προσδοκίες που ο ίδιος ενσάρκωνε στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται αληθινός ο κανόνας που λέει ότι στην πολιτική καλές είναι οι διακηρύξεις, όμως το πεδίο όπου κρίνονται όλα είναι οι πράξεις. Και σε αυτό το πεδίο, ο δήμαρχος Αθηναίων, στο πρόσωπο του οποίου κάποιοι «έβλεπαν» ακόμη και τον μελλοντικό ηγέτη της ενωμένης Κεντροαριστεράς, παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση. Και, μάλιστα, πολύ κοντά στο «μηδέν»…
Πίσω στο μακρινό 2010, την ώρα που η χώρα άρχιζε να νιώθει τις βαριές συνέπειες όλων των μεταπολιτευτικών στρεβλώσεων που οδήγησαν στο Μνημόνιο και την ουσιαστική χρεοκοπία, μία επανάσταση συντελούνταν στις δύο βασικές πόλεις της χώρας: στην Αθήνα, ο Γιώργος Καμίνης, νομικός, που έως τότε υπηρετούσε τον θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, αναδεικνυόταν δήμαρχος με την παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη». Και στη Θεσσαλονίκη, ο απολύτως αντισυμβατικός και επιτυχημένος επιχειρηματίας-οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης κατάφερνε να βάλει στην άκρη το ούλτρα δεξιό κατεστημένο της πόλης και να πείσει τους Θεσσαλονικείς να τον εμπιστευθούν. Και όσοι υπερήφανοι μπορούν να αισθάνονται οι κάτοικοι της «νύμφης του Θερμαϊκού» για την επιλογή τους, τόσο αποτυχημένοι και ηττημένοι αισθάνονται οι Αθηναίοι με τη δική τους επιλογή.

Οι καλύτερες προϋποθέσεις
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Καμίνης εξελέγη δήμαρχος με τις καλύτερες προϋποθέσεις, που αποτελούσαν εχέγγυο για να εφαρμόσει τις ιδέες και τις απόψεις του, χωρίς να έχει εμπόδια από πουθενά και από κανέναν. Η αρχική έμπνευση ανήκε στον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, που τότε συγκέντρωναν ότι καινούργιο είχε να δείξει η Αριστερά και το πολιτικό σκηνικό, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την μεγάλη απόφαση να μην ρίξει στη μάχη της δημαρχίας τη Φώφη Γεννηματά αλλά να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του τον Γιώργο Καμίνη, ενώ ακόμη και αρκετά «μεταρρυθμιστικά» στελέχη της ΝΔ, από εκείνα που σήμερα κάνουν κουμάντο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έβλεπαν με πολύ θετικό μάτι τον νεοεισερχόμενο στον στίβο της πολιτικής Καμίνη. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη υποψηφιότητα συγκέντρωσε την υποστήριξη κινήσεων πολιτών, κινημάτων αλλά και κομμάτων που δεν ανήκαν στην Κεντροαριστερά, όπως η «Δράση» του Στέφανου Μάνου και του Θοδωρή Σκυλακάκη.

Δειλό ξεκίνημα
Ο Γιώργος Καμίνης βρήκε μία Αθήνα υπονομευμένη, υπερχρεωμένη, με «μαύρες τρύπες» παντού. Ταυτόχρονα, είχε να διαχειριστεί τα χιλιάδες «ρουσφέτια» των προηγούμενων, σε όλα τα μέτωπα. Προφανώς και το έργο του δεν ήταν εύκολο –και το λέμε αυτό γιατί θέλουμε να είμαστε τίμιοι. Ταυτόχρονα, όσο η κρίση εμβαθυνόταν και οι βαριές επιπτώσεις της στην κοινωνία γίνονταν ολοένα και περισσότερο αισθητές, ο δήμαρχος Αθηναίων είχε να αντιμετωπίσει την εικόνα μίας πόλης σε παρακμή, με χιλιάδες μαγαζιά να βάζουν «λουκέτο» και να ρίχνουν στην Αθήνα το μαύρο πέπλο της συλλογικής κατάθλιψης, με τους αστέγους να πολλαπλασιάζονται, αλλά και με τις ανάγκες για συσσίτια και κοινωνική μέριμνα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κάθε μήνα.
Ωστόσο, την πρώτη θητεία του, ο Γιώργος Καμίνης ασχολήθηκε μόνο με το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου. Και εκεί κατέγραψε ορισμένες επιτυχίες: η δημοτική αστυνομία άρχισε να κόβει ξανά κλήσεις και να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων στο ταμείο του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, άρχισαν να λειτουργούν φιλόδοξα προγράμματα στέγασης αστέγων, αλλά και συσσίτια που έδιναν μια κάποια λύση, ανακουφίζοντας τον πόνο όσων δεν είχαν να εξασφαλίσουν ούτε καν το φαγητό της μέρας τους. Βεβαίως, ο Καμίνης δεν είχε εκλεγεί μόνο για μερικές οικονομικές διευθετήσεις ή για το οικονομικό συμμάζεμα του δήμου Αθηναίων. Αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μέτριος λογιστής. Ο Καμίνης είχε δημιουργήσει όραμα, πως θα ήταν ένας δήμαρχος αφιερωμένος στην Αθήνα και την αναγέννηση της πόλης. Και, παρά την οριακή επανεκλογή του το 2014, έδειξε ότι είναι ανεπαρκής σε όλους τους τομείς.

Η απόλυτη αποτυχία και εξαφάνιση
Άλλωστε, η οριακότητα της επανεκλογής του ήταν το πρώτο «καμπανάκι». Για μία χούφτα ψήφους παραλίγο να χάσει την δημαρχία από τον τότε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και με τον τρόπο αυτό, οι Αθηναίοι του έστειλαν ένα μήνυμα ότι… δεν τους ικανοποίησε καθόλου. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν πήρε το μήνυμα αυτό στα σοβαρά, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να του κοστίσει την θητεία του, αν στον δεύτερο γύρο δεν είχε περάσει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μάλιστα, τότε πολλοί υποστήριζαν ότι αν δεν ήταν η «αντάρτικη» υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη που «διέσπασε» τις ψήφους των νεοδημοκρατών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θα είχε βρεθεί με άνεση στον δεύτερο γύρο και θα έπαιρνε τον πρώτο δήμο της χώρας από τον Γιώργο Καμίνη.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι ιστορία. Ο Καμίνης είναι δήμαρχος και διεκδικεί τον τίτλο του πλέον αποτυχημένου δημάρχου στην ιστορία της πρωτεύουσας. Η Αθήνα είναι βρόμικη, ζέχνει. Εκτός της υποβαθμισμένης πλατείας Ομονοίας και των γύρω περιοχών, ο δήμος έχει αφήσει στην τύχη τους ακόμη και τις αμιγώς τουριστικές περιοχές της πρωτεύουσας. Μία βόλτα στην Πλάκα, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Κολωνάκι, στην πλατεία Συντάγματος και στην Ερμού θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο για την παταγώδη αποτυχία του δημάρχου: σωροί με σκουπίδια παντού, βρόμικα πεζοδρόμια, τρύπιοι πεζόδρομοι που απειλούν την σωματική ακεραιότητα των διαβατών. Και όλα αυτά, όταν οι περιοχές αυτές έχουν μετατραπεί σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ, αφού κανείς δεν κάνει τον κόπο να αποτρέψει, με ειδικές μπάρες ή περιπολίες δημοτικών αστυνομικών, τους ασυνείδητους οδηγούς να σταθμεύουν τα οχήματά τους και τις μηχανές τους όπου θέλουν.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Γιώργος Καμίνης απέδειξε ότι ο τίτλος του συνδυασμού του, το «Δικαίωμα στην Πόλη», είναι μόνο ένας ευφημισμός. Οι πολίτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα: το βράδυ δεν μπορούν να κοιμηθούν από τις καφετέριες και τα μπαρ που δεν τηρούν κανένα ωράριο και τους κανόνες κοινής ησυχίας (ρωτήστε τους Παγκρατιώτες γι’ αυτό, έχουν να πουν πολλά…) ενώ την ημέρα δεν μπορούν να περπατήσουν στα κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους.
Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι με τον δήμαρχο Αθηναίων. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας, αφού ο Γιώργος Καμίνης τους ικανοποίησε ένα πάγιο συντεχνιακό αίτημα, καταδικάζοντας στην κίνηση, το χάος και τη δυσλειτουργία όλη την πόλη: πλέον, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων δεν ξενυχτάνε, αφού τα απορριμματοφόρα κυκλοφορούν και συλλέγουν τα σκουπίδια στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας είτε το μεσημέρι, είτε νωρίς το βράδυ και το απόγευμα. Απορριμματοφόρα περνούν από το κέντρο της πόλης, το Κολωνάκι ή το Παγκράτι, στις 2 και τις 3 το μεσημέρι, αλλά και στις 8 και 9 το βράδυ. Έτσι, όλη η πόλη μπλοκάρει, το κυκλοφοριακό χάος κάνει τη ζωή όλων αβίωτη, αλλά οι εργαζόμενοι στον δήμο πηγαίνουν νωρίς στο σπίτι τους, χάρη στον δήμαρχο που φρόντισε να τους κάνει ένα ρουσφέτι που ζητούσαν χρόνια…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top