CAPRILES PROPOSES A REFERENDUM TO END MADURO'S MANDATE

Ενρίκε Καπρίλες: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θέλει να ρίξει τον Μαδούρο

σε Κόσμος

Δύο φορές έχει προσπαθήσει να γίνει πρόεδρος της Βενεζουέλας και απέτυχε. Τώρα, ο Ενρίκε Καπρίλες είναι αυτός που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στον Νικολάς Μαδούρο.
Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν και την Τετάρτη στους δρόμους του Καράκας, ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου της χώρας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ενρίκε Καπρίλες- ο ηγέτης της αντιπολίτευσης- κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να επιλέξουν αν είναι με το Σύνταγμα ή με τον Νικολάς Μαδούρο.

Ποιος είναι
Ο 44χρονος Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι δικηγόρος και κυβερνήτης. Ηταν δύο φορές υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας. Τον Οκτώβριο του 2012 έχασε από τον Ούγκο Τσάβες, ενώ όταν εκείνος πέθανε, ο Καπρίλες έχασε και στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2013 από τον Νικολάς Μαδούρο, αν και με πολύ μικρή διαφορά, με συνέπεια ο Καπρίλες να αμφισβητεί ανοιχτά τα αποτελέσματα, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για ανακαταμέτρηση, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν αδύνατο εξαιτίας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας.
Είναι απόγονος μεταναστών από την Ευρώπη. Ο πατέρας του είχε ολλανδικές ρίζες, ενώ η οικογένεια της μητέρας του διέφυγε από την Πολωνία μετά από το Ολοκαύτωμα. Η εύπορη οικογένειά του έχει μερίδιο εφημερίδων, κινηματογράφων και άλλων επιχειρήσεων.
Ο ίδιος πολλές φορές έχει δηλώσει ότι κατάγεται από την εργατική τάξη και πως οι παππούδες του έφτασαν στη Βενεζουέλα χωρίς να έχουν τίποτα και ότι ο ίδιος δούλευε από τα 11 χρόνια του. Πάντως, είχε την ευκαιρία να σπουδάσει νομική, ενώ εργάστηκε τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Κατηγορίες για πραξικόπημα
Ο Καπρίλες έχει κατηγορηθεί ότι μετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος το 2002, ενάντια στην κυβέρνηση. Επικριτές του ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ενεπλάκη στις βίαιες διαμαρτυρίες στο προξενείο της Κούβας, όπου θεωρούνταν ότι κρύβονταν μέλη του στενού κύκλου του Τσάβες. Οταν το πραξικόπημα αποτράπηκε, ο Καπρίλες συνελήφθη και έμεινε στη φυλακή για 119 ημέρες, αλλά το δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες. Ο ίδιος επέμενε ότι βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για να λυθεί η πολιορκία του προξενείου.

Η πολιτική άνοδος
Οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη δεν έβαλαν φρένο στη γρήγορη πολιτική του άνοδο, που ξεκίνησε από νωρίς. Ο «El Flaco»- ο αδύνατος- όπως είναι γνωστός, μπήκε στην πολιτική στα 25 του και έγινε ο νεαρότερος στην ιστορία του Κογκρέσου της Βενεζουέλας το 1998, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος.
Στη συνέχεια διετέλεσε δήμαρχος της Μπαρούτα- περιοχή του Καράκας- ενώ έχει εκλεγεί δύο φορές κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, θέση που κατέχει ακόμη μετά από τις περιφερειακές εκλογές του 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*