ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

newego_LARGE_t_1101_54153100

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

σε Κόσμος/Υγεία

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση για μόλις έναν ή δύο μήνες είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ειδικά για τους παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη των ΗΠΑ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 1.000 Μεξικανο-Αμερικανούς που ζουν στη νότια Καλιφόρνια και βρήκαν πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο της υψηλής χοληστερόλης και μειωμένη επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα, παράγοντες κινδύνου για διαβήτη. Οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Είναι πιθανό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, το οποίο πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που καθιστά πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να επεξεργάζονται το σάκχαρο στο αίμα, είπε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Dr. Frank Gilliland, διευθυντής στο Κέντρο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας της Νότιας Καλιφόρνιας και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Για την τρέχουσα μελέτη, ο Dr. Frank Gilliland και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις συγκεντρώσεις του όζοντος, την ασταθή μορφή του οξυγόνου, το διοξείδιο του αζώτου και τα λεγόμενα PM 2.5 (ένα μίγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων μικρότερο από 2,5mm που μπορεί να περιλαμβάνουν σκόνη, βρωμιά, αιθάλη και καπνό).
Τα σωματίδια αυτά είναι αρκετά μικρά ώστε να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι συμμετέχοντες στην παρούσα μελέτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση τους, και είχαν επίσης εργαστηριακές δοκιμές για τη μέτρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και των σακχάρων στο αίμα τους. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 35 ετών κατά μέσο όρο και συνήθως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Πολλοί από αυτούς ζούσαν σε γειτονιές με χαμηλά εισοδήματα και δεν είχαν καμία εκπαίδευση πέρα από το γυμνάσιο. Όλοι είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Αποδείχθηκε λοιπόν πως οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα είχαν μεγαλύτερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη, περισσότερα σάκχαρα στο αίμα τους και υψηλότερη χοληστερόλη.
Ο μόνος περιορισμός της μελέτης είναι πως οι ερευνητές δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για τις προηγούμενες κατοικίες των συμμετεχόντων όπως και το πόσα χρόνια ζουν στην διεύθυνση που δήλωσαν. Έτσι, ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί τι προκαλεί η ισόβια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμα κι έτσι, τα ευρήματα δείχνουν οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις και άλλες περιοχές με κακή ποιότητα του αέρα θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις, δήλωσε ο Michael Jerrett, διευθυντής του Κέντρου για την Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Μεταξύ άλλων, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περιορίσουν την υπαίθρια άσκηση κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής ή να αποφεύγουν όταν κάνουν ποδήλατο τις κεντρικές οδούς όπου υπάρχει μεγάλη κίνηση οχημάτων. Επίσης, στο σπίτι τους καλό είναι να έχουν φίλτρα σε φούρνους ή κλιματιστικές μονάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top