ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

super-league-sima-balla

Η Ελλάδα πυροβολεί τα πόδια της

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Ο τραγικός σχεδιασμός του ελληνικού πρωταθλήματος έχει ρίξει στα… τάρταρα την κατάταξη της Super League μεταξύ των κορυφαίων κατηγοριών της Ευρώπης…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Δεκαέξι ομάδες στη Super League με τουλάχιστον δύο σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ωραία. Προτελευταία μεταξύ είκοσι χωρών σε έσοδα, ήτοι μηδενικά κέρδη από ιδέες marketing, ομάδες «αγκιστρωμένες» στα τηλεοπτικά, τα οποία όλο και φθίνουν. Σούπερ. Αυτά και άλλα πολλά δείχνει η ετήσια έκθεση της UEFA σχετικά με την πορεία των 20 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Μία έκθεση η οποία προβλέπει πως το μέλλον των ελληνικών ομάδων προμηνύεται μάλλον ζοφερό.
Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στη 18η θέση στη λίστα που αφορά στην αξία των ποδοσφαιριστών, ενώ πιο μαύρη είναι η λίστα που αφορά το σύνολο των εσόδων: Η Super League βρίσκεται ένα βήμα από τον… πάτο, δηλαδή στην 19η θέση. Αυτό υποδηλώνει ξεκάθαρα πως το ελληνικό πρωτάθλημα απαιτεί πλήρη αναδιάρθρωση αν θέλουμε να δούμε αυτούς τους δείκτες και κατά συνέπεια την ποιότητα της διοργάνωσης, βελτιωμένους. Μάλιστα, στην εξαετία 2009 – 2015 η Super League σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα από τα κορυφαία 20 πρωταθλήματα, με πτώση 37,5% ή 4,7 εκατ. ευρώ ανά ομάδα κατά μέσο όρο. Όσον αφορά στο 2015, οι ελληνικές ομάδες είχαν έσοδα 7,8 εκατ. ευρώ ανά μέσο όρο και συνολικά 125.000.000 ευρώ.
Το μοναδικό πράγμα που σώζει αυτή τη στιγμή την κατάσταση είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στη μέση του πίνακα, ήτοι στη 12η θέση. Το 2015 τα έσοδα των ομάδων έφτασαν τα 34.000.000 ευρώ, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το 2014. Ο μέσος όρος των εσόδων ανά ομάδα ήταν 2.100.000 ευρώ -ποσό που αναλογεί στο 27% των συνολικών εσόδων της. Περιττό ν’ αναφέρουμε ότι το 2016, τα έσοδα από τη Nova είναι κατά πολύ λιγότερα, κάτι στο οποίο έχει παίξει ρόλο η βαθιά ηθική κρίση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Το μεγάλο… ανέκδοτο θα ήταν να δούμε κάποιο διαφορετικό σκηνικό όσον αφορά στα έσοδα από τα εισιτήρια. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Η Super League βρίσκεται στη 17η θέση ανάμεσα στα 20 κορυφαία πρωταθλήματα, κάτι μάλλον αναμενόμενο και φυσιολογικό. Το συνολικό ποσό για το 2015 έφτασε στα 19.000.000 ευρώ για τη Super League, μόλις το 15% του συνόλου των εσόδων ανά σύλλογο.
Μέσα σε όλα οι ελληνικές ομάδες δεν ξέρουν ούτε να πουλάνε. Αρκετά πίσω και σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα, με τα συνολικά έσοδα των ομάδων της Super League από μεταγραφές να φτάνουν τα 32.000.000 ευρώ το 2015, ποσό που φέρνει τη χώρα μας μόλις στη 15η θέση της σχετικής λίστας στην Ευρώπη. Είμαστε όμως σε τροχιά… πρωταθλητισμού στα… έτοιμα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 9η θέση της ευρωπαϊκής λίστας στα έσοδα από συμμετοχές στις διοργανώσεις της UEFA. Αυτή η λίστα όμως θ’ αρχίσει να χάνει την αξία της, τώρα που η χώρα μας έχει χάσει τις θέσεις που οδηγούν απευθείας στις φάσεις ομίλων τόσο του Champions League όσο και του Europa League.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top