ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

gens-baintman

«Καμπανάκι» Βάιντμαν για τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ

σε Billion

Τον κίνδυνο να υπάρξουν πολιτικές πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διατηρήσει αμετάβλητη την πολύ χαλαρή πολιτική της και να βοηθήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς επισήμανε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.
Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, ήδη να εφαρμόζεται πάνω από δύο χρόνια, η ΕΚΤ έχει γίνει ο μεγαλύτερος δανειστής για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Η όποια υπόνοια σύσφιξης της πολιτικής προκαλεί τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, δημιουργώντας «άνοιγμα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς.
«Στο τέλος της ημέρας, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να ασκηθεί πολιτική πίεση στο ευρωσύστημα για να διατηρήσει την πολύ διευκολυντική νομισματική πολιτική για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται από την άποψη της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτών των αγορών ομολόγων, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική επηρεάζουν πιο άμεσα το κόστος χρηματοδότησης των κυβερνήσεων απ’ ό,τι οι κινήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.
Ο Βάιντμαν ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ασφαλές Ομόλογο, όπως ονομάζεται, ένα σύνθετο εργαλείο που θα συγκεντρώνει χρέος κρατών σε ένα νέο ομόλογο, δημιουργώντας ένα νέο ασφαλές στοιχείο ενεργητικού το οποίο μπορούν να διακρατούν οι τράπεζες για να διαφοροποιούν τους ισολογισμούς τους.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top