ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

fytofarmaka

Κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας παράνομων φυτοφαρμάκων

σε Μαύρη Λίστα

Η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, ποσότητα παράνομων φυτοφαρμάκων κατασχέθηκε σε χωριό της Χαλκιδικής, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήδη, σχηματίζεται δικογραφία και κινείται η διαδικασία για τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του κυκλώματος λαθρεμπορίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων στη χώρα, δεν περιορίζεται μόνο στην παράνομη εισαγωγή από γειτονικές χώρες φυτοφαρμάκων για προσωπική χρήση από μεμονωμένους καλλιεργητές, αλλά στη λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων που διακινούν τεράστιες ποσότητες προερχόμενες, κυρίως, από γειτονικές χώρες μέλη και μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βάρος των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Τα φυτοφάρμακα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του λαθρεμπορίου, αποτελούν συνήθως σκευάσματα που έχουν αποσυρθεί, είτε ως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών (π.χ. καρκινογόνα), είτε ως επικίνδυνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το υπουργείο σημειώνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση των σκευασμάτων αυτών είναι ασύμφορη για τον παραγωγό, καθώς συχνά η σύνθεση δεν είναι η εγγυημένη, ή το προϊόν καθίσταται μη εμπορεύσιμο και μη εξαγώγιμο, όταν βρεθούν σ? αυτό υπολείμματα παράνομων φυτοφαρμάκων. Μια άλλη κατηγορία φυτοφαρμάκων, όπου ανθεί το λαθρεμπόριο, αφορά σκευάσματα, τα οποία έχουν έγκριση για τη χώρα μας αλλά η τιμή τους στις όμορες χώρες είναι πολύ χαμηλότερη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαύρη Λίστα

Chalvas

Ανακαλείται χαλβάς

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από τις αρχές της Αυστραλίας σχετικά με την απόρριψη
Go to Top