ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Κυβέρνηση αρίστων τώρα!

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ, ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ EΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Σε απόλυτη προτεραιότητα για την τελική σωτηρία της χώρας αναδεικνύεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς στο υπουργικό σχήμα παραμένουν ακατάλληλα και ιδεοληπτικά πρόσωπα, που δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε τις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα, αλλά ούτε τις ευθύνες που έχουν για να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Τώρα που η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος της νομοθέτησης των μέτρων και η χώρα κέρδισε χρόνο και πολιτική σταθερότητα, είναι η ώρα να ικανοποιήσει ο πρωθυπουργός μία επείγουσα ανάγκη για την ίδια τη χώρα: να φτιάξει μία κυβέρνηση αρίστων και αποφασισμένων, που να μπορούν να σηκώσουν τα βάρη της συμφωνίας και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να περνά, η χώρα καρκινοβατεί μεταξύ της καθήλωσης στην ύφεση αλλά και των χλωμών προοπτικών ανάπτυξης και το στοίχημα για την τελική «αλλαγή σελίδας» πρέπει να κερδηθεί. Σε τελική ανάλυση, ο πρωθυπουργός το χρωστάει στην κοινωνία, για να την αποζημιώσει για τις φοβερές ταλαιπωρίες στις οποίες την έχει υποβάλει εδώ και 1,5 χρόνο που κέρδισε την εξουσία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε 1,5 χρόνο για να «πειραματιστεί» και να διαπιστώσει τις δυσκολίες της εξουσίας. Όσο, όμως, κι αν ο ίδιος δείχνει ότι έχει προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα -μάλιστα, κάνει ό,τι μπορεί για να μην χάσει… ποτέ την γλυκιά καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου- η κυβέρνησή του δεν τον ακολουθεί. Πολλοί υπουργοί ακόμη και τώρα δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις διαχειριστικές ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου η κυβέρνηση να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, να προσεγγίσει και να υπερβεί όλους τους στόχους που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο και να αποφευχθούν τα νέα μέτρα, αλλά και η επαναφορά του θρίλερ και της αβεβαιότητας. Υπάρχουν υπουργοί ιδεοληπτικοί, που ακόμη δεν έχουν συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, αλλά και με την σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου και του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους που αυτό επιφέρει. Υπάρχουν υπουργοί που ακόμη δεν έχουν βάλει σε τάξη τη… συνείδησή τους και δεν μπορούν να υπερβούν τον παλαιότερο, αντιμνημονιακό εαυτό τους. Υπουργοί που συνεχίζουν να σαμποτάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις, υπουργοί που δεν έχουν συμβιβαστεί με το ζοφερό σκηνικό της πολιτικής λιτότητας, αλλά κυρίως, υπουργοί που δεν έχουν ακόμη καταλάβει ότι δεν νοείται να χάνεται ούτε ένα ευρώ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ «ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ» OΠΟΥ AΣΧΕΤΟΙ, ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ EΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ, ΈΧΕΙ ΈΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ

Υψηλές απαιτήσεις
Τώρα που η πολιτική σταθερότητα εμπεδώνεται και που αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση «άντεξε» στη Βουλή το κόστος από τα νέα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν και αποτελούν ήδη νόμους του κράτους, ανοίγεται μία περίοδος που αποτελεί την χρυσή ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα: παρότι η φοροεπιδρομή που δρομολόγησε η κυβέρνηση για να αποφύγει τις περικοπές στο Δημόσιο θα οδηγήσει τα δημόσια έσοδα σε εκτροχιασμό και σε νέες μαύρες τρύπες, το Μέγαρο Μαξίμου -και, κατ’ επέκταση η Ελλάδα- έχει μία μοναδική ευκαιρία να μπορέσει να γυρίσει το παιχνίδι επ’ ωφελεία όλων: αυτό διότι αν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της χώρας, ενδεχομένως οι δανειστές να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις αστοχίες του προϋπολογισμού και να δώσουν χρόνο στον χρόνο. Αρκεί, βεβαίως, η κυβέρνηση να εμφανίσει έργο, να δείξει ότι είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις και για τομές. Για να γίνει, όμως, αυτό, απαιτείται να ξεκινήσει σοβαρή δουλειά από αύριο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με το παρόν υπουργικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά στελέχη που να ξέρουν πώς κινείται η αγορά, που να έχουν αποφασίσει συνειδησιακά ότι θα στηρίξουν αυτό που πρέπει να γίνει και, κυρίως, ανθρώπους που να είναι αυτό που στα αγγλικά αποκαλείται «doer». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει στελέχη που να μπορούν να υλοποιούν πράγματα, που να ξέρουν τί θέλουν να κάνουν, αλλά και πώς θα γίνει αυτό. Και, μάλιστα, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Οι μεγάλες προκλήσεις
Απαιτείται, λοιπόν, ένα νέο υπουργικό συμβούλιο με πρόσωπα ικανά να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουν και το τελευταίο ευρώ. Αυτό, μάλιστα, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, που θα πρέπει να έχουν ως «προσόντα» οι νέοι υπουργοί: πρώτον, να πρόκειται για στελέχη που να ξέρουν να εξοικονομούν και το τελευταίο ευρώ, που θα μπορούν να κάνουν οικονομία, που δε θα υποπίπτουν στον πειρασμό να διορίζουν ως συνεργάτες τους στρατιές από φίλους και συγγενείς τους και που θα διασφαλίσουν ότι στα υπουργεία τους δε θα «σπαταλιέται» ούτε ένα… στιλό ή χαρτί φωτοτυπίας αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Δεύτερον, τα εν λόγω στελέχη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ακόμη και το τελευταίο ευρώ που θα δίνει αυτή η κυβέρνηση θα «πιάνει τόπο». Δηλαδή, θα πρέπει να ανασχεδιάσουν την κοινωνική πολιτική, προκειμένου να πηγαίνουν όλα τα χρήματα εκεί που πρέπει και να μην δίνεται ούτε ένα ευρώ σε κάποιον που έχει και δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Φυσικά, πέραν όλων αυτών, θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να ξαναδούν το θέμα του Δημοσίου και να ασχοληθούν με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους -και, ταυτόχρονα με τον καθένα χωριστά- ώστε να γίνουν οι κατάλληλες αξιολογήσεις και μετακινήσεις, με στόχο όπου υπάρχει «πλεόνασμα» υπαλλήλων να σταματήσει να υφίσταται και όπου υπάρχει έλλειψη να καλυφθεί με το υπάρχον προσωπικό.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, απαιτούν στελέχη της αγοράς, τεχνοκράτες, ανθρώπους που έχουν εργαστεί και έχουν κολλήσει πολλά ένσημα στη ζωή τους. Σε τέτοιους ανθρώπους πρέπει να στραφεί ο πρωθυπουργός αν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει την κοινωνία, να πιάσει από… τα μαλλιά την χρυσή ευκαιρία που απλώνεται μπροστά του και να αφήσει ένα -όσο το δυνατόν- θετικό αποτύπωμα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top