ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

HǍ`- ӕ͔́ǓǠԏՠдĠБ. ЁՋϐϕˏՠ̅ ԏ͠БυđϠԇӠ̈́ ʕѮ ̇ԓϔJNJ(EUROKINISSI/ӔŋɏӠӔŖMϕ)

«Κωδικός-αξιοπιστία» για τον Κυριάκο

σε Ελλάδα/Πολιτική

Την στρατηγική της διαπραγμάτευσης που θα εφαρμόσει με τους δανειστές όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας καταστρώνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό διότι η μονομερής ενέργεια Τσίπρα με τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους ανοίγει τον δρόμο για σύγκρουση κυβέρνησης-δανειστών και, άρα, για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να είναι έτοιμος, αφού όταν αναλάβει θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερους «πονοκεφάλους» από κάθε προηγούμενο αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της περιόδου του Μνημονίου. Για να υπερβεί, λοιπόν, αυτούς τους πονοκεφάλους και να μην επιβεβαιωθεί η σεναριολογία περί «δεξιάς παρένθεσης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη καταστρώσει την στρατηγική των πρώτων 100 ημερών, η οποία έχει έναν βασικό και κεντρικό άξονα: την λέξη «αξιοπιστία» και την ανάκτηση του καλού «προσώπου» της χώρας έναντι των δανειστών της.
Όπως προαναφέρθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει –οψέποτε κι αν γίνει αυτό, είτε οι εκλογές γίνουν σύντομα είτε όχι- έχοντας περισσότερους σκοπέλους και εμπόδια από κάθε άλλον νεοεκλεγόμενο πρωθυπουργό επί ημερών Μνημονίου. Έως τώρα κάθε πολιτικός αρχηγός που κέρδιζε τις εκλογές και αναλάμβανε την πρωθυπουργία, είχε να αντιμετωπίσει δύο πράγματα: αφενός τις προεκλογικές υποσχέσεις του, αφετέρου τις δεσμεύσεις του Μνημονίου που «έτρεχε» κάθε φορά. Κάπως έτσι ο Λουκάς Παπαδήμος εκλήθη να διεκπεραιώσει τις «μνημονιακές» δεσμεύσεις που είχε αφήσει στη μέση η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς που ακολούθησε «κληρονόμησε» τις δεσμεύσεις και της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και εκείνης του Λουκά Παπαδήμου. Το ίδιο «έπαθε» και ο Αλέξης Τσίπρας: όταν ανέλαβε στην εξουσία, είχε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του δεύτερου Μνημονίου και την 5η αξιολόγηση του προγράμματος, που είχε αφήσει ανοιχτή ο Αντώνης Σαμαράς από τον Μάιο του 2014.

Μνημόνιο… διαρκείας
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι, απ’ αυτή την άποψη, ο πλέον δυστυχής πρωθυπουργός από όλους τους προκατόχους του: αυτό διότι δε θα βρει μόνο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο –δηλαδή από το Μνημόνιο Τσίπρα- αλλά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και υπερβαίνουν χρονικά την περίοδο του τρίτου Μνημονίου! Ο λόγος, φυσικά, για τον περίφημο «κόφτη», για το υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων με διάρκεια ζωής τα 99 χρόνια, αλλά κυρίως την δέσμευση της παρούσης κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% όχι μόνο για το 2018, αλλά και για τα επόμενα χρόνια! Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα για τη χώρα, το οποίο πρόθυμα αναδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να εξασφαλίσει τις «ασπιρίνες» που πήρε στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας για το ελληνικό χρέος –δηλαδή τα περίφημα «βραχυπρόθεσμα μέτρα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να διατηρηθεί η υποχρέωση για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για 3, 4, 5 και μπορεί και… 10 χρόνια!

Ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης
Αυτή η υποχρέωση που ύπουλα ανέλαβε η κυβέρνηση ξεπερνώντας την χρονική περίοδο της πολιτικής εντολής που έλαβε από τους πολίτες, προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στη ΝΔ. Κι αυτό διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υποσχεθεί πολλά, αλλά θα κάνει όσα θα έχει υποσχεθεί. Βασικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μείωση των φόρων, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ακράδαντα αυτό που έχει αποδειχθεί και στην πράξη: ότι, δηλαδή, «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει, όταν αναλάβει την εξουσία, να μειώσει το φορολογικό βάρος για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να «ανασάνει» η οικονομία και αυτή η ελάφρυνση να «μεταφραστεί» σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε αναθέρμανση της οικονομίας, σε επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όμως, δύσκολα μπορούν να μειωθούν οι φόροι όταν μία κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την υποχρέωση να «πιάνει» κάθε χρόνο τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ. Εξ ου και προκύπτει η ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης. Η οποία, όμως έχει μια βασική προϋπόθεση: την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Στρατηγική αξιοπιστίας
Κι αυτό διότι στην Ευρώπη έχουν πλέον βάσιμες αμφιβολίες για το κατά πόσον το ελληνικό πολιτικό σύστημα μπορεί να πει τα πράγματα με το όνομά τους και κατά πόσον οι Έλληνες πολιτικοί μπορούν να τιμήσουν την υπογραφή και την δέσμευσή τους. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως, όσο καλό διεθνές προφίλ κι αν έχει, δεν πρόκειται κανείς να του χαριστεί. Για τον λόγο αυτό, όταν αναλάβει την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ, δε θα ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων «με το καλημέρα». Αντιθέτως, πρώτα θα δείξει στους δανειστές ότι ο ίδιος είναι προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις και πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του. Θα κάνει, δηλαδή, αυτό που περιέγραψε προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Όταν βγει η ΝΔ και γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψηφίσουμε αμέσως όλες τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που μας ζητάει η τρόικα και άλλες τόσες που δεν μας έχουν ζητήσει», επισήμανε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ότι «αυτό θα δώσει καρπούς». Και όντως, μόνο τότε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείξει στους «έξω» ότι «ξεμπερδεύει» μέσα στις πρώτες «100 ημέρες» με εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις 7 ή και 8 χρόνων, τότε θα κερδίσει την αξιοπιστία του και θα δείξει στους δανειστές ότι ο ίδιος τιμάει την υπογραφή του. Μόνο έτσι θα ανοίξει η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, αφού οι δανειστές θα καταλάβουν ότι μπορούν να βασιστούν στον ίδιο. Και θα είναι πιθανότατα και η μόνη επαναδιαπραγμάτευση που θα έχει πετύχει από το 2010 ως σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top