ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏÍ ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μία ακόμη άστοχη ενέργεια

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ EΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ HΔΗ ΨΗΦΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Την τελευταία ικμάδα της όποιας εναπομείνασας αξιοπιστίας είχε η Ελλάδα έναντι των πιστωτών κατάφερε να εξανεμίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την μονομερή ενέργεια της ανακοίνωσης του χριστουγεννιάτικου μποναμά ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ορμώμενος από την μικροκομματική σκοπιμότητα να περισώσει «οτιδήποτε αν σώζεται», ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε εκ νέου να εξοργίσει τους δανειστές και πλέον ο λογαριασμός θα έρθει βαρύτερος και θα επιβαρύνει όλους εμάς. Κι όσο κι αν από το Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις δεν συνδέονται με σκέψεις για προσφυγή σε εκλογές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση διακινδυνεύει να τινάξει την χώρα στον αέρα μόνο και μόνο προκειμένου να κολακεύσει 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Μόνο που όπως ακριβώς τα θαύματα κρατούν τρεις ημέρες, έτσι και οι «μποναμάδες» διατηρούνται στην μνήμη των ωφελημένων μερικές εβδομάδες. Στη συνέχεια, χάνονται κάτω από την σκληρή πραγματικότητα των νέων επιβαρύνσεων και μειώσεων που έρχονται από την 1η Ιανουαρίου και έχουν ήδη ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Όσοι ήταν επιφυλακτικοί με την αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα μετά το καλοκαίρι του 2015 και την «μνημονιακή» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα δικαιώνονται: αποδεικνύεται, δηλαδή, για μία ακόμη φορά ότι αν ένα κόμμα και ένας ηγέτης είναι αναξιόπιστοι και δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς ακριβώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ευρώπη και τον δυτικό προηγμένο κόσμο, τότε η υπευθυνότητά τους θα κρατήσει… λίγο μόνο καιρό. Κι αυτό φάνηκε με τις πανηγυρικού χαρακτήρα πρωθυπουργικές δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, υπό το βάρος των άθλιων για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεων και της διαρκώς εντεινόμενης κοινωνικής κατακραυγής, αποφάσισε να παίξει την εναπομείνασα αξιοπιστία της Ελλάδας στα ζάρια, προβαίνοντας σε μονομερείς ανακοινώσεις, προεκλογικού χαρακτήρα.

Απόλυτος αιφνιδιασμός
Βεβαίως, ως την ώρα που το «ΑΡΘΡΟ» έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, δεν είχαν υπάρξει σοβαρές αντιδράσεις από κοινοτικούς παράγοντες ή εκπροσώπους των δανειστών, εκτός από ορισμένα επιθετικά δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα περάσουν «αβρόχοις ποσί» μετά την παρακινδυνευμένη κίνηση για μονομερείς παροχές, χωρίς πρότερη συμφωνία και ενημέρωση των θεσμών. Αντιθέτως, η πρόσκαιρη «σιωπή» των δανειστών έχει να κάνει με την κλασική διπλωματική αβρότητα που συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο αυτό ουδόλως σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση. Απλώς, σε τέτοιες καταστάσεις, οι αντιδράσεις είναι… έμπρακτες και όχι σε επίπεδο ρητορικής. Άλλωστε, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι όλοι οι εταίροι που συγκροτούν το μπλοκ που δανείζει την Ελλάδα αιφνιδιάστηκαν απολύτως. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα, βάσει της συμφωνίας, να κάνει ό,τι θέλει το περίφημο «υπερπλεόνασμα». Όντως, η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές αυτό λέει. Με μία, όμως, διαφορά: το κατά πόσον η χώρα θα έχει πλεόνασμα, αλλά και… υπερπλεόνασμα μετριέται και επικυρώνεται κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτιο από την Eurostat! Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι σε 10 ημέρες από σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μοιράσει χρήματα τα οποία δεν είναι «μετρημένα» και δεν έχει διασφαλίσει!

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΠΟΝΑΜΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΞΟΡΓΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Έρχεται ο λογαριασμός
Τούτων δοθέντων, από την ερχόμενη εβδομάδα που θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Χίλτον, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θεωρήσουν ότι αυτά τα 617 εκατομμύρια λείπουν από τα δημόσια έσοδα. Άρα, θα αυξηθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2017 και οι τεχνοκράτες θα ζητήσουν… νέα μέτρα, στη λογική των «ισοδύναμων» μέτρων, προκειμένου η κυβέρνηση να «αναπληρώσει» τα χαμένα. Και αν τυχόν οι κυβερνητικοί έχουν την φαεινή ιδέα να πουν στους εκπροσώπους των δανειστών να… περιμένουν ως τις μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τον Μάρτιο, τότε οι θεσμοί θα έχουν έτοιμη την απάντηση: «αν θέλετε να περιμένουμε τον Μάρτιο για την επίσημη καταμέτρηση των δημοσιονομικών μεγεθών, τότε θα περιμένετε κι εσείς ως τότε για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρετε την δόση των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ! Δηλαδή αδιέξοδο, αφού η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει έως τότε με την αξιολόγηση «στον αέρα»…

Λαϊκιστικές μικροπολιτικές κουτοπονηριές
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω στο Μαξίμου τα γνωρίζουν –κι αν δεν τα γνωρίζουν, τα εικάζουν και τα φοβούνται. Όμως, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, καθώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έθεσαν το μικροκομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να κολακεύσει τους ψηφοφόρους του σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ανάγκη να διατηρηθεί η ομαλότητα στη χώρα και να μην τιναχτεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στον αέρα. Με άλλα λόγια, το Μαξίμου ελπίζει ότι με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναπροσεγγίσει και θα κερδίσει 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόρους –δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα σκεφτούν ότι «όταν είχε, μας έδωσε κι εμάς». Μόνο που στο Μαξίμου ξεχνούν ότι τα θαύματα… κρατούν τρεις ημέρες. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα θυμούνται τον μποναμά για μερικές εβδομάδες –άντε 2-3 μήνες. Μετά, η ανάμνηση του «μποναμά» θα έχει χαθεί υπό το βάρος των νέων περικοπών στις συντάξεις και στο ΕΚΑΣ, των αυξήσεων στα τσιγάρα, τον καφέ, το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα υπενθυμίσουν στους συνταξιούχους την οργή που τώρα αισθάνονται. Άρα, ο ριψοκίνδυνος για τη χώρα μικροπολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που αποφάσιζε να προχωρήσει σε εκλογές εντός διμήνου-τριμήνου. Τότε, θα είχε πιθανότητες για «ηρωική έξοδο» με διαχειρίσιμη ήττα. Σε διαφορετική περίπτωση, και η ήττα θα είναι οικτρή και η σύγκρουση με την Ευρώπη θα έχει πάει την Ελλάδα ακόμη πιο πίσω…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top