ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

«Μυστική» συνάντηση Φαλτσιανί με εισαγγελείς στο Παρίσι

σε Ελλάδα/Μαζί τα φάγαμε

Τριήμερη κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στους οικονομικούς εισαγγελείς, με αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων κινήσεων λογαριασμών προς και από έλληνες καταθέτες, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι και τα ευρήματα είναι ενδεικτικά και οδηγούν σε νέες ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες σε κλίμα μυστικότητας, από την περασμένη Τρίτη, οι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συναντήθηκαν με τον «πατέρα» της λίστας Λαγκάρντ, τον ιταλογαλλικής καταγωγής Ερβέ Φαλτσιανί και επί ώρες ανέλυσαν τους αποδέκτες εκατομμυρίων ευρώ αδήλωτων και αφορολόγητων κεφαλαίων…
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα στοιχεία, τα οποία παραδόθηκαν στους έλληνες εισαγγελείς «καίνε» γνωστούς φοροφυγάδες αλλά αποκαλύπτουν και «ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ πρωταγωνιστών ή υπόπτων ως αχυράνθρωποι, πίσω από τους οποίους κρύβεται και ενδεχομένως «μαύρο πολιτικό χρήμα». Τα στοιχεία, πάντως, πρέπει να μελετηθούν και να διασταυρωθούν, κάποια και με δικαστικές συνδρομές ή συνεργασίες με άλλους εισαγγελείς.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων βρίσκονται και οι 500.000 κινήσεις λογαριασμών που είχαν παραδοθεί πρόσφατα από τον Φαλτσιανί στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Χρ. Καλογήρου, αλλά και τα άλλα στοιχεία που είχαν παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στους ίδιους εισαγγελείς. Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εισαγγελείς παρουσιάζει πρόσωπο που δραστηριοποιούνταν στην πολιτική και εμφανίζει αδήλωτη κατάθεση στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και άλλος μεσάζων των εξοπλιστικών εξειδικευμένος στη δημιουργία καταπιστευμάτων για να κρύβει μίζες σε τράπεζες εξωτικών παραδείσων. Το πρόσωπο αυτό έχει εντοπιστεί και στη λίστα Μπόργιανς. Επιπλέον άλλοι έξι διαχειριστές του 90% της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων, μαζί και εταιρίες επικοινωνίας, οι οποίες ξέπλεναν παράνομα χρήματα. Ένας από αυτούς δηλώνει χρεοκοπημένος αλλά εμφανίζει μεγάλη κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Τα στοιχεία θα φθάσουν στη χώρα μας την Κυριακή και την ερχόμενη εβδομάδα «σκάει» και άλλη μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι για όλα αυτά έχει ενημερωθεί και κεντρικά η κυβέρνηση και προφανώς θα αποτελέσουν και σημείο αιχμής συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, η οποία έχει προκληθεί με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Για την επίσκεψη των εισαγγελέων πάντως ενημερώθηκε, τόσο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όσο και ο εποπτεύων αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Νίκος Παντελής. Ειδικό έγγραφο έχει σταλεί από τον οικονομικό εισαγγελέα προς τον κ. Παντελή, Παναγιώτη Αθανασίου, εδώ και δυο εβδομάδες. Στο έγγραφο αναλύονται και οι προσπάθειες να εγκατασταθούν ειδικοί ελεγκτές στο κτίριο της Πειραιώς στον ΣΔΟΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο όγκος των ελέγχων σε εκατοντάδες χιλιάδες φοροφυγάδες, που έχουν εντοπιστεί στις λίστες, που βρίσκονται υπό έρευνα.
Για τη λίστα Μπόργιανς και τους φοροφυγάδες της ελβετικής τράπεζας UBS εστάλησαν από την Οικονομική εισαγγελία περίπου 700 παραγγελίες για φορολογικό έλεγχο και αντίστοιχες κλήσεις υπόπτων σε εμπλεκόμενους υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σοκάρει έμβασμα 100.000.000 ευρώ, το οποίο εστάλη από επιχειρηματία εν μέσω κρίσης και μνημονίου, χωρίς να δικαιολογείται το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.
Γιάννα Παπαδάκου
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=785639

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top