ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ-Ï ðñüåäñïò ôçò ÄÇÌÁÑ, Öþôçò ÊïõâÝëçò, óõíáíôÞèçêå ìå ôï ðñïåäñåßï ôçò ÃÓÅÂÅÅ.(EUROKINISSI-ÊÙÓÔÁÓ ÊÁÔÙÌÅÑÇÓ)

«Νέος φαύλος κύκλος βαθιάς ύφεσης»

σε Billion/Ελλάδα/Οικονομία

Η αύξηση του ΦΠΑ θα φέρει νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, εκτιμά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του, εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να απορροφήσουν τις νέες επιβαρύνσεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
«Εάν από την άλλη επιλέξουν να το μετακυλήσουν στις τιμές, θα προσθέσουν ακόμα ένα λιθαράκι στη διαρκώς μειούμενη ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, χωρίς, μάλιστα, η θυσία αυτή να οδηγεί σε αύξηση των εσόδων του δημοσίου, που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης», συμπληρώνει ο κ. Καββαθάς.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο περίπου 6.500 καταστημάτων και την απώλεια 40.000 θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, στα δημόσια ταμεία μπήκαν 160 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κάνει λόγο για «νέο φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης» και προτείνει να εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Τονίζει, επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημίες κατά το προηγούμενο έτος, ενώ τέσσερις στις δέκα έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και 15% ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Επιπλέον, το 50% των ΜμΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Ο κ. Καββαθάς προσθέτει ότι από σήμερα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών της Ε.Ε. με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. «Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και η εξομοίωσή του έναντι του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά της χώρας, δυστυχώς, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας αρνητικά τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις», συμπληρώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top