ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

polakis-11465801831

Νέο φιάσκο Πολάκη: Χάος με τη ηλεκτρονική συνταγογράφηση

σε Ελλάδα/Πρώτη φορά αριστερά/Υγεία

Χωρίς αντίκρισμα είναι η υπουργική απόφαση με τις νέες, αυστηρές οδηγίες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, βάσει της υπουργικής απόφασης, καμία αλλαγή δεν είχε «περαστεί» στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι αρμόδιοι φορείς ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης για τη μη ενσωμάτωση των αλλαγών, ενώ ο συνήθως υψηλών τόνων αναπληρωτής υπουργός Υγείας περιορίζεται σε υποτονικές διαβεβαιώσεις -μέσω συνεργατών του- για την έκδοση νέας τροποποιητικής απόφασης της…υπουργικής απόφασης που ο ίδιος υπέγραψε προχθές, και η οποια θα μεταθέτει την εφαρμογή των νέων κανόνων τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχει την υποχρέωση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης ως διαχειριστής της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατόπιν οδηγιών που οφείλει να λάβει από τον ΕΟΠΥΥ. Η ΗΔΙΚΑ όφειλε βάσει αυτής της απόφασης να έχει ενσωματώσει τις αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου και η εφαρμογή τους ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει από την Πέμπτη 21 Ιουλίου.
Απο τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες είχαν δοθεί στην ΗΔΙΚΑ απο τον περασμένο Φεβρουάριο, κάτι που η ΗΔΙΚΑ δεν αρνείται χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει εάν και πού υπήρξε εμπλοκή με την ενσωμάτωση… που δεν έγινε. Απορίας άξιον ειναι βεβαίως ποια επικοινωνία είχαν αμφότερες οι υπηρεσίες μεταξύ τους αλλά και με την επιβλέπουσα το πρόγραμμα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας κάποιος μπορεί να συμπεράνει πολλά για τον τρόπο που λειτουργούν οι οργανισμοί και οι φορείς του κράτους, όπως ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ, αλλά ακόμη περισσότερα για τον τρόπο που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αποκτά και έχει την πλήρη, ουσιαστική και ευκρινή εικόνα για τον χώρο που προΐσταται και ελέγχει…
Από το απόγευμα της Τρίτης, που δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση με την υπογραφή του κ. Πολάκη, οι γιατροί αγωνιούσαν για το πώς θα ανταπεξέλθουν μέσα σε μία μόλις ημέρα στις απαιτήσεις του συστήματος, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση και κάποιο μεταβατικό διάστημα.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) δήλωσε ότι είναι αδύνατη η υλοποίηση των κανόνων αφενός μεν διότι δεν έχουν ενημερωθεί οι γιατροί, αφετέρου διότι η ΗΔΙΚΑ, ο αρμόδιος φορέας, δεν διαθέτει τις σχετικές οδηγίες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top