ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

leonardo bonucci

Νερό στο μύλο των κερδών

σε Αθλητισμός

Οι αγγλικές ομάδες συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα υψηλών δαπανών στα μεταγραφικά του καλοκαιριού, η επάνοδος της… κοιμωμένης Μίλαν και το οικονομικό μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Με δύο μεταγραφές ήδη στο top 10 των κορυφαίων μεταγραφών στην Ευρώπη και συνεπώς του κόσμου, η Μίλαν κάνει την πρώτη της έφοδο στη μετά-Μπερλουσκόνι εποχή. Οι Ροσονέρι ξεπέρασαν μετά από 16 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων τις αγκυλώσεις της επιρροής του Γκαλιάνι, του δαιμόνιου διευθυντή της ομάδας, ο οποίος μεταξύ άλλων μεγαλούργησε στη δεκαετία του ‘80, του ’90 και στα 00’s. Η κινεζική κοινοπραξία υπό την ηγεσία του επιχειρηματία Λι Γιονγκχόνγκ έφερε στην Ευρώπη φρέσκο χρήμα, όχι όμως και τις ιδέες.
Ο 47χρονος επιχειρηματίας πήρε την απόφαση να ρίξει πολλά χρήματα στους Διαβόλους του Μιλάνου, γι’ αυτό και ήδη πραγματοποίησε δέκα στοχευμένες μεταγραφές, χωρίς όμως να πληρώνει υπεραξία. Στην ουσία το μυαλό πίσω απ’ όλες τις κινήσεις είναι ο Βιντσέντζο Μοντέλα, ο Μάρκο Φασόνε και Μαξ Μιραμπέλι. Άνθρωποι βουτηγμένοι μέσα στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική νοοτροπία.
Το σχέδιο είναι απλό και με ελάχιστο περιθώριο λάθους. Η Μίλαν ξεκινά δυνατά με επενδύσεις, με στόχο την επιστροφή της στο Champions League, όπου θα ενεργοποιήσει και πάλι την ρευστότητα και τη χρηματική ροή, σπάζοντας τα δεσμά του Financial Fair Play. Οι επενδύσεις αφορούν παίκτες με μέλλον αλλά ταυτόχρονα στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο μεγαλύτερος είναι ο Λεονάρντο Μπονούτσι, ίσως ένας στους τρεις καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο με το ποσό εξαγοράς από την Γιουβέντους ν’ αγγίζει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Στον αντίποδα, η παλιά φρουρά (πλέον) του μοντέρνου ποδοσφαίρου κινείται πιο συντηρητικά, με κάποιες εξαιρέσεις. Η Μπάγερν Μονάχου δεν είναι μία από αυτές η οποία αποφάσισε ν’ αποκτήσει δανεικό τον Χάμες Ροντρίγκες από την Ρεάλ Μαδρίτης με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με υποχρεωτική οψιόν αγοράς μετά από δύο χρόνια. Εξαίρεση είναι όμως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ίσως το μεγαλύτερο brand name στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με αστείρευτες πηγές εσόδων από κάθε άποψη. Πέρυσι, οι Κόκκινοι Διάβολοι τερμάτισαν πρώτοι στην άτυπη κούρσα της ακριβότερης μεταγραφής αποκτώντας τον Πολ Πογκμπά με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και φέτος βρίσκονται στην πρώτη θέση (για την ώρα) έχοντας αποκτήσει τον Ρομέλου Λουκάκου σπαταλώντας 85 εκατομμύρια ευρώ.
Γενικά πάντως οι Άγγλοι είναι εκτός συναγωνισμού. Και αυτό διότι το σύστημα που έχουν δημιουργήσει γεννά και ανακυκλώνει συνεχώς χρήματα. Γι’ αυτό και επτά στις δέκα κορυφαίες μεταγραφές της Ευρώπης αυτή τη στιγμή της έχουν πραγματοποιήσει αγγλικές ομάδες. Ο Γουόκερ στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Σαλάχ στη Λίβερπουλ, ο Λακαζέτ στην Άρσεναλ και πάει λέγοντας.
Τι λένε για όλα αυτά όμως οι ειδικοί; Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα δεν συμβαδίζουν με την καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δέκα ετών. Ο Άνταμ Μπουλ, ένα από τα κορυφαία στελέχη της Deloitte τόνισε πως δεν υπάρχει περίοδος ισχνών αγελάδων για τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης: «Με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης να εξασφαλίζουν σημαντική αύξηση των εσόδων τους από τις νέες συμφωνίες δικαιωμάτων αναμετάδοσης που ξεκίνησαν μετά τη σεζόν 2015/16, έχουμε δει τους συλλόγους να αυξάνουν τις δαπάνες τους για τις μεταγραφές παικτών και τους μισθούς κατά τη διάρκεια της τελευταίας σεζόν του παρόντος κύκλου δικαιωμάτων αναμετάδοσης, γνωρίζοντας ότι αναμένεται άλλη μια σημαντική αύξηση των εσόδων».
Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Η Premier League παραμένει στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, παρουσιάζοντας συνολικά έσοδα της τάξεως των 4,9 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, 500 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Στην Bundesliga, τα συνολικά έσοδα των γερμανικών συλλόγων άγγιξαν τα 2,7 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα. Και στην Ισπανία και στην Ιταλία, τα έσοδα αυξάνονται αντίστοιχα: Οι σύλλογοι της La Liga σημείωσαν συνολική αύξηση της τάξεως των 384 εκατ. ευρώ (19%), σε σχέση με το 2014/15, αγγίζοντας τα 2,4 δισ. ευρώ για τη σεζόν 2015/16, ενώ αυτοί της Serie A είδαν τα κέρδη τους ν’ αυξάνονται κατά 7% δηλαδή σε 1,9 δισ. ευρώ. Την πεντάδα συμπληρώνει η γαλλική Ligue 1 με συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5%.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top