ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

6_

«Ξεπλένουν» επίορκους δημόσιους υπαλλήλους με… εξετάσεις

σε Ελλάδα/Κοινωνία/Μαζί τα φάγαμε

Εξετάσεις θα κληθούν να δώσουν το καλοκαίρι οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων στον δημόσιο τομέα, ώστε να πάρουν… απολυτήριο από τα Λύκειά τους, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτηση τους. Τόσο η νυν κυβέρνηση, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, όσο και οι παλαιότερες που το θεσμοθέτησαν και άφησαν στη συνέχεια την υπόθεση να «σέρνεται» χωρίς καμία ενέργεια, φαίνεται ότι επικροτούν την μέθοδο της πρόσληψης ατόμων με πλαστά πτυχία στο δημόσιο, δίνοντας τους τώρα την ευκαιρία με «εξετάσεις – παρωδία» να νομιμοποιηθούν.
Το συγκεκριμένο θέμα το είχε φέρει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), που δικαιώνεται, καθώς εδώ και μια δεκαετία καταγγέλλει ότι περίπου 2500 πλαστά πτυχία δόθηκαν από 2 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα και πολλοί από τους κατόχους τους απορροφήθηκαν στον δημόσιο τομέα. Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος, ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποκατασταθεί η παρανομία.

Υποκριτική στάση από ΝΔ-ΠαΣοΚ
Επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, με το άρθρο 24 του ν. 3577/2007, αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία από Ιδιωτικά ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας λόγω των παραπάνω διαπιστωμένων παρανομιών (τελικά έκλεισαν χωρίς όμως να τιμωρηθούν λόγω παραγραφής), θα έπρεπε να λάβουν νόμιμα πτυχία κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων. Εξετάσεων δηλαδή για να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου. Δεν σκέφτηκε έτσι ο νομοθέτης να απομακρύνει τους «επίορκους» υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα αλλά νομοθέτησε να δώσουν εξετάσεις στα … Μαθηματικά και τα Αρχαία.
Μάλιστα ενώ ο αρχικός νόμος αφορούσε την περίοδο 2004-2008, το υπουργείο Παιδείας έρχεται τώρα και δίνει το δικαίωμα σε όποιον υπάλληλο του δημοσίου ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος, να προσφύγει σε εξετάσεις.
Από τη πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ωστόσο, ανώτατα στελέχη καταγγέλλουν ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από το 2007 και έκτοτε ποτέ δεν εφαρμόστηκε, αναφέροντας ότι σήμερα πρέπει «ή να τον καταργήσουν με άλλο νόμοι ή να τον εφαρμόσουν». Επελέγη η δεύτερη λύση.
Υποκριτικές ωστόσο θα μπορούσε σήμερα να χαρακτηρίσει κανείς τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να καταγγείλουν το θέμα, με εξαίρεση εκείνη του Ποταμιού, που δεν έχει έως σήμερα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα και κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή.
Μάρνυ Παπαματθαίου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top