ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

_long-hallway

Παρατεταμένη διαπραγμάτευση ίσον σήψη

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ

Ένα ακόμη καταστροφικό σενάριο απεργάζεται η κυβέρνηση και φέρνει στο φως το «ΑΡΘΡΟ» με αποκλειστικές πληροφορίες: στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών «ωριμάζει» σταδιακά η ιδέα να επιχειρηθεί… μακρά παράταση της διαπραγμάτευσης ως το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να κλείσει ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με άλλα πρόσωπα, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα δώσει την χαριστική βολή στην ήδη τραυματισμένη οικονομία και στην χαίνουσα πληγή της κοινωνίας, καθώς η ζημιά που θα υποστεί η χώρα θα είναι μη αναστρέψιμη. Μάλιστα, το πιθανότερο είναι πως, ό,τι κι αν γίνει στις εκλογικές αναμετρήσεις που ξεκινούν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση να έχει οδηγήσει τη χώρα σε πολύμηνη σήψη, να έχει επιδεινώσει την καθημερινότητα όλων των πολιτών σε όλους τους κλάδους και να φέρει ακόμη πιο κοντά το φάσμα της χρεοκοπίας.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πανηγυρικά –αλλά και δραματικά για τους πολίτες- επιβεβαιωθεί ότι κάθε μέρα που περνά στην διαπραγμάτευση ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων και του πολιτικού κόστους, οι κυβερνώντες εμφανίζονται να μην μαθαίνουν με τίποτα. Η Ελλάδα έχει χάσει άπειρο χρόνο και πάμπολλες ευκαιρίες καθ’ όσον το Μέγαρο Μαξίμου πειραματίζεται με τους δανειστές και την αξιοπιστία της χώρας, ενώ κάθε φορά που οι κυβερνητικοί προσπαθούν, με διάφορα κόλπα και τεχνάσματα, να αποφύγουν ή να αναβάλουν το κόστος και τις δύσκολες αποφάσεις, τελικά επιβεβαιώνεται το ίδιο σενάριο: οι αποφάσεις καθίστανται δυσκολότερες, τα διλήμματα οξύτερα και το κόστος για την οικονομία ανεβαίνει.

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως
Το «ΑΡΘΡΟ», λοιπόν, μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που αναμένεται να κρίνει κατά πόσον υπάρχει έδαφος για πολιτική συμφωνία ή αν τινάζονται οι συζητήσεις και το χρονοδιάγραμμα στον αέρα, αποκαλύπτει τα σκοτεινά σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου: σύμφωνα με ασφαλείς και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν συμφωνήσει ότι αν οι δανειστές δεν ρίξουν νερό στο κρασί των απαιτήσεών τους, τότε η Αθήνα θα αφήσει την διαπραγμάτευση να… σέρνεται. Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο εκλογικός κύκλος στη Ευρώπη ξεκινά στις 15 Μαρτίου από την Ολλανδία, συνεχίζεται με τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία, με τις εκλογές στην Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας τον Μάιο, αλλά και με τις ομοσπονδιακές γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, είναι σαφές ότι αν τιναχθεί τώρα το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, τότε ενδέχεται αυτή να επιτευχθεί το φθινόπωρο του 2017 ή ακόμη και τα… επόμενα Χριστούγεννα!
Με άλλα λόγια, οι κυβερνητικοί σκέφτονται να «κλοτσήσουν το τενεκεδάκι» των μέτρων και των δύσκολων αποφάσεων, για να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία άνευ σοβαρού πολιτικού κόστους, αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι κάθε αναβολή στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε βαρύτερο λογαριασμό μέτρων. Και έχει «πληρωθεί» με… χρυσάφι από την πραγματική οικονομία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΑΠΛΟΪΚΟΤΗΤΑΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!

Όνειρα απατηλά
Συν τοις άλλοις, στο Μέγαρο Μαξίμου αν και κυβερνούν δύο χρόνια, προφανώς αδυνατούν να «διαβάσουν» σωστά τους διεθνείς συσχετισμούς. Κάποιοι κυβερνητικοί «φωστήρες» θεωρούν ότι αν τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Γερμανία νικήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και αναδειχθεί καγκελάριος ο Μάρτιν Σουλτς, θα αλλάξει άρδην η γερμανική πολιτική για την Ελλάδα. Προφανώς, οι ίδιοι «φωστήρες» ξεχνούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν εδώ και 4 χρόνια με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και άρα, δεν γίνεται να ακυρώσουν τον εαυτό τους! Κι όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι όποιος και να εκλεγεί στην Γερμανία, δεν μπορεί να «περάσει» από την γερμανική Βουλή ακύρωση της απόφασης που προϋποθέτει την συμμετοχή του ΔΝΤ για την γερμανική στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα! Σαν να μην έφταναν αυτά, είναι προφανές ότι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει» και, άρα, αν επιβιώσει στην εκλογική δοκιμασία του Σεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να αλλάξει καμία πολιτική της. Δεν πρόκειται, μ’ άλλα λόγια, να ακυρώσει τον εαυτό της. Συν τοις άλλοις, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεχνούν προφανώς ότι εκτός από την Γερμανία, υπάρχουν και σε άλλες χώρες εκλογές: για παράδειγμα, αν στην Ολλανδία χάσουν τον ερχόμενο μήνα οι Σοσιαλδημοκράτες και φύγει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Eurogroup, ποιος ξέρει αν ο επόμενος θα είναι τόσο υποστηρικτικός προς τις ελληνικές θέσεις. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, είτε στη Γαλλία εκλεγεί πρόεδρος ο Μανουέλ Μακρόν είτε ο Φρανσουά Φιγιόν, άλλον σύμμαχο σαν τον Φρανσουά Ολάντ δεν πρόκειται να βρει ο Αλέξης Τσίπρας!

Τραγικές επιπτώσεις
Όμως, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν για την κυβέρνηση και αλλάζουν πράγματι οι συνθήκες ως το φθινόπωρο. Ακόμη και τότε, ουδείς στο Μαξίμου δεν έχει, προφανώς, σκεφτεί ότι ως τότε δε θα έχει μείνει τίποτα όρθιο στην οικονομία! Ήδη, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 «γύρισε» στην ύφεση, παρά το γεγονός ότι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα η οικονομία παρουσίαζε ανάπτυξη. Συν τοις άλλοις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται, το κράτος έχει καταφέρει να χάσει ήδη 65 εκατομμύρια ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος από τα 100.000 μπλοκάκια που έχουν κλείσει, ενώ η ύφεση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της ξανά. Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η ανεργία θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα. Τότε, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν από πλευράς εσόδων και μία νέα μείωση των συντάξεων θα είναι προ των πυλών. Ο φαύλος κύκλος θα εμβαθυνθεί, περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αυξήσει τους φόρους για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, ενώ η διεθνής αβεβαιότητα θα αναστείλει κάθε επιχειρηματικό πλάνο και κάθε προγραμματιζόμενη επενδυτική άφιξη στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «παγωμένη» οικονομία, αλλά και για τον τουρισμό που περιμένει φέτος να πάρει μία ανάσα. Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μες στις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα θα αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι είναι «αποτυχημένο κράτος» (failed state). Και θα την αντιμετωπίσουν ως τέτοια, αυτή τη φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top