ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

8_

Πλεόνασμα λαϊκισμού

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΟΣΜΟΥ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥ»

Σε Μνημόνια… μέχρι να σβήσει ο ήλιος είναι καταδικασμένη αυτή η έρμη χώρα, αν κρίνει κανείς από την αποκαλυπτική πολιτική σύγκρουση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να κλιμακωθεί όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή: κι αυτό διότι προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο -κυρίως- η ΝΔ υιοθέτησαν την λαϊκιστική νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν από την κυβέρνηση να… μοιράσει τα θεωρητικά πλεονάσματα μίας χρεοκοπημένης χώρας, πριν καν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να πάρει μπρος η οικονομία.
Μάλιστα, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι και προανήγγειλε ότι… στο τέλος του 2017 η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι έκανε και στο τέλος του 2016, δηλαδή θα αρχίσει τις παροχές, αδιαφορώντας για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών. Κι αν δείχνουν κάτι όλα αυτά, είναι πως 7 χρόνια Μνημονίων, πολιτικής αναταραχής, καταστροφής πολιτικών σταδιοδρομιών και ολόκληρων κομμάτων, αλλά και τεράστιων θυσιών από όλους μας προφανώς δεν είναι αρκετά προκειμένου το πολιτικό μας σύστημα να αποτινάξει τις νοοτροπίες που μας έφεραν ως εδώ: δηλαδή, το «σύνδρομο Μαυρογυαλούρου», που μεταφράζεται με το άκρατο πελατειακό σύστημα και την προσπάθεια δωροδοκίας των ψηφοφόρων με δανεικά λεφτά.
Το πολιτικό σκηνικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο, που δείχνει ότι η κρίση ταυτότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων έχει μεν φέρει τα πάνω-κάτω, αλλά δεν έχει αλλάξει την μοναδική… σταθερά όλων, δυστυχώς, των κομμάτων: το σύνδρομο του λαϊκισμού και του Μαυρογυαλούρου. Και όσο κι αν αυτό ήταν κάτι… προβλέψιμο για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν ξεπέρασαν το λαϊκιστικό DNA τους, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας υποστεί Μνημόνια, μέτρα, διασπάσεις και εκβιασμούς, δεν λένε να μάθουν το μάθημά τους και να αποτινάξουν την νοοτροπία που μας οδήγησε στα Μνημόνια.

Σοκ από Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας έρθει αντιμέτωπος με τις υπόγειες ενστάσεις πολλών βουλευτών του, οι οποίοι θα ήθελαν να υπερψηφιστούν τα αντίμετρα της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση, αποφάσισε να κάνει ρελάνς στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε απλά ελληνικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακυρώνοντας το πολιτικό προφίλ του αλλά και όλο το πρόγραμμά του και την προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε προς την κυβέρνηση μία πρόταση-πρόκληση: να μοιράσει… μεγαλύτερες παροχές από εκείνες που «διαφημίζει» ο ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, να το κάνει όχι το 2019 και το 2020, αλλά τώρα! Ο πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, πρότεινε να μοιράσει «σήμερα» -όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλφα- μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016, ύψους 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα ποσό που φτάνει τα 865 εκατομμύρια ευρώ! Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε να εφαρμοστεί πρόγραμμα «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού», να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 20%, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί και να μειωθεί ο ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων από το 24 στο 13%! Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε τα παραπάνω γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό που τού απάντησε λίγο αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: ότι ενώ ο ίδιος μιλάει για την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τώρα σε οποιαδήποτε παροχή, αυτή θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017, που ήδη εκτελείται: μ’ άλλα λόγια, θα υπονομευθεί ο στόχος για το πλεόνασμα 1,75% που πρέπει η κυβέρνηση να φέρει φέτος και θα χαθεί το «μαξιλάρι» ασφαλείας που έχει αφήσει στην άκρη το Μέγαρο Μαξίμου για να αντιμετωπίσει τυχόν εκτροχιασμό του προγράμματος και αποτυχία να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι!
Στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη «κόλλησε» και η Φώφη Γεννηματά, η οποία μετέχοντας στον πλειστηριασμό λαϊκισμού πρότεινε να μοιραστεί μέρος του πλεονάσματος ύψους… 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή να εκτροχιαστεί τελείως η εκτέλεση του προϋπολογισμού!

ΑΛΓΕΙΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Υποκρισία
Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, προφανώς και ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Συν τοις άλλοις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε μία τραγική και πρωτοφανή γκάφα, αναδεικνύοντας μία κορυφαία αντίφαση και ακυρώνοντας την επιχειρηματολογία με την οποία αντιστάθηκε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι τον Δεκέμβρη: ενώ, δηλαδή, τότε έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει την «13η σύνταξη» για τους χαμηλοσυνταξιούχους επειδή η κυβέρνηση την ανακοίνωσε ως «μονομερή ενέργεια» που θα προκαλούσε κρίση εμπιστοσύνης με τους δανειστές, τώρα υιοθετεί τα επιχειρήματα που τώρα προέβαλλε η κυβέρνηση: λέει, δηλαδή, πως η παροχή μέρους του πλεονάσματος προβλέπεται στη συμφωνία και η κυβέρνηση… μπορεί να κάνει ό,τι θέλει!

Καμία ελπίδα
Φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί και να μην σηκώσει το γάντι του λαϊκισμού που πέταξε στο πολιτικό τερέν ο Κυριάκος Μητσοτάκης: μιλώντας προχθές στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι έκανε και στο τέλος του 2016», δηλαδή θα παράσχει μέρος του πλεονάσματος στην κοινωνία! Προφανώς, ξέχασε ο πρωθυπουργός την επιστολή… συγγνώμης που είχε αναγκαστεί να στείλει τότε ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας τους δανειστές ότι… δε θα το ξανακάνει!
Όμως, πέραν της ανούσιας πολιτικής διαπάλης για μια χούφτα ψήφους ή δημοσκοπήσεις, τα παραπάνω αναδεικνύουν πως οι Έλληνες πολιτικοί δυστυχώς δεν έμαθαν τίποτα: παραμένουν «μαυρογυαλούροι», έτοιμοι να δώσουν λεφτά μιας χρεοκοπημένης χώρας για να κερδίσουν μερικές ψήφους ή να βελτιώσουν τα ποσοστά δημοφιλίας τους. Και αυτή η συμπεριφορά δείχνει πως, ακόμη κι αν η Ελλάδα καταφέρει τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το Μνημόνιο να βγει από την επιτροπεία και να σταθεί στα πόδια της, δε θα αργήσει η ώρα που θα ξαναβρεθεί στην ανάγκη για δανεικά, έχοντας πολιτικούς ταγούς που δεν θα έχουν μάθει τίποτα από 7 χρόνια σκληρών μαθημάτων. Ίσως γιατί αυτά τα μαθήματα αφορούν κυρίως στις αιματηρές θυσίες που έχουμε κάνει εμείς και όχι στα προνόμια και τις ανάγκες που οι πολιτικοί μας συνεχίζουν να θέλουν να διατηρούν.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top