ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

controlbooth

Πραξικόπημα στην ενημέρωση

σε Ελλάδα/Πολιτική

Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία της σκέψης και του λόγου. Δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου χωρίς ελευθερία του Τύπου…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΗ ΒΕΡΟΥΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟ, ΜΗΧΑΝΙΚΟ

Τα τελευταία χρόνια, η κυκλοφορία των έντυπων εφημερίδων έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ η δωρεάν ενημέρωση του Διαδικτύου έχει πάρει τη σκυτάλη, μαζί με την δωρεάν ενημέρωση της τηλεόρασης. Όμως η παραγωγή και διάθεση ενημερωτικού περιεχομένου έχει κόστος! Κάποιος καλύπτει αυτό το κόστος.
Εφόσον ο καταναλωτής δεν προτίθεται πλέον να δώσει το δίευρώ του για να αγοράσει την εφημερίδα, ώστε να γίνει εκείνος εργοδότης της Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας, το κόστος αυτό της ενημέρωσης καλύπτουν οι διαφημιζόμενοι στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση.
Οι διαφημιζόμενοι φυσικά στόχο έχουν την προώθηση εκείνων των προϊόντων και υπηρεσιών που επιθυμούν να πουλήσουν στους καταναλωτές, οι οποίοι παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα ή επισκέπτονται τον ενημερωτικό ιστότοπο. Αν όμως κάποιος διαφημιζόμενος έχει σημαντικό μερίδιο διαφήμισης στο «δωρεάν» μέσο ενημέρωσης, τότε η διατήρηση της διαφήμισής του γίνεται όρος βιωσιμότητας για το μέσον αυτό.
Αυτό μεταφράζεται στο ότι το μέσον πιθανότατα θα εφαρμόσει «αυτολογοκρισία» για να αποφύγει να δυσαρεστήσει έντονα τον διαφημιζόμενο, με κίνδυνο να τον δει να αποσύρει το μηνιαίο τιμολόγιό του. Βλέπε κεντρικά ελεγχόμενη και στοχευόμενη κρατική διαφήμιση, την οποία κατευθύνει ένας υπουργός της εκάστοτε εν ενεργεία κυβέρνησης.
Αντίστοιχα, γνωστές ήταν οι εκβιαστικές τακτικές κάποιων εκδοτών ή δημοσιογράφων σκανδαλιθηρικών εντύπων όπου ουσιαστικά αξίωναν και λάμβαναν πληρωμές για να μην δημοσιεύσουν πληροφορίες που είχαν συλλέξει, και ενίοτε σταματούσαν και τις εκπομπές τους στην μέση όταν έπεφτε τηλεφώνημα υποχώρησης στον εκβιασμό.
Το γιατί συμβαίνουν αυτά, πρέπει να αναρωτηθούμε, και αν αποφεύγονται με κάποιο τρόπο.
Ένας τρόπος που μπορούν να αποφευχθούν είναι να επιστρέψει ο καταναλωτής στην εφημερίδα όπου με το δίευρώ του γίνεται εκείνος εργοδότης του μέσου. Ο άλλος τρόπος είναι η πολυφωνία.
Είναι σχεδόν αδύνατον για έναν διαφημιζόμενο να μπλοκάρει μια είδηση σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Όταν τα μέσα είναι όμως 4, το πρόβλημα λύνεται εύκολα, με διαφήμιση σε όλους τους 4. Όταν είναι 20 όμως, δεν λύνεται. Δεν κρύβεται.
Η επίθεση ενάντια στον αριθμό τηλεοπτικών σταθμών σε λειτουργία είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας, και κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας. Όταν μάλιστα γίνεται με κατάφωρη καταπάτηση του Συντάγματος, που έχει ορίσει Ανεξάρτητη Αρχή που καταργείται με τη διενέργεια του διαγωνισμού από έναν υπουργό, ουσιαστικά αποτελεί απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
Καμία αναγνώριση δεν μπορεί να επιδιώξει ουδείς για τις 4 τηλεοπτικές άδειες που δημοπρατούνται εκ νέου, με αντισυνταγματικό τρόπο και με στόχο τον περιορισμό της πολυφωνίας, που προστατεύει τον πολίτη, τη δημοκρατία, και την κοινωνία από τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας.
Το τσίρκο που διατείνεται πως θέλει να περιορίσει το… τσίρκο της διαπλοκής (που περιγράψαμε παραπάνω) το μόνο που επιθυμεί είναι να δημιουργήσει ένα πιο σφιχτά ελεγχόμενο καθεστωτικό σύστημα ενημέρωσης των πολιτών.
Όποιος ελέγχει κεντρικά την ενημέρωση των πολιτών, παρακάμπτει τη Δημοκρατία.
Αν μάλιστα το υλοποιεί αυτό με αντισυνταγματικές δρομολογήσεις, και παρά την τεχνική δυνατότητα των συστημάτων για να επιτρέπουν δεκαπλάσιο αριθμό μέσων ενημέρωσης, τότε το θέμα θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση της Δημοκρατίας, ή σκοπεύει να την καταλύσει, αλά Μαδούρο ή αλά Ερντογάν.
Όταν στην παράνομη διαδικασία αφαιρεί και διαγωνιζόμενους (ΣΚΑΪ) με δήθεν έρευνες για το πόθεν έσχες τους, ώστε να μην επιτρέψει την κατάθεση προσφοράς από αυτούς, τότε φαίνεται και στοχοποίηση ισοδύναμη με εκείνη δικτατορικών και απολυταρχικών καθεστώτων.
Όταν έχει ήδη φτιάξει και μηχανισμό κεντρικής διαχείρισης της κρατικής διαφήμισης, τότε ξεκάθαρα αποτελεί προσχεδιασμένη κατάλυση της δημοκρατίας, και χαλιναγώγηση της Τέταρτης Εξουσίας.
Καμία αναγνώριση αυτής της διαδικασίας δεν πρέπει να υπάρξει από την επόμενη κυβέρνηση, και ξεκάθαρα θα πρέπει να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες από τους υπαίτιους, για καταπάτηση του συντάγματος, και της πολυφωνίας της ενημέρωσης.
Η παράσταση συνεχίζεται, ώσπου να κλείσει κάποιος τον διακόπτη.
*Ο γράφων ΔΕΝ είναι δημοσιογράφος
agissilaos@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top