ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11_

Στην Ευρώπη, η τρομοκρατία γίνεται το «νέο φυσιολογικό»

σε Κόσμος

Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν συντριβεί από βόμβες και πυροβολισμούς. Μετά από κάθε επίθεση, η ζωή επιστρέφει σιγά-σιγά στο φυσιολογικό. Αλλά είναι μια νέα φυσιολογική κατάσταση για την Ευρώπη, όπου οι ειδοποιήσεις για τρομοκρατία είναι πάντα στο «κόκκινο» και όπου οι άνθρωποι στις πόλεις που μέχρι στιγμής έχουν γλιτώσει από μεγάλες βίαιες ενέργειες υποθέτουν απλά ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί και σε αυτούς.
«Με κάθε θηριωδία που συμβαίνει αλλάζουμε», δήλωσε ο Ian Duncan, σκωτσέζος Ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες. «Έχουμε γίνει λιγότερο ανοιχτοί. Βάζουμε εμπόδια και κλείνουμε τις πόρτες. Αλλά είναι μια κατεύθυνση που ακολουθούμε τώρα».
Το μακελειό στις Βρυξέλλες την Τρίτη ήρθε ενώ η Ευρώπη δεν είχε συνέλθει ακόμη από τις επιθέσεις των ισλαμιστών τον Νοέμβριο στο Παρίσι, που σκότωσαν 130 ανθρώπους. Στους επόμενους μήνες η Γαλλία και το Βέλγιο έμοιαζαν χώρες, τουλάχιστον εν μέρει, σε πόλεμο, με τους στρατιώτες στους δρόμους, τις αρχές σε επιφυλακή και θανατηφόρες ανταλλαγές πυροβολισμών με μαχητές.
Η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί με τρόμο. «Αυτές οι επιθέσεις έγιναν στο Βέλγιο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν στη Βρετανία ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία ή αλλού στην Ευρώπη» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Είπε ότι το επίπεδο απειλής της Βρετανίας παραμένει «σοβαρό», που σημαίνει ότι μια επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή.
Η ομάδα Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της πόλης που άφησε δεκάδες νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο το σύνολο της Ευρώπης και προειδοποίησε για έναν μακροχρόνιο επερχόμενο «πόλεμο».
Αν και οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη έχουν ασχοληθεί με την απειλή της βίας από μουσουλμάνους εξτρεμιστές καθώς και ντόπια εθνικιστικά και επαναστατικά κινήματα επί δεκαετίες, την ιδέα ότι ενός «πολέμου» έξω στους δρόμους είναι δύσκολο να τη φανταστεί κανείς. Όμως, η πρόσφατη συχνότητα και η κλίμακα των επιθέσεων έχουν κάνει κάποιους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι είναι απλά κάτι που πρέπει να συνηθίσεις. «Πριν από πέντε χρόνια δεν το σκεφτόμουν τόσο πολύ», λέει η Francesca Cervellini, μιας 20χρονη ιταλίδα τουρίστρια στη Στοκχόλμη. «Δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο τόσο συχνά στο παρελθόν. Τώρα είναι η καθημερινότητα. Είναι φυσιολογικό».
Στη Μόσχα, η ασφάλεια έχει καταστεί αυστηρότερη ιδίως σε πολυσύχναστα μέρη, στον απόηχο μιας σειράς επιθέσεων κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους σε όλους τους σταθμούς του μετρό, σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς οι αποσκευές σκανάρονται, στα εμπορικά κέντρα υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων και απειλητικοί φύλακες. Τα αεροδρόμια σκανάρουν τις αποσκευές στην είσοδο.
Οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη είναι πιο απρόθυμοι να διαπραγματευτούν τις πολιτικές τους ελευθερίες και την ανοικτή κοινωνία, έναντι της ασφάλειας. Αλλά μετά από κάθε επίθεση, η εξίσωση αυτή αλλάζει, τουλάχιστον προσωρινά, λέει η Catherine Muller, του Ινστιτούτου Μελετών Ανάπτυξης στο Μπράιτον της Αγγλίας. «Η τρομοκρατία είναι ένας από τους κινδύνους που οι άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν, επειδή είναι πολύ τρομακτική και έχει μια ισχυρή συναισθηματική επίδραση» υποστηρίζει. Ενώ αυτοί οι φόβοι είναι απολύτως κατανοητοί, λέει, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι «άσχετα με τις πολιτικές ή τους νόμους που ισχύουν, δεν πρόκειται να υπάρξει 100 τοις εκατό ασφάλεια».
Στη Γερμανία, ο φόβος της τρομοκρατίας είναι λιγότερο έντονος από ό,τι στη Γαλλία ή το Βέλγιο, αλλά ο κίνδυνος τέτοιου είδους επιθέσεων είναι κάτι στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες, ειδικά σε σχέση με την εισροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή. Δεν υπήρξαν επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γερμανία από όταν ο Arid Uka πυροβόλησε και σκότωσε δύο Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης το 2011. Ωστόσο υπήρξαν πολλές απόπειρες που απέτυχαν ή αποτράπηκαν. Γερμανοί πολιτικοί από τα κυρίαρχα κόμματα έσπευσαν να επισημάνουν ότι η Γερμανία είναι ένας στόχος για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και είναι μάλλον θέμα χρόνου, και όχι θέμα «αν», το πότε θα συμβεί μια τέτοια επίθεση.
Ακόμη και σε μικρές χώρες στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι ίδιοι φόβοι είναι προφανείς.
Η Δανία έζησε μια επίθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ένας ένοπλος, προφανώς εμπνευσμένος από τη σφαγή στο Charlie Hebdo στο Παρίσι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, άνοιξε πυρ σε μια διάλεξη για την ελευθερία του λόγου και έξω από μια συναγωγή.
Η Σουηδία δεν έχει ζήσει μια επίθεση απ’ όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στη Στοκχόλμη τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά απέτυχε να σκοτώσει άλλους. Αλλά αναφορές για εκατοντάδες εξτρεμιστές από τη Σουηδία που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και η περσινή πρωτοφανής εισροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι μια επίθεση θα συμβεί αργά ή γρήγορα.
«Θα μπορούσε να συμβεί αύριο ή σε ένα έτος ή σε πέντε χρόνια», λέει ο Dani Amouri, ένας 23χρονος κάτοικος Στοκχόλμης, ο οποίος έφυγε από το Λίβανο πριν από πέντε χρόνια. «Στη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία, παντού. Δεν υπάρχει ειρήνη στον κόσμο πια. Ούτε καν στην Ευρώπη». Ο Duncan, ο οποίος εκπροσωπεί τους Συντηρητικούς της Σκωτίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποτίθεται ότι θα ξεναγούσε επισκέπτες από τη Σκωτία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη. Αντ’ αυτού αναγκάστηκαν να μείνουν στα ξενοδοχεία τους. Είπε ότι η βία τον έκανε να σκεφτείτε τι, αν μη τι άλλο, μπορεί κανείς να κάνει για να είναι πιο προσεκτικός όταν κινείται σε δημόσιους χώρους, χωρίς να γίνεται υπερβολικός.
«Δεν είναι σαν μια ταινία, όπου μπορείς να δεις τον κακό να έρχεται» είπε ο Duncan. «Είναι κάποιος που μεταφέρει ένα σακίδιο; Είναι κάποιος που δεν μοιάζει με εμένα; Δεν μπορώ να σας πω τι πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε».
businessinsider.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top