ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

3_

Στον εισαγγελέα 43 ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ

σε Μαζί τα φάγαμε

Συνολικά 43 υποθέσεις κακοδιαχείρισης κονδυλίων από μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει στείλει ο Νίκος Κοτζιάς στον εισαγγελέα, όπως είπε ο ίδιος στη Βουλή.
Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου, για το επόμενο διάστημα, στην οποία όπως είπε θα αποκαλύψει στοιχεία για αυτές τις υποθέσεις. «Εμείς παίρνουμε λεφτά πίσω. Σε νησί της Κεντρικής Αμερικής λεφτά που υποτίθεται ήταν για έργα αναπτυξιακά ήταν σε τράπεζα τοκισμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Ο κ. Κοτζιάς είπε τα παραπάνω στη δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου. Στην ψηφοφορία, υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης έκανε λόγο για λαϊκισμό και τόνισε ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο αντιπαράθεσης. Ο Δημήτρης Μάρδας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε έμφαση στον ρόλο των εμπειρογνώμων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα παρέχουν συμβουλές και δεν θα αποφασίζουν, απορρίπτοντας αιτιάσεις για υποβάθμιση των Ελλήνων διπλωματών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι φέρνει νομοσχέδιο που δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των υπαλλήλων του υπουργείου, αλλά δημιουργεί παράλληλες δομές με μη υπαλλήλους. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το χαρακτήρισε «νομοσχέδιο για μερικούς ακόμα διορισμούς», ενώ έκανε λόγο για θετικό βήμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ειδικών δαπανών.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος υποστήριξε ότι «και αυτό το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης», ενώ ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα μυστικά κονδύλια. Ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο ΥΠΕΞ και να βάλει τέρμα σε χρονίζουσες κακές πρακτικές».
Θετικός εμφανίστηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Συμβουλίου Ασφαλείας για τη χάραξη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Για αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Ελέγχων της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι ΜΚΟ και ιδίως εκείνες για τις οποίες έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις δράσεων από πόρους του κρατικού Προϋπολογισμού. Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, εκ των προτεραιοτήτων του ΥΠΟΙΚ είναι η διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και γι’ αυτόν τον σκοπό προωθείται κάθε αναγκαίο μέτρο, διοικητικό ή νομοθετικό, για την αποτροπή και αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής, όταν και αν αυτά εκδηλώνονται.
Η Διεύθυνση Ελέγχων της Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων με έγγραφά της που απέστειλε προς όλα τα υπουργεία και τις Γραμματείες ζητεί να την ενημερώσουν με τα στοιχεία όλων των ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τις οποίες έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις δράσεων ή προγραμμάτων τους την τελευταία δεκαετία από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και από πόρους ή δωρεές οργανισμών ή και δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Μαζί τα φάγαμε

Go to Top