ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

gold-in-vault_

Στο φως η διαπλοκή τραπεζιτών – ΜΜΕ

σε Ελλάδα/Πολιτική

OΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ EΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΟΥ «EΡΙΞΑΝ» ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΜΜΕ

Ένα σπουδαίο βήμα -γιατί είναι το πρώτο- για να σπάσει το απόστημα διαπλοκής μεταξύ τραπεζών και ΜΜΕ έκανε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από τις τράπεζες, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι για πολλά χρόνια, οι τράπεζες, η πολιτική εξουσία και τα ΜΜΕ αποτελούσαν ένα τρίγωνο διαπλοκής και διαφθοράς, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πετούν, κυριολεκτικά, στον κάλαθο των αχρήστων τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και να βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και την αποανάπτυξη, χρηματοδοτώντας με «θαλασσοδάνεια» συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονταν σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και ήταν σαφές ότι δε θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Φυσικά, οι τράπεζες και οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες είχαν πολύ καλούς λόγους να δανειοδοτούν μεγάλα ΜΜΕ με τα χρήματα που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζαν την… πανελλήνια σιωπή για όλες τις αστοχίες που κατέστησαν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ένα βαρέλι δίχως πάτο, που πληρώνουμε ακριβά όλοι μας από το 2008.
Πράγματι, όσο κι αν προκαλεί εντύπωση, η χρηματοδότηση συγκεκριμένων ΜΜΕ από τις τράπεζες με “θαλασσοδάνεια” αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά σκανδάλου από το 2008 για έναν βασικό λόγο: διότι από τότε, με το περίφημο «πακέτο Χατζηδάκη» των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ομόλογα και εγγυήσεις, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να στηρίζονται οικονομικά στο κράτος, απομυζώντας τους φόρους που πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες. Η τεράστια οικονομική επιβάρυνση που υπέστη η χώρα από τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες μεγεθύνθηκε έτι περαιτέρω από το 2010, όταν η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο, καθώς οι καταθέσεις άρχισαν να κάνουν φτερά, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών άρχισε να αμφισβητείται και οι «μαύρες τρύπες» στα λογιστικά τους να μεγαλώνουν διαρκώς.

Μάχη επιβίωσης
Τότε ήταν που οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν ούτε να προβλέψουν την κρίση, αλλά ούτε να διασφαλίσουν επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για τις τράπεζές τους την χρυσή δεκαετία του Χρηματιστηρίου, του υπερβολικού δανεισμού και των υπέρογκων τραπεζικών κερδών. Μ’ άλλα λόγια, οι τραπεζίτες, που υποτίθεται ότι είναι οι πρώτοι που πρέπει να «μυρίζουν» διεθνώς τους οικονομικούς κινδύνους, δεν κατάφεραν να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη από την ξέφρενη οικονομική πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και το 2007. Και αμέσως μετά, όταν η κρίση ενέσκηψε και βρήκε απροστάτευτες τις τράπεζες, οι διοικήσεις τους ήταν αντιμέτωπες με ένα μεγάλο δίλημμα: είτε θα αποδέχονταν τις ευθύνες τους, θα εγκατέλειπαν τα καράβια τους όταν βούλιαζαν και θα οδηγούντο στην συνταξιοδότηση, είτε θα έδιναν μάχη επιβίωσης με νύχια και με δόντια, προκειμένου να μην λογοδοτήσουν ποτέ για τις τραγικές ευθύνες τους. Επέλεξαν, προφανώς το δεύτερο. Και με περίσσιο θράσος, άρχισαν να ανοίγουν κι άλλο την κάνουλα των… χρεοκοπημένων τραπεζικών ιδρυμάτων τους, προκειμένου να χρηματοδοτούν ολοένα και περισσότερα ΜΜΕ με ολοένα και περισσότερα λεφτά, για να εξασφαλίσουν την σιωπή όλων και να μην υπάρξει δημόσια κατακραυγή για τους ίδιους και τις εγκληματικές παραλείψεις και επιλογές τους. Μόνο που από την κρίση και μετά, ισχύει μία… σημαντική «λεπτομέρεια», που καθιστά τις διοικήσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών και τους τραπεζίτες των «θαλασσοδανείων» υπόλογους σε όλο τον ελληνικό λαό: δεν έδιναν αφειδώς θαλασσοδάνεια από… δικά τους χρήματα, αλλά από χρήματα που χρεωνόταν ο ελληνικός λαός και κατέληγαν στις τράπεζες, μέσω των εγγυοδοσιών, των εγγυήσεων, αλλά και των απανωτών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε ένεση ρευστότητας έχει γίνει στις τράπεζες τα τελευταία 6 χρόνια, αφορά σε δημόσιο χρήμα. Σε χρήμα που, ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν έχει στο θησαυροφυλάκιό της, αλλά δανείζεται από τους εταίρους και δανειστές της, στο πλαίσιο του Μνημονίου. Άρα, με δεδομένο το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, καθίσταται σαφές ότι εδώ και 6 χρόνια, οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα, η κοινωνία υποφέρει και η οικονομία βρίσκεται σε καθίζηση για να παίρνουν οι τραπεζίτες χρήματα και να διασφαλίζουν τις δημόσιες σχέσεις τους!

Διαρκές έγκλημα
Βεβαίως, για όλα τα παραπάνω έχουν ευθύνες όλες οι «μνημονιακές» κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν κάθε λόγο να ζητήσουν από τους τραπεζίτες να λογοδοτήσουν και να πάρουν τον έλεγχο των τραπεζών μέσω της ροής δημοσίου χρήματος, προκειμένου να κατευθύνουν και πού θα πηγαίνει το χρήμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι τα ΜΜΕ που αφειδώς δανειοδοτούντο δεν εξασφάλιζαν μόνο την δημόσια «ασυλία» των τραπεζιτών, αλλά ταυτόχρονα… στήριζαν και τις «μνημονιακές» κυβερνήσεις, το «τρίγωνο» ήταν τόσο ισχυρό, που δεν ήταν εύκολο για κανέναν να το σπάσει. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχει η παρούσα κυβέρνηση. Παρότι, μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε «πόλεμο» -έστω και για το θεαθήναι- με πολλά ΜΜΕ και, κυρίως με τα κανάλια, δεν έκανε ως τώρα τίποτα προκειμένου οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να έρθουν αντιμέτωποι με τις τραγικές ευθύνες τους. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπεύθυνος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είχαν προαναγγείλει σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες, δεσμευόμενοι ότι οι διοικήσεις μίας εκάστης των τραπεζών «θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση».
Συν τοις άλλοις, οι εγκληματικές ευθύνες των τραπεζιτών είναι διπλές: όχι μόνο διότι έδιναν δημόσιο χρήμα σε «θαλασσοδάνεια» που ήξεραν ότι δε θα εξυπηρετηθούν ποτέ, αλλά και διότι την ίδια ώρα, στερούσαν την αγορά από την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ. Ενώ, δηλαδή, οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να προωθούν τα λίγα -δημόσια- χρήματα που είχαν στην διάθεσή τους σε ενέσεις ρευστότητας προς υγιείς επιχειρήσεις ή σε δάνεια για πρώτη κατοικία, εκείνοι επέλεξαν να παίξουν το παιχνίδι τους με τα ΜΜΕ, αφήνοντας την αγορά να «ξεραθεί» και, κατ’ επέκταση, τη χώρα να βουλιάξει στην ύφεση, την μιζέρια και την ανεργία.

Στάση ντροπής!
Τούτων δοθέντων, δεν μπορεί κανείς να μην επιδοκιμάσει την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ να ζητήσουν να ελεγχθεί σε βάθος δεκαετίας κάθε δάνειο που έχει φύγει από κάθε τράπεζα προς όλα τα ΜΜΕ -με έμφαση και προτεραιότητα στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ήδη, τα στοιχεία που έχουν αναγκαστεί να δώσουν οι τράπεζες στην εξεταστική επιτροπή ξεπερνούν τις… 70.000 σελίδες και αποδεικνύεται απ’ αυτές ότι το 70% των δανείων πήγαιναν σε 8 συγκεκριμένα, μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία, όλως τυχαίως, δεν δημοσίευσαν ποτέ ούτε μία αρνητική λέξη για κάποια τράπεζα ή κάποιον τραπεζίτη. Αντιθέτως, έκαναν πάντα το αντίθετο…
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο ντροπή φέρνει η αρνητική στάση των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, αλλά και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που χρησιμοποιώντας νομικά τερτίπια και υποστηρίζοντας ότι «η Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει δώσει τέτοια εντολή στην εξεταστική επιτροπή», καταψήφισαν τις σχετικές προτάσεις. Άραγε, αφού η Ολομέλεια ενέκρινε τη συγκρότηση μίας επιτροπής για να εξεταστούν τα δάνεια των τραπεζών σε ΜΜΕ και κόμματα, από πού κι ως πού τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ είναι «εκτός εντολής»; Μόνο ντροπή…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top