ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

COVER

Συνταγματική αναθεώρηση τώρα!

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ, ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ, ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Την ανάγκη μίας επείγουσας συνταγματικής αναθεώρησης έχουν φέρει στο προσκήνιο οι σκηνές κρίσης που περνά η χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως περίεργο, αν η Ελλάδα είχε ένα αποτελεσματικό και «προστατευτικό» Σύνταγμα, θα είχε αποφύγει την ένταξη σε καθεστώς Μνημονίου και όλη την οικονομική και κοινωνική ταλαιπωρία που αυτή συνεπάγεται τα τελευταία 6 χρόνια. Ταυτόχρονα, τα όσα θα μπορούσε να είχε αποφύγει η Ελλάδα, αλλά δεν τα απέφυγε και λόγω… συνταγματικής ανεπάρκειας, σκιαγραφούν την προϋπόθεση προκειμένου να διασφαλιστεί πως όταν η Ελλάδα θα βγει από το Μνημόνιο, δε θα… ξαναμπεί.

Το Σύνταγμα μιας χώρας ονομάζεται και «καταστατικός χάρτης» αυτής. Πρόκειται για θεμελιώδες κείμενο που ορίζει το πολίτευμά της και τις βασικές λειτουργίες του κράτους. Ταυτόχρονα, το Σύνταγμα είναι ένα «απρόσωπο» κείμενο, που αίρεται πάνω από την εκάστοτε κυβέρνηση και εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να προστατεύει τη χώρα. Μ’ άλλα λόγια, υπάρχει σοβαρός λόγος που το Σύνταγμα αναθεωρείται με συγκεκριμένες διαδικασίες και χρειάζεται δύο κοινοβουλευτικές περιόδους για να αλλάξουν οι διατάξεις του: ο λόγος είναι ότι οι χώρες πρέπει να προστατεύονται από τις πολιτικές σκοπιμότητες που μπορεί να έχει η κάθε κυβέρνηση. Γι’ αυτό και μία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί σε μία συγκυρία που θεωρεί ότι την… «βολεύει» να αλλάξει κατά πώς θέλει το Σύνταγμα της χώρας.

Επείγουσα ανάγκη
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του ίδιου του Συντάγματος, η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία μακρά διαδικασία, καθώς δεν μπορεί κάθε Βουλή να αλλάξει διατάξεις. Για την ακρίβεια, χρειάζεται μία Βουλή για να αποφασίσει ποια άρθρα του Συντάγματος πρέπει να αλλάξουν και στη συνέχεια, αυτή η Βουλή παραπέμπει τα εν λόγω άρθρα -και μόνο αυτά- στην… επόμενη Βουλή προκειμένου να γίνει η αναθεώρησή τους. Πρέπει, μ’ άλλα λόγια, να έχουν παρεμβληθεί εκλογές μεταξύ της επιλογής των προς αναθεώρηση άρθρων και της ουσιαστικής αναθεώρησής τους. Σημειωτέον ότι είτε στη μία ψηφοφορία, είτε στην άλλη, θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί 180 ψήφοι. Με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών δεν μπορεί ένα άρθρο να αναθεωρηθεί, αφού πεμπτουσία της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι η διασφάλιση της κατά το δυνατόν ευρύτερης συναίνεσης. Κατά συνέπεια, επειδή το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί αλλά αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, η κυβέρνηση οφείλει να παραπέμψει προς ψηφοφορία στη Βουλή όσα άρθρα είναι προς αναθεώρηση ούτως ώστε να μην χαθεί άλλη μία ευκαιρία και να μπορέσει η επόμενη Βουλή, έπειτα από τις επόμενες εκλογές, να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση
Όπως προαναφέρθηκε, όσο κι αν ακούγεται περίεργο το επιχείρημα ότι ένα νομικό κατά βάση κείμενο μπορεί να “γλιτώσει” μία χώρα από την οικονομική κρίση, είναι απολύτως αληθές. Μια ματιά μόνο στις πολύ χρήσιμες προτάσεις που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, είναι αρκετή, προκειμένου να καταλάβει κανείς πόσο εύκολα το Σύνταγμα θα μπορούσε να γλιτώσει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα, μία πρόταση που έχει ήδη υιοθετήσει η Γερμανία -και πρωτοδιατυπώθηκε χρόνια πριν στην Ελλάδα από τις σελίδες τούτης της εφημερίδας…- αποτελεί το περίφημο «συνταγματικό φρένο χρέους». Μ’ άλλα λόγια, πρόκειται για έναν συνταγματικό περιορισμό που αποτελεί μία «Συνθήκη του Μάαστριχτ», αλλά έχει τεθεί από την ίδια τη χώρα για την ίδια τη χώρα. Κοντολογίς: αν υπήρχε τέτοιο φρένο χρέους πριν το Μνημόνιο, τότε η κυβέρνηση Καραμανλή δε θα μπορούσε να διορίσει τη μισή… Ελλάδα, δε θα μπορούσε να διπλασιάσει το δημόσιο χρέος μέσα σε μόλις μία 5ετία και έτσι, η Ελλάδα δε θα υποδεχόταν την οικονομική κρίση ως ο αδύναμος κρίκος του ευρωσυστήματος.

ΜΟΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΣΤΟΝ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ταυτόχρονα, η χώρα θα ήταν διαφορετική, αν είχε καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, όπως συμβαίνει στο περίφημο «γερμανικό σύστημα» και σε άλλες χώρες της Ευρώπης: με άλλα λόγια, οι βουλευτές δε θα υπέκυπταν στον πειρασμό των ρουσφετιών, ούτε θα έλεγαν ψέματα στους ψηφοφόρους τους, ούτε θα εμφάνιζαν την εικόνα των πολιτευτών-Μαυρογυαλούρων, με τις χιλιάδες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τις… περιοδείες στα καφενεία των χωριών τους. Μ’ άλλα λόγια, οι πολίτες ψηφίζουν κόμμα -δηλαδή ιδεολογία- και υποψήφιο πρωθυπουργό: το πώς όμως ο πρωθυπουργός διαμορφώνει την «ομάδα» και την διάταξή της στην Βουλή ή στην κυβέρνηση, είναι δουλειά του πολιτικού αρχηγού και όχι των πολλών μικρών πελατειακών συμφερόντων που συνθέτουν ένα πολυπλόκαμο σύστημα αλληλεξάρτησης και διαπλοκής πολιτικών-ψηφοφόρων ανά τη χώρα.
Ταυτόχρονα, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης θα έθετε τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, καθώς ο κάθε αρχηγός θα έπρεπε να παρουσιάζει ειδικούς και τεχνοκράτες και όχι να έχει δίπλα του τον κάθε… «κολλητό» του, όπως συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ με τους… «Καρανίκες».
Συν τοις άλλοις, απόλυτη προτεραιότητα σε μία συνταγματική αναθεώρηση θα ήταν και η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Δεν χρειαζόμαστε 100 επιπλέον θαμώνες στα «καφενεία» των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων, αφού οι περισσότεροι βουλευτές περιορίζουν την παρουσία τους στο πολιτικό σύστημα σε εμφανίσεις στα ΜΜΕ και ελάχιστοι κάνουν ουσιαστική δουλειά. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν διαβάζει καν τα νομοσχέδια που καλείται να… ψηφίσει, αλλά σηκώνουν τα χέρια τους ανάλογα με την «γραμμή» του κόμματος στο οποίο ανήκουν!
Τέλος, μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση διατύπωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ειδική εκδήλωση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα: αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ των σταθερών εκλογικών κύκλων, δηλαδή ενός Συντάγματος που θα διασφαλίζει την κυβερνητική θητεία με κατάργηση της δυνατότητας πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Κατά τα λοιπά, τελειώνοντας, αξίζει μία ματιά στις υπόλοιπες προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, για συνταγματική αναθεώρηση:
– Που θα αναβαθμίζει τη Βουλή απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών)
– Που θα αναβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του
– Αναπτυξιακό με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον
– Που θα απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών
– Που θα καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16
– Ευέλικτο που αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη
– Λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top