ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

i-nea-elliniki-protasi-sti-sunedriasi-tou-eurogroup.w_hr

Τέταρτο μνημόνιο με συνοδεία… κλάψας

σε Ελλάδα/Πολιτική

Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος κλαψουρίζει δεξιά-αριστερά για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Μιλώντας σε εκπομπή του «BBC World Questions: Europe and Greece», η οποία ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, ζήτησε την… βοήθεια του κοινού! «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει πάρα πολύ, με τρόπο όμως που δεν έχει οικονομική λογική, και μας ζητάει να κάνουμε πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητο», ακούγεται να λέει ο κ. Τσακαλώτος.
Την περασμένη Κυριακή, μιλώντας στη Real News, έστειλε μήνυμα (έτσι ερμηνεύθηκε), σύμφωνα με το οποίο «το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα».
Την περασμένη Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, πληροφορηθήκαμε πως κυβέρνηση και ΔΝΤ ακύρωσαν το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Αμέσως, ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δήλωνε ότι ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος του Μάρτιο εφέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, είπε, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.
Το MEFP, είπε, θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ που θα έσχιζε τα μνημόνια ντάλα μεσημέρι, περιμένει τώρα ένα τέταρτο μνημόνιο, το οποίο θα «κουμπώσει» στο τρίτο και χειρότερο που έφερε στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάθε τόσο ζητά την απεμπλοκή του ΔΝΤ, περιορίζεται να… στέλνει μηνύματα και να κλαψουρίζει, ενώ ετοιμάζεται να υπογράψει μνημόνιο με το Ταμείο, καθώς όλοι οι δανειστές θεωρούν αναγκαία την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Παππάς, η κ. Γεροβασίλη δεν κάνουν άλλο από το να δηλώνουν πως θα προτιμούσαν να μην έχουν το ΔΝΤ στο κεφάλι τους.
Ο κ. Τσακαλώτος, τον Οκτώβριο του 2015, έφθασε ως τη Λίμα του Περού για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και ήδη από τις 24 Ιουλίου της είχε στείλει επιστολή, με την οποία, όπως ανέφερε, «αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και κατέληγε: «Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
Προσδοκούσαν, ενώ την ίδια ώρα (16 Ιουνίου 2015) ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες» και στις 10 Ιουλίου 2015, από το βήμα της Βουλής, δήλωνε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος».
Και στο μεταξύ, ετοιμάζονται για νέα συμφωνία με το Ταμείο και τέταρτο μνημόνιο…

«Παράλληλο Πρόγραμμα» για απευθείας αναθέσεις
Και ξαφνικά, εκεί που η Βουλή ετοιμαζόταν να αποφανθεί επί του περίφημου «παράλληλου προγράμματος» που προφανώς μόνο παράλληλο πρόγραμμα δεν ήταν – και αφού αυτό του Δεκεμβρίου είχε σαλαμοποιηθεί μεταξύ Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, καταργημένων (από την τρόικα) διατάξεων και τελικού εξαϋλωμένου νομοσχεδίου και μετά είχε φορτωθεί με δεκάδες τροπολογίες – στο παρά πέντε έκανε την εμφάνισή της και μια ακόμη (εκπρόθεσμη) τροπολογία του υπουργείου Άμυνας, σχετική με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με τη (ν)τροπολογία:
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δύναται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης: Να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ή να συνάπτει με τρίτους συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή και συντήρηση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των Ανοικτών Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη λειτουργία των Κέντρων και Δομών αυτών, αποκλειστικά σε ό,τι αφορά στη μεταφορά, διαμονή, σίτιση και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων του προηγουμένου εδαφίου δύναται, για λόγους κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφαλείας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται, να διενεργείται κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες συμβάσεις.
Και παρακάτω:
Οι δαπάνες για τις δράσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παραγράφου 1 θα καλύπτονται από πιστώσεις είτε του τακτικού Προϋπολογισμού, είτε του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του ΥΠ.ΕΘ.Α.
Καταλάβατε;
Μπορεί κανείς να βεβαιώσει επομένως ότι δεν υπήρξε σκόπιμη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να φθάσουμε στα «κατά παρέκκλιση» και «καθ’ υπέρβαση», ώστε να γίνονται απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό;
Δεν φτάνει δηλαδή όσα τραβάμε λόγω της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και τις συνέπειες μιας σκόπιμης ολιγωρίας.
Και όλα αυτά στο πλαίσιο του… παράλληλου προγράμματος!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top