Presbyopia1-e1455136894153

Τα λάθη που κάνουν συχνά τα άτομα με πρεσβυωπία

σε Ελλάδα/Υγεία

Η πρεσβυωπία σχετίζεται με την προοδευτική μείωση της κοντινής όρασης. Παρουσιάζεται από την ηλικία των 40 έως 45 ετών με δυσκολία εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ
www.life2day.gr

Πρόκειται για μία πάθηση που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή αν ήδη πάσχουν από άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Για παράδειγμα οι μύωπες όταν εμφανίσουν πρεσβυωπία, για να μπορέσουν να διαβάσουν, είναι αναγκασμένοι να βγάζουν τα μυωπικά τους γυαλιά όταν η μυωπία τους είναι μικρή, ή να χρησιμοποιούν γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας, όταν η μυωπία τους είναι μεγάλη. Σημειώνεται τέλος πως σε ανθρώπους με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρότερη ηλικία.

Παρότι οι περισσότεροι τη θεωρούν πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, η δυσκολία του ατόμου να εστιάσει ευκρινώς σε κοντινά αντικείμενα ξεκινά να εκδηλώνεται στην ηλικία των 40 ετών, όταν οι άνθρωποι χάνουν την πολυεστιακότητά τους. Στους άνδρες η εμφάνισή της καθυστερεί συνήθως κατά τρία χρόνια, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι τα περίπου 55 έτη, οπότε και σταθεροποιείται. Το πιο αλάνθαστο σύμπτωμα είναι η θολή ή θαμπή όραση κατά την ανάγνωση, το ράψιμο, τη χρήση κινητού ή κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας που απαιτεί όραση σε απόσταση 35-40 εκατοστών.

Ποια λάθη κάνουν συχνά τα άτομα με πρεσβυωπία
Επιλέγουν «έτοιμα» γυαλιά. Είναι φτηνά και πωλούνται οπουδήποτε, από τα περίπτερα μέχρι τις λαϊκές αγορές. Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα κρούει καμπανάκι κινδύνου: Τα «έτοιμα» γυαλιά είναι επικίνδυνα για την όραση. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι «επειδή κατασκευάζονται σε μαζική παραγωγή, τα «έτοιμα» γυαλιά είναι «ενός μεγέθους», έχουν την ίδια διόρθωση για τους δύο οφθαλμούς (ενώ συνήθως οι βαθμοί δεν είναι ίδιοι), δεν διορθώνουν τυχόν αστιγματισμό και δεν εξασφαλίζουν όραση από τα κέντρα των φακών. Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ πιθανό να προκαλούν πονοκεφάλους και κοπιωπία».

Συγχέουν την πρεσβυωπία με την υπερμετρωπία
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπερδεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας με εκείνα της υπερμετρωπίας και αποφεύγουν να απευθυνθούν σε οφθαλμίατρο. Και στις δύο καταστάσεις τα συμπτώματα είναι κοινά, αφού επηρεάζεται η κοντινή όραση. Όμως το πρόβλημα οφείλεται σε διαφορετικά αίτια. Η υπερμετρωπία προκύπτει ως συνέπεια ατέλειας του κερατοειδούς, ενώ η πρεσβυωπία οφείλεται στην απώλεια ευκαμψίας στους φακούς λόγω γήρανσης. Ατομα που πάσχουν από υπερμετρωπία ενδέχεται να εμφανίσουν πρεσβυωπία σε νεότερη ηλικία από το συνηθισμένο.

Δανείζονται τα γυαλιά άλλων
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων διαπιστώνουν ότι η κοντινή τους όραση έχει αρχίσει να φθίνει είναι μάλλον το ψυχολογικό. Οι περισσότεροι αρνούνται να φορέσουν γυαλιά γιατί έχουν συνδέσει την πρεσβυωπία με τη γήρανση και συνήθως ζητούν τα γυαλιά κάποιου άλλου για να διαβάσουν στα γρήγορα μια ετικέτα, οδηγίες χρήσης ή κάποια είδηση στην εφημερίδα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά άλλων ακόμη και αν έχουν τον ίδιο βαθμό πρεσβυωπίας με εμάς, καθώς τα μάτια του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικά και τα γυαλιά κατασκευάζονται με βάση αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*