ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΓΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Το παιχνίδι δεν σταματά

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Η νίκη του Ιβάν Σαββίδη και της DIMERA στη μάχη για τη κεντρική χορηγία του ελληνικού πρωταθλήματος, αποδεικνύει πως η παρασκηνιακή κόντρα για τα ηνία του ποδοσφαίρου δεν θα σταματήσει, παρά το φρένο της FIFA στην εκλογική διαδικασία της ΕΠΟ…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου παίζονται σκληρά παιχνίδια. Και είναι αλήθεια πως επικρατεί ένας σωστός χαμός, ένα παιχνίδι πόκερ με κλειστά χαρτιά, ακόμη κι όταν θα μπορούσε να πει κανείς πως ο τελικός νικητής έχει κριθεί. Η ιστορία για την κεντρική χορηγία του φετινού πρωταθλήματος, το οποίο ήδη προχωρά στην 8η αγωνιστική του, καθιστά το πεδίο δράσης όλων των μονομάχων θολό και απροσδιόριστο. Κάθε στροφή γεννά εκπλήξεις και κάθε εμπόδιο φέρνει στην επιφάνεια νέους διαδρόμους.
Πρώτος απ’ όλους, ενδιαφέρθηκε για την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος, ο ΟΠΑΠ, με τον τεράστιο αυτό οργανισμό να έχει στους κόλπους του την οικογένεια Μελισσανίδη. Σαφέστατα καταλαβαίνει εύκολα ο οποιοσδήποτε, πως ο «Ενωσίτης» επιχειρηματίας είχε κάθε λόγο να «ψήσει» τους συνεργάτες του στον ΟΠΑΠ να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, μιας και έτσι θα έριχνε άλλο ένα μπλόκο στη δράση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, παρατηρούσε στενά τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι τηλεοπτικές άδειες όμως, άνοιξαν μία νέα ευκαιρία για τους παίκτες του πόκερ… ποδοσφαίρου. Ο Γιάννης Αλαφούζος επικεφαλής του Παναθηναϊκού, το μόνο που χρειαζόταν να κάνει ήταν να κρατήσει τον τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος του ανήκει, ανοικτό. Την ίδια ώρα όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη δύναμης. Μέσω της διαδικασίας και μετά απ’ όλα όσα έγιναν με την περίπτωση Καλογρίτσα, Μαρινάκης και Σαββίδης βρέθηκαν με μία τηλεοπτική άδεια ανά χείρας. Παράλληλα είχαν στην κατοχή τους από μία νεοσύστατη εταιρία απολύτως ιδίων συμφερόντων, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν αυτές τις άδειες. Και κάπως έτσι άνοιξε περισσότερο το παιχνίδι.
Ο Μαρινάκης μέσω της Alter Ego έσυρε τον χορό. Κόντραρε την πρόταση του ΟΠΑΠ για την κεντρική χορηγία και έθεσε τον συνεταιρισμό της Super League σε διαδικασία σκέψης. Όλα συνέκλιναν προς την πλευρά του γιου του σημαντικού εφοπλιστή Μιλτιάδη. Μέχρι να πάρει μπρος ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Πόντιος επιχειρηματίας μιμήθηκε τον Μαρινάκη και μέσω της DIMERA κατέθεσε ανώτερη πρόταση για την κεντρική χορηγία. Μετά από διαβουλεύσεις, ο Σαββίδης νίκησε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Όλα αυτά όμως λαμβάνουν χώρα κάτω από ένα αβέβαιο περιβάλλον: Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον νόμο Παππά. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ακύρωσης του νόμου, η Λίγκα θα μείνει και πάλι χωρίς κεντρική χορηγία, αφού οι εταιρίες των Σαββίδη και Μαρινάκη, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Κάπου στην άκρη όμως παραμένει η προσφορά του ΟΠΑΠ, δηλαδή του Μελισσανίδη!
Υπάρχουν όμως κι άλλα σενάρια. Ακόμη κι αν το ΣτΕ ακυρώσει τον νόμο του υπουργού Επικρατείας, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει με το τηλεοπτικό τοπίο. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με τρόπο άκομψο να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ, έτσι ώστε να δώσει μεγαλύτερη ισχύ στον νόμο Παππά. Η Βουλή μπορεί να έριξε… άκυρο στην Κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μία νέα προσπάθεια, παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος, για επανεκκίνηση της διαδικασίας από το μηδέν!
Μέχρι τότε όμως, τι θα γίνει με την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος; Ήδη έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση, ενώ η Λίγκα είναι ήδη μέσα κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, από την περσινή απουσία της κεντρικής χορηγίας. Σαφέστατα λοιπόν, μιλάμε για μία πραγματική σχοινοβασία. Τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται γύρω από το ποδόσφαιρο πιστοποιούν ξεκάθαρα πως το άθλημα εξακολουθεί να ασκεί τεράστια πολιτική επιρροή.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top