ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

s029255977

Χάθηκε και το 2017!

σε Ελλάδα/Οικονομία

Σε όλες τις οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις -ακόμη και σε εκείνες που δεν διακρίνονται για την φιλοκυβερνητική τους στάση- αποτυπώνεται η αγωνία να κλείσει η αξιολόγηση για να… πάρει μπροστά η οικονομία και να ανακάμψει η χώρα το 2017. Κι όμως, οι αναλύσεις αυτές πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Πράγματι, η οικονομία και η κοινωνία είχαν κάθε προοπτική να ανακάμψουν την φετινή χρονιά, αν η αξιολόγηση έκλεινε έγκαιρα ή, τουλάχιστον, με μία μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παρατάθηκε επί πολλούς μήνες και η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας δεν «πάγωσε», αλλά… εξουδετερώθηκε τελείως. Πλέον, όπως δείχνουν όλα τα ζοφερά στοιχεία, η ελληνική οικονομία έχασε το στοίχημα της ανάκαμψης του 2017, ακόμη κι αν γίνει ένα… θαύμα: ακόμη, δηλαδή, κι αν η αξιολόγηση κλείσει στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που τίθεται πλέον ως το επόμενο χρονικό ορόσημο…
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε μιλήσει πολύ ειλικρινώς τον περασμένο Νοέμβριο, όταν παραδεχόταν ότι «καήκαμε αν δεν κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου». Όντως, τότε υπήρχε η προοπτική, αλλά και όλες οι προϋποθέσεις να πάρει μπρος η οικονομία και να υπάρξει ανάκαμψη. Ωστόσο η αξιολόγηση δεν έκλεισε τότε και δεν έχει κλείσει ακόμη. Τα «σύννεφα» της αβεβαιότητας έχουν πυκνώσει πάνω από την ελληνική οικονομία και όλα τα θετικά δείγματα που έδειχναν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να πάρει φέτος, επιτέλους, μπροστά, έχουν «σβήσει». Και έχουν αντικατασταθεί από τα πλέον δυσοίωνα σενάρια, καθώς η χώρα κυλάει αργά αλλά σταθερά στην ύφεση, τα δημόσια οικονομικά διαρκώς επιδεινώνονται, τα όποια επενδυτικά σχέδια βρίσκονταν στα σκαριά «παγώνουν» και ακυρώνονται και, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία όχι μόνο θα χαθεί η ευκαιρία του 2017, αλλά θα προεξοφληθεί η αποτυχία του προγράμματος και η αναγκαιότητα ενός… τέταρτου Μνημονίου για να αποφευχθεί ξανά η χρεοκοπία!

Πίσω στον βάλτο
Η κατάσταση της οικονομίας το περασμένο φθινόπωρο έδειχνε πως φέτος θα ήταν μία όντως καλή χρονιά. Ωστόσο, όσοι βιάστηκαν να ελπίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανέκαμπτε και η κοινωνία θα άρχιζε να επουλώνει τις πολλαπλές πληγές της, έπεσαν έξω γιατί υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο: δηλαδή την τραγική ανεπάρκεια, αλλά και τον κυνισμό των ιδεοληπτικών κυβερνώντων, που καταδικάζουν την χώρα σε αιώνια ύφεση για να αποφύγουν το πολιτικό και δημοσκοπικό κόστος όσων έχουν υπογράψει!
Έτσι, λοιπόν, αυτή η ευκαιρία που προδιαγραφόταν το περασμένο φθινόπωρο και καλοκαίρι έχει χαθεί οριστικά. Τότε, η κατανάλωση αυξανόταν, ο προϋπολογισμός έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το πλεόνασμα διογκωνόταν, ενώ η αγορά είχε αρχίσει να κινείται. Φέτος, η κατάσταση δείχνει τα ακριβώς αντίθετα: η αβεβαιότητα έχει πάρει την θέση της αισιοδοξίας και πλέον ούτε ένα θαύμα δεν μπορεί να διασφαλίσει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη.

Τα νούμερα του ζόφου
Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, η χριστουγεννιάτικη αγορά έπεσε κατά… 15%, ενώ 20% έφτασε η πτώση της αγοραστικής κίνησης κατά την περίοδο των εκπτώσεων μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ταυτόχρονα, η καθίζηση στην αγορά φάνηκε και στατιστικά, αφού η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεώρησε πριν μερικές ημέρες -προκαλώντας ψυχρολουσία στο Μέγαρο Μαξίμου- τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με ύφεση 1,1%, αλλάζοντας το ισοζύγιο του 2016 και διαμορφώνοντας την περυσινή χρονιά ως υφεσιακή.
Τα «καμπανάκια» συνεχίζονται και φέτος, καθώς κάθε στοιχείο που βγαίνει, είτε από τα δημόσια οικονομικά είτε από την πραγματική οικονομία, δείχνει ότι η κατάσταση φτάνει… στην κατάρρευση. Συγκεκριμένα, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ. Παράλληλα, 4.173.206 πολίτες χρωστούν στην εφορία, 1.672.500 πολίτες είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, 851.818 πολίτες έχουν ήδη υποστεί τη διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και την ίδια στιγμή, η αγορά και η εμπορική κίνηση καταρρέουν διαρκώς.

Ούτε με θαύμα!
Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου αρχίζουν να παρουσιάζουν εμφανή κόπωση, οι πολίτες σιγά σιγά αυξάνουν τα «φέσια» προς όλους, ενώ το «πάγωμα» της αγοράς και της είσπραξης φόρων έχει ως συνέπεια να αυξάνονται και… τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες. Μ’ άλλα λόγια, η αγορά γυρίζει στο 2011 και το 2012, που έχουν καταγραφεί ως τα χειρότερα χρόνια της «μνημονιακής» περιόδου και οι προβλέψεις δείχνουν πως η ζημιά δεν είναι αναστρέψιμη. Άλλωστε, οι τράπεζες ήδη «ζορίζονται», 2,8 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις έχουν φύγει παρά τα capital controls και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται. Αυξητική πορεία έχει πάρει, έπειτα από 1,5 χρόνο αποκλιμάκωσης και η ανεργία, αφού πριν έναν μήνα ανήλθε στο 23,6%, ενώ εδώ και 5 μήνες βρισκόταν στο 22,5%!
Όλα τα παραπάνω δείχνουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι το πρώτο, κρίσιμο, τρίμηνο του 2017 θα θυμίζει παλαιότερα μνημονιακά έτη και θα σηματοδοτεί την επιστροφή στην ύφεση και στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως την αναθέρμανση της οικονομίας θα περάσουν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν το «ορόσημο» της 7ης Απριλίου που έχει θέσει το Μαξίμου, τηρηθεί, η αναθέρμανση της οικονομίας δε θα ξεκινήσει πριν τον Ιούνιο! Μ’ άλλα λόγια, θα έχει χαθεί η μισή χρονιά, ενώ υποτίθεται ότι τον Ιούνιο η ανάπτυξη θα είχε φτάσει στο… 2% του ΑΕΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top