ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

IMG_1342-

5 λόγοι για να κάνεις προσωπική εκγύμναση

σε Υγεία

Έχεις βαρεθεί τα ομαδικά προγράμματα στα γυμναστήρια; Δεν βλέπεις τα αποτελέσματα στο σώμα σου που θα ήθελες να δεις; Έχεις τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της γυμναστικής γιατί εκτέλεσες λάθος κάποια άσκηση και δεν σε διόρθωσε κανείς;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – PERSONAL TRAINER www.personaltrainerchristy.com

Μήπως απλά ντρέπεσαι να κάνεις γυμναστική μαζί με άλλους και θες αποκλειστικότητα; Τότε σου έχω τη λύση: προσωπική γυμναστική ή αλλιώς personal training! Δες παρακάτω τα 5 πλεονεκτήματα του personal training και ετοιμάσου να δεις θεαματικά αποτελέσματα στο σώμα σου!

Έχεις ειδικό πρόγραμμα μόνο για εσένα. Δεν είμαστε όλοι για όλα! Οι ασκήσεις που κάνει κάποιος πρέπει να «φιλτράρονται» ανάλογα με την ηλικία του, τις μυοσκελετικές παθήσεις που ίσως έχει (αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, τενοντίτιδα κ.α.), το ιστορικό του σε τραυματισμούς, τη στάση του σώματός του, δηλαδή αν έχει πρόσθια κλίση κεφαλής, κύφωση, οσφυϊκή λόρδωση, πτώση κοιλίας ή υπερέκταση γονάτων και γενικά την κατάσταση της υγείας του (υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες, παχυσαρκία). Επιπροσθέτως, το τρέξιμο ή τα προγράμματα αεροβικής γυμναστικής είναι μεν εξαιρετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, τον έλεγχο βάρους και τη βελτίωση σε διάφορους τομείς, ωστόσο όμως δεν είναι κατάλληλη δραστηριότητα για όλους! Για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, οστεοπόρωση καθώς και παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού δεν θα πρέπει να συμμετέχουν χωρίς την έγκριση του γιατρού. Επίσης, οι κραδασμοί που προκαλούνται από τη συνεχή επανάληψη των διασκελισμών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην κνήμη και μια ποικιλία προβλημάτων στο πέλμα και το πόδι, την ποδοκνημική, το γόνατο και το ισχίο. Επιπλέον, η αεροβική γυμναστική κρύβει και αυτή παρόμοιους κινδύνους με το τρέξιμο, όπως περιοστίτιδες κνήμης, κακώσεις του αχίλλειου τένοντα, διαστρέμματα της καμάρας και πόνους κάτω από την επιγονατίδα.
Ένας υπέρβαρος άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει το τρέξιμο, τα άλματα και οτιδήποτε προκαλεί κραδασμούς στις αρθρώσεις, καθώς «κουβαλάει» μεγάλο φορτίο και επιβαρύνονται περισσότερο οι αρθρώσεις του απ’ ότι σε έναν με κανονικό βάρος. Πόσο μάλλον αν έχει τραυματιστεί παλαιότερα σε αυτές. Πρέπει να προτιμάει το γρήγορο περπάτημα και γενικά αερόβιες ασκήσεις, όσο το δυνατόν με λιγότερους κραδασμούς, και μυϊκή ενδυνάμωση χωρίς πολλά βάρη. Έτσι λοιπόν ο-η personal trainerφτιάχνει ένα ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής μόνο για σένα, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το σώμα σου αλλά και τον στόχο σου!

IMG_1342

Αποφεύγεις τους τραυματισμούς. Όταν κάνεις personal training οι πιθανότητες τραυματισμού είναι απειροελάχιστες, καθώς έχεις συνέχεια την επίβλεψη του-της personal trainer, οπότε και λάθος αν πας να κάνεις μια άσκηση αμέσως θα σε διορθώσει για να προλάβεις τον τραυματισμό.

Μυοσκελετική ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό ο-η personal trainer (προσωπικός-ή γυμναστής-άστρια) να είναι ικανός να αξιολογήσει τη στάση του σώματός σας, από την πρώτη κιόλας συνεδρία και να διορθώσει τη μυϊκή ανισορροπία που όλοι έχουμε λίγο πολύ από διάφορες συνήθειες της καθημερινότητάς μας, η οποία αποτελεί αιτία για πολλά από τα προβλήματα της ράχης, της στάσης του σώματος καθώς και της κακής τεχνικής εκτέλεσης κάποιων ασκήσεων. Για παράδειγμα, αν οι μύες στην μια πλευρά μιας άρθρωσης είναι ισχυρότεροι των μυών της αντίθετης πλευράς, το σώμα τείνει να έλκεται προς την κατεύθυνση των ισχυρότερων μυών. Έτσι λοιπόν ο-η personal trainer, σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα για εσάς με σκοπό την ενδυνάμωση των επιμηκών και αδύναμων μυών και την διάταση των βραχέων, ισχυρών μυών έτσι ώστε να υπάρξει ισοδύναμη έλξη και από τις δύο κατευθύνσεις και ισορροπία ανάμεσα στην ευλυγισία και την δύναμη των μυών που υποστηρίζουν την άρθρωση ή τον κορμό αντίστοιχα.

Σου κάνει παθητικές διατάσεις. Οι διατάσεις στο τέλος κάθε προπόνησης είναι απαραίτητες όχι μόνο για να μην πιαστείς την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα, αλλά και για να επέλθει πιο γρήγορα η μυϊκή ισορροπία που σου προανέφερα παραπάνω τα οφέλη της και το πόσο αναγκαία είναι. Κάνοντας λοιπόν personal training, ο-η personal trainer είναι υποχρεωμένος-η να σου κάνει παθητικές διατάσεις, δηλαδή να σου τεντώσει εκείνος όλο το μυϊκό σου σύστημα με ειδικές τεχνικές, με έμφαση τους βραχυμένους μυς σου. Έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα των παθητικών διατάσεων είναι πολύ καλύτερα και πιο σύντομα από ότι των ενεργητικών διατάσεων. Επειδή όμως διαρκούν 10 λεπτά περίπου, αρκετοί τις αποφεύγουν λόγο έλλειψη χρόνου ή ακόμα και έλλειψη γνώσης. Πρέπει να γνωρίζεις λοιπόν ότι κάνοντας personal training τις δικαιούσαι! Μη τις χάσεις!

Σε εμψυχώνει! Εξίσου σημαντικό είναι και το ψυχολογικό κομμάτι, στο personal training. Πολλοί ξεκινάνε γυμναστική, κάνουν έναν μήνα μόνοι τους ή με group και μετά βαριούνται και τα παρατάνε. Έχοντας λοιπόν τον/την προσωπικό-ή σας γυμναστή-άστρια συνεχώς από πάνω σας να σας ενθαρρύνει, να σας εμψυχώνει, να σας κάνει να πιστέψετε στον εαυτό σας, να σας πείσει ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και να κάνετε τα πάντα, ακόμα και να σας πιέσει καμιά φορά, αν χρειαστεί, με σκοπό να ξεπεράσετε τα όριά σας, να σας κάνει να αγαπήσετε την γυμναστική και να μην την κάνετε με το ζόρι, αλλάζοντας συνεχώς το πρόγραμμα κάνοντας την γυμναστική διασκέδαση… γιατί η γυμναστική είναι μια ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Υγεία

Go to Top