ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

25112888022_33fb6f9fc0_o

Brexit και προσφυγικό οι προτεραιότητες της ΕΕ

σε Ελλάδα/Πολιτική

Ο γερμανικός και διεθνής Τύπος επιχειρούν αυτές τις μέρες και πάλι, όπως και πέρυσι, να προσδώσουν διαστάσεις δράματος στην εμπλοκή που εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κυρίως σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα…
Αλλά το ελληνικό πρόβλημα έχει χάσει προ πολλού τη βαρύτητα που είχε ως πρόκριμα για την τύχη του κοινού νομίσματος, γράφει η Deutsche Welle. Και αυτό αντανακλάται και στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η αναβίωση της κρίσης. Εξ άλλου, αυτήν την περίοδο η Ε.Ε. έχει άλλες προτεραιότητες και έτοιμα τα σχέδια για Grexit.
Στο πρώτο πλάνο της ΕΕ βρίσκεται αυτή τη φορά το προσφυγικό και η με κάθε τρόπο υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία για την επανεγκατάσταση των προσφύγων πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι. Αλληλένδετο με αυτό, είναι η υπόσχεση της ΕΕ να καταργήσει τη βίζα για Τούρκους πολίτες, με την Άγκυρα να απειλεί, ότι εάν δεν υλοποιηθεί, θα καταργήσει τη συμφωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη.
Στο προσκήνιο επανήλθαν και δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που βγήκαν επιτυχώς από προγράμματα βοήθειας, η Ισπανία και η Πορτογαλία
Η επιβεβαίωση χθες του σεναρίου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία μέσα στον Ιούνιο επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές σε μια περίοδο που προκύπτουν και πάλι προβλήματα στον προϋπολογισμό της.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Πορτογαλία. Πάνω από όλα όμως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο ενός Brexit για τη Βρετανία. Θα έριχνε την ενωμένη Ευρώπη σε φάση μακράς εσωστρέφειας και ίσως να μην επανέκαμπτε ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη μάχη όλων των μαχών υπέρ της παραμονής, ο πρωθυπουργός Κάμερον «έριξε» τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, στο «κύκνειο άσμα» του στη γηραιά ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top