ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

france police euro 2016

EURO σε κατάσταση νευρικού κλονισμού

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Απεργίες, διαδηλώσεις, φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα. Η Γαλλία δεν χρειάζεται άλλα ζητήματα για να νιώσει άβολα, εν μέσω της διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ποδοσφαίρου περνάει δύσκολες στιγμές. Καταστάσεις οι οποίες προκαλούν πίεση σε ολόκληρο το οικοδόμημα. Το σκάνδαλο της υπόθεσης Μπλάτερ και κυρίως η εμπλοκή Πλατινί, έχει αποδυναμώσει την UEFA τουλάχιστον επικοινωνιακά, την ώρα που η διοργανώτρια Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα άνευ προηγουμένου με τον κοινωνικό αναβρασμό να καταπνίγει την εορταστική διάθεση που θα έπρεπε βασικά να επικρατεί στην αμφιτρύωνα χώρα.
Οι Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους για θέματα και ζητήματα κοινωνικά, μία κατάσταση που εντάθηκε κυρίως αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα από τα μέλη του ISIS πριν από μερικούς μήνες, ενώ κορυφώθηκαν αμέσως μετά την απόφαση του Φρανσουά Ολάντ για στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Τα νέα μέτρα που πλήττουν τον εργασιακό τομέα στη Γαλλία σαφέστατα και δημιουργούν πιο έντονες αναταράξεις από ποτέ. Και το γεγονός πως μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, που στο Παρίσι άκουγαν σκάσιμο… εξάτμισης και εξαφανίζονταν και τώρα βγαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει πρόθεση, ούτε φόβος για οποιοδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Γάλλοι λογίζουν εκείνη την επιδρομή, ως ένα… μέτρο χειραγώγησης.
Κοντά στις 100.000 υπολογίζονται οι στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη τη Γαλλία και είναι αυτοί που ευθύνονται για την εύρυθμη λειτουργία των μέτρων ασφαλείας. Οι βάσεις των 24 αποστολών των ομάδων που βρίσκονται στη χώρα θα προφυλάσσονται ασφυκτικά. Ήδη τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία αλλά και οι χώροι προπονήσεων έχουν κηρυχτεί ως περιοχές όπου απαγορεύεται ρητώς η εναέρια προσέγγιση, όπως το ίδιο καθεστώς επικρατεί και στις περιοχές γύρω από τα γήπεδα σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων. Ήδη έχουν εγκατασταθεί συστήματα τα οποία εξειδικεύονται στην κατάρριψη των λεγόμενων drones, των μικρών ιπτάμενων ερευνητικών αεροσκαφών.
Στον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου Γαλλίας, μεταξύ της Παρί ΣΖ και της Μαρσέιγ, έγινε ένα test event με θέμα την ασφάλεια, το οποίο όμως δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στόχος των γαλλικών Αρχών ήταν ν’ αποτρέψουν οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την ηρεμία στις τάξεις των οπαδών. Δυστυχώς για το μεγαλόπνοο σχέδιό τους, κατέληξε στα σκουπίδια. Καπνογόνα και άλλου είδους βεγγαλικά πέρασαν από την ασφάλεια, παρ’ ότι αυτή είχε στα χέρια της υλικό όπως ανιχνευτές μετάλλων, σύστημα καμερών ασφαλείας, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μία τεράστια αστυνομική δύναμη. Μάλιστα υπήρξε και απαγόρευση και κατάσχεση οποιασδήποτε τσάντας έχει μεγαλύτερο μέγεθος από ένα προβλεπόμενο το οποίο έχει οριστεί από τις αρχές.
Όλα αυτά, όταν την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, επί δύο συνεχόμενες ημέρες δηλαδή έπεσε… απίστευτο ξύλο στη Μασσαλία μεταξύ Ρώσων, Άγγλων και Γάλλων. Η κατάσταση ξέφυγε στην πόλη της Νότιας Γαλλίας με τους οπαδούς των ομάδων να έρχονται στα χέρια και να παρεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις με χρήση δακρυγόνων. Οι οπαδοί συγκρούστηκαν στους δρόμους της πόλης, με την κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Αν θα τελειώσει αυτή η διοργάνωση θα είναι ένα… κατόρθωμα. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε ν’ απολαύσουμε ένα ποδοσφαιρικό θέαμα, χωρίς οτιδήποτε άλλο το οποίο θα γραφτεί στην ιστορία για εντελώς λάθος λόγους…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top