ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Moody's

Moody’s: Αυξανόμενος πολιτικός κίνδυνος στην Ευρωζώνη

σε Billion

Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν οι προοπτικές αξιολόγησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με νέα έκθεση του οίκου Moody’s για το 2017, παρά τον διαφαινόμενο πολιτικό κίνδυνο σε μία σειρά χωρών. «Η οικονομική ανάπτυξη την επόμενη διετία θα είναι πιστωτικά ουδέτερη, ενώ η κατάσταση του δημόσιου χρέους έχει ήδη σταματήσει να επιδεινώνεται για τις περισσότερες χώρες» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης. Κατά μέσο όρο, η ανάπτυξη των κρατών – μελών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2017 και το 2018, με τον Moody’s ωστόσο, να διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.
Ενδεικτικά, σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβακία, η μεταβολή του ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το +3%, ενώ σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ηπιότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2017, αναδεικνύονται σε «αχίλλειο πτέρνα» της Ευρωζώνης, καθώς ο Moody’s προειδοποιεί για τον κίνδυνο της περαιτέρω ανόδου των δεξιών και αριστερών αντισυστημικών κομμάτων.
Παρότι, σε λίγες χώρες αναμένεται να συγκροτήσουν κυβερνήσεις και να αναλάβουν τα ηνία της ηγεσίας, εντούτοις, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη δυναμική τους θα επηρεάσει σημαντικά τον δημόσιο διάλογο, στερώντας από τα συστημικά κόμματα τη δυνατότητα υλοποίησης μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία – και ενδεχομένως Ιταλία – θα αποκαλύψουν την έκταση της δυναμικής αυτών των αντισυστημικών κομμάτων, σπεύδει να προσθέσει ο Moody’s.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Billion

Go to Top