ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

la-fg-greece-debt-crisis-positions-20150701

Άδηλο και κρύφιο το μέλλον μας

σε Ελλάδα/Πολιτική

Να εξαλειφθούν οι όποιες ιδεοληψίες και παθογένειες κρατισμού, ενθαρρύνοντας ιδιώτες και δη Έλληνες εφοπλιστές για επενδύσεις…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟ

Η κοινωνία μας είναι σφόδρα προβληματισμένη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα εισοδήματα των πολιτών, όσοι ακόμη έχουν εισοδήματα, καθημερινά συρρικνώνονται σε βαθμό που δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, χωρίς προοπτική και χωρίς ελπίδα ανάταξης. Όσοι έχουν αυξημένη λογική σκέψη και λίγες γνώσεις οικονομικών, διακρίνουν ένα άδηλο και κρύφιο μέλλον, χωρίς να διαβλέπουν αχτίδα αλλαγής της οικονομικής κατάστασης.
Την ίδια αυτή προβληματική, για την κοινωνία, στιγμή, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κομπορρημονεί ότι η Κυβέρνηση ξεπέρασε τους στόχους της, με πλεόνασμα στο 2% αντί του 0,5% που είχαν υποχρέωση. Η στεντόρεια αυτή κραυγή του πρωθυπουργού, προβληματίζει έτι περισσότερο τους πολίτες μας και μάλλον ανησυχούν για το μέλλον τους παρά να επαναπαύονται. Δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό που τους διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα και ότι το 2017 θα έχουμε ανάπτυξη;
Οι διαβεβαιώσεις αυτές, ακούγονται εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, χωρίς καμιά ένδειξη επιβεβαίωσης, χωρίς ουδέν σημείο ανάκαμψης. Αλλά υπάρχει και ένας σοβαρότερος λόγος η κοινωνία να ανησυχεί, ιδιαίτερα οι γνωστικοί και οι γνωρίζοντες ολίγον από οικονομία, πιστοποιούν ότι το όποιο πλεόνασμα προέρχεται από φόρους και μόνο, τουτέστιν από μη υγιή πηγή. Τούτο διότι η φορολογία, μετά από κάποιο όριο, δεν εισπράττεις τίποτε περισσότερο αλλά μάλλον λιγότερα. Πέραν δηλαδή που εξουθενώνεις τους πολίτες σου, η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη είναι πεπερασμένη και θνησιγενής προσδοκία.
Επειδή μόνο η ανάπτυξη είναι η λύση, η φορομπηχτική πολιτική επενεργεί ως ανάσχεση της ανάπτυξης, άρα με τους υπερβολικούς φόρους που εφαρμόζουμε, δημιουργείται αδιέξοδο. Είναι ωσάν να κυνηγάμε την ουρά μας. Αντί λοιπόν να κομπορρημονούμε για έωλα οικονομικά επιτεύγματα, να σοβαρευτούμε, να προβληματιστούμε και να ερευνήσουμε δυνατότητες ανάπτυξης, ως τη μόνη υγιή πηγή απόκτησης πλεονασμάτων.
Το περίεργο, ή μάλλον το ερώτημα είναι, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν τα γνωρίζει αυτά; Είναι πλέον ή βέβαιο ότι τα γνωρίζει. Τότε ποιος ο λόγος να εμφανίζεται ως ντόκτορ Τζέκιλ στους Ευρωπαίους και μίστερ Χαϊντ σε μας; Μα είναι φαεινότερο ηλίου ότι απευθύνεται στους μη γνωστικούς και στους αγνοούντες τους στοιχειώδεις κανόνες της οικονομίας. Και τί κερδίζει με αυτό; Χρόνο! Απλά, χρόνο για την διατήρηση της εξουσίας. Όμως αυτό εκτός του ότι είναι κατακριτέο, είναι και καταστροφικό για τη χώρα και ασφαλώς για τους Έλληνες.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι ακριβώς συμβαίνει και είναι αδύνατο να τους ξεγελάσουμε με επιχειρήματα όπως, πετύχαμε τους στόχους μας, ή είναι λάθος να μας ζητούν νέα μέτρα και τα παρόμοια. Όπως επίσης είναι λάθος να ψάχνουμε για ενόχους στις ενοχλητικές δημοσιογραφικές φωνές. Θεωρώντας ότι και οι δημοσιογράφοι είναι Έλληνες πατριώτες και δεν επιθυμούν να βλάψουν τη χώρα μας, με το να βλάψουν την κυβέρνηση, είναι χρήσιμο να προσέχουν αυτές τις «ενοχλητικές δημοσιογραφικές φωνές», θεωρώντας τες ως κώδωνα κινδύνου για τις λανθασμένες κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης, να προβληματιστούν εποικοδομητικά και να προβούν στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
Η ανάπτυξη προέρχεται από τη αύξηση της παραγωγής και τις επενδύσεις. Η αύξηση της παραγωγής μπορεί να προέλθει από την πρωτογενή παραγωγή, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, όταν εισάγουμε το 80% των κρεάτων και μεγάλα ποσοστά σε γεωργικά προϊόντα. Το πρόβλημα εδώ είναι διττό. Ένας λόγος ο οποίος εύκολα διορθώνεται είναι, η «κακομαθησιά» επί Ανδρέα Παπανδρέου, όταν αντί να παρέξουμε στους αγρότες τεχνογνωσία και γενικότερα βελτίωση της παραγωγής και υπόδειξη παραγωγής αυξημένης διεθνούς ζήτησης προϊόντων, τους δίναμε «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» χωρίς σοβαρούς ελέγχους και κυρώσεις. Δεν φταίνε οι αγρότες που κακομάθησαν. Σήμερα, αντί να βρούμε τρόπο μείωσης του κόστους παραγωγής, που είναι πράγματι υψηλό, τους επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο με υπερβολικούς φόρους και έτσι επιδεινώνεται η όλη κατάσταση.
Όσο για τις επενδύσεις, δεν υπάρχει πρόσφορο επενδυτικό κλίμα, αφού οι ήδη επενδυτικές δυνατότητες, όπως ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου, η μεγάλη επένδυση στη Ρόδο, ο Σείχης του Κατάρ, και τόσες άλλες επενδυτικές δυνατότητες, οι οποίες δεν προχωρούν ή ακυρώθηκαν. Κάποιο σοβαρό λάθος κάνουμε. Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις μειώνουν την ανεργία, αυξάνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών, αυξάνουν τα έσοδα του κράτους από άμεσους υγιείς φόρους, αλλά και έμμεσους, ΦΠΑ κλπ και τελικά αυξάνεται το υγιές πλεόνασμα και η ευημερία του λαού.
Αν η κυβέρνηση λοιπόν θέλει να παραμείνει στην εξουσία, οφείλει να εξαλείψει τις όποιες ιδεοληψίες και παθογένειες κρατισμού και να προχωρήσει τάχιστα στην στήριξη και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πρώτους τους Έλληνες εφοπλιστές, προτρέποντάς τους να επενδύσουν και στη στεριά, με τους ίδιους όρους που νηολογούν τα πλοία τους στα ελληνικά νηολόγια, κάνοντας χρήση το 107 άρθρο του Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση, προέχει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα έχει πολύ σκληρά μέτρα για όλους μας. Για να γίνει τούτο νοητό, θα επαναλάβω αυτό που είπε από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR TV, Θάνος Αθανασίου, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις ειδήσεις εκ του σύνεγγυς: «Αν κλείσει η αξιολόγηση θα είναι πολύ επώδυνη για τους Έλληνες. Αν δεν κλείσει θα είναι καταστροφή!!!»

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top