ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Pollice Verso
*oil on canvas
*97,4 x 146,6 cm
*1872

Άρτος και θεάματα στη Βουλή

σε Ελλάδα/Πολιτική

Σε μία κανονική χώρα που θα περνούσε μείζονα οικονομική κρίση, το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο πολιτικός κόσμος θα ήταν να συμφωνήσει ποιο είναι το πρόβλημα, προκειμένου να προταθούν και οι κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπισή του. Παράλληλα, πολίτες, συνδικάτα, πολιτικοί και κόμματα θα άνοιγαν ευθύς αμέσως έναν ευρύ εθνικό διάλογο, μακριά από ιδεολογήματα και αντιπαραθέσεις, προκειμένου να καταστρώσουν όλοι μαζί ένα εθνικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και ένα στρατηγικό αφήγημα σχετικά με το πώς φαντάζονται τη χώρα τους σε 10, 20 ή και 30 χρόνια. Αυτά σε μία κανονική χώρα. Στην Ελλάδα, 6 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υπαγωγή της σε Μνημόνιο, η κοινωνία σπαράσσεται και διχάζεται, ενώ ο πολιτικός κόσμος αναλώνεται στην άσφαιρη σκανδαλολογία και την μικροπολιτική.
Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτελεί, φυσικά, η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, για την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των… ΜΜΕ. Από προχθές, λοιπόν, η Βουλή απέκτησε άλλη μία εξεταστική επιτροπή –μία ακόμη στη σειρά εκείνων των εξεταστικών επιτροπών που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ενόχους, ούτε καν να προσεγγίσουν κάποιο πρόβλημα στον πυρήνα του. Πλέον, οι βουλευτές-εξεταστές-δικαστές θα… κάνουν τους ντεντέκτιβ, για να δουν αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει νόμιμα και σύννομα τα δάνειά τους, αν κάποια τραπεζικά στελέχη τους χαρίστηκαν και αν θα τα αποπληρώσουν ποτέ. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι βουλευτές θα ασχοληθούν και με τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις διεξάγεται ήδη έλεγχος, η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και, φυσικά, θα είναι εκείνη που θα ζητήσει τον λογαριασμό από όσους μιντιάρχες πήραν δάνεια χωρίς να το δικαιούνται, αλλά και από όσους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τραπεζικά στελέχη έδωσαν δάνεια χωρίς διασφαλίσεις και εμπράγματες εγγυήσεις.

Πλήρης αποπροσανατολισμός
Φυσικά, όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν, ασφαλώς, για το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής: θα γίνει μία τρύπα στο νερό, όπως πάντα, αφού οι βουλευτές δεν έχουν κανέναν λόγο και ρόλο να το παίζουν δικαστές ή ερευνητές, ενώ έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι εξεταστικές επιτροπές είναι κατάλληλες μόνο για να παράγουν νέο υλικό προκειμένου τα κόμματα να συνεχίζουν το μικροκομματικό παιχνίδι τους, στην μόνιμη φθηνή αντιπαράθεση που συντηρούν μεταξύ τους, προς άγραν ψήφων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν πλήρη αποπροσανατολισμό από τα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας. Κι όλα αυτά, σε μία συγκυρία επικίνδυνη, «βαριά» και δύσκολη, κατά την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει μερικά από τα δυσκολότερα προβλήματα που είχε ποτέ γνωρίσει στην μακραίωνη και ταραχώδη ιστορία της.

Σκάνδαλα παντού
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μια ματιά μόνο στην σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή είναι αρκετή προκειμένου να διαπιστώσει ο καθένας –ακόμη και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής- τις αδιανόητες και δραματικές ευθύνες που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις για το κατάντημα της χώρας. Ο πρωθυπουργός, έχοντας ως στόχο προφανώς να συσπειρώσει τους βουλευτές του και να αποπροσανατολίζει από τα βαριά μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, άρχισε ξανά το γνωστό «τροπάρι» με την δικαστική «εκκρεμότητα» του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, αλλά και τα γνωστά επίσης ποιήματα για την λίστα Λαγκάρντ που απέκρυπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Προσοχή: όλα αυτά, από έναν πρωθυπουργό ο οποίος επικαλείται εδώ και… 5 χρόνια την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και την «λίστα Μπόργιανς» και άλλες λίστες «σκαφάτων», μεγαλοκαταθετών κτλ, αλλά δεν έχει καταφέρει έπειτα από 1,5 χρόνο στην εξουσία να αποσπάσει ούτε… ένα ευρώ από τους «πρωταγωνιστές» αυτών των λιστών για τα δημόσια ταμεία! Μ’ άλλα λόγια, οι αναφορές του πρωθυπουργού δεν έχουν ως στόχο την αποκάλυψη φοροδιαφυγής και την διασφάλιση δημοσίων εσόδων, αλλά εξυπηρετούν μόνο την μικροκομματική σκοπιμότητα που έχει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ασφαλώς, έχει κι εκείνος τις ευθύνες του: ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμυνόμενος ανέσυρε από την φαρέτρα του τα δικά του «όπλα»: δηλαδή την πλήρη απώλεια του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» που είχε παλιά η Αριστερά, όπως αυτή κατέστη σαφής με τις… «παραλείψεις» 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στο πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, αλλά και με την υπόθεση Φλαμπουράρη και τα δημόσια έργα. Έτσι, με τον τρόπο αυτό, συνηγόρησε και ο πρόεδρος της ΝΔ στην επιχείρηση της κυβέρνησης να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ζητείται σχέδιο
Βεβαίως, παρά τα οξυμμένα προβλήματα, τις διαρκείς προκλήσεις και τον κίνδυνο χρεοκοπίας που συνεχώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια του Μνημονίου, η αλήθεια είναι ότι η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν η πρώτη φορά που η αδιέξοδη σκανδαλολογία εμφιλοχώρησε στην δημόσια ατζέντα. Αντιθέτως, υποθέσεις όπως αυτή με τον Σταύρο Παπασταύρου, με το «στικάκι» της λίστας Λαγκάρντ, με διάφορες off shore, με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ κτλ έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Και αυτή ακριβώς είναι η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας και του πολιτικού της συστήματος σε σχέση με το ό,τι θα έκανε μία οποιαδήποτε σοβαρή χώρα αν αντιμετώπιζε αντίστοιχα προβλήματα με το ελληνικό δράμα: ότι το πολιτικό σύστημα βάζει «ταμπέλες», χωρίζεται σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς», πουλάει «αξιοπρέπεια», «περηφάνια», «φρέσκιες ιδέες», αλλά στο τέλος, ουδείς μιλάει για την μεγάλη ανάγκη: την ανάγκη να κάτσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να εκπονήσουν ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα και να δουν πώς μπορεί η Ελλάδα να πάει μπροστά. Αντί γι’ αυτό, που θα ήταν πραγματικά «αξιοπρεπές», όλοι οι πολιτικοί που εναλλάσσονται κατά καιρούς στην διακυβέρνηση της χώρας, καταλήγουν να δέχονται «εντολές» και «υποδείξεις» από την τρόικα και, παρά το γεγονός ότι… «πουλάνε αξιοπρέπεια», ουδείς σκέφτηκε ποτέ την πραγματική αξιοπρεπή λύση: το να έχει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση τις δικές της προτάσεις για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η Ελλάδα του μέλλοντος…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top