ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÌÉËÉÂÏÃÅÂÉÔÓ ÍÔÉÍÔÁÊ (Ç ÖÁÓÇ ÔÏÕ ÐÅÍÁËÔÉ) ÁÅÊ - ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ MILIVOJEVIC DIDAC AEK - OLYMPIAKOS (SUPERLEAGUE 2015-2016)

Έμειναν οι δυο τους

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Τα στρατηγικά λάθη των ΠΑΟ και ΠΑΟΚ έχουν απομονώσει την κόντρα για την τελική μάχη στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο ζευγάρι ΑΕΚ εναντίον ΟΣΦΠ, δίνοντας μία εντελώς διαφορετική χροιά από αυτή που συνηθίσαμε όλους τους τελευταίους μήνες…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Οι τελευταίες, καταιγιστικές εξελίξεις στη διαμόρφωση του νέου status του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Στην πραγματικότητα αποτελούν την τήρηση μίας υπόσχεσης που έδωσε όλη η οικογένεια της ΑΕΚ, διά στόματος του Δημήτρη Μελισσανίδη σ’ εκείνη την περίφημη συνέντευξη Τύπου στο Tatoi Club.
«Το σύνθημα μας είναι «Ερχόμαστε». Όταν επιστρέψουμε και γίνουμε ευθέως ανταγωνιστικοί – όπως φαίνονται το θυμούνται εκείνοι πιο έντονα από εμάς – θα τους ενημερώσω εγώ πρώτος», ήταν τα λόγια του «Τίγρη» τον Ιούλιο του 2013.
Αυτά τα λόγια, αυτό το σλόγκαν, έγινε σημαία, έγινε όπλο αλλά έγινε και αντικείμενο χλευασμού και αντιπολιτευτικός πολιορκητικός κριός. Τα τεκταινόμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες όμως, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη επιβεβαίωση. Η ΑΕΚ επέστρεψε όχι για να συμμετάσχει σε μία κόντρα… δημοτικού μεταξύ των παιδιών στο προαύλιο, αλλά για να οδηγήσει τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Την ώρα που οι ΠΑΟ και ΠΑΟΚ έχουν αποτύχει παταγωδώς τόσο στο να επικοινωνήσουν την ανάγκη κάθαρσης και εξυγίανσης, όσο και να υλοποιήσουν πράξεις και κινήσεις που θα ανέτρεπαν το κατεστημένο, η ΑΕΚ είναι αναμφίβολα ο μοναδικός ενεργός και αποτελεσματικός πόλος αντιστάθμισης του συστήματος το οποίο περιφέρεται, άγεται και φέρεται με βάση τις επιταγές και τα «θέλω» του ΟΣΦΠ. Στην πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τηρουμένων των αναλογιών, ο Δικέφαλος είναι αυτή τη στιγμή το απόλυτο αντίβαρο απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Και μάλιστα χωρίς να επιδιώξει την παραμικρή «ρισκαδόρικη» ή τυχοδιωκτική κίνηση. Μόνο με την σταδιακή οργάνωσή του σε όλα τα επίπεδα, την οξυδέρκεια των ανθρώπων που «τρέχουν» τα πάντα μέσα στην ΑΕΚ με μοναδικό γνώμονα το περίφημο συστατικό που δεν… αντέχεται με τίποτα: Το 50-50.
Η ΑΕΚ δείχνει πως γίνεται η δουλειά. Χωρίς κορώνες, χωρίς γραφικές κραυγές άνευ επιχειρημάτων. Με απλές, ξεκάθαρες στοιχειοθετημένες απόψεις, οι οποίες οφείλουν την απλότητά τους στο απόλυτο δίκαιο. Άλλωστε όταν επιδιώκεις τη δίκαιη αντιμετώπιση είναι πραγματικά πανεύκολο να υπερκεράσεις και να συντρίψεις τα πολύπλοκα και πολλές φορές δαιδαλώδη επιχειρήματα της αντίπαλης πλευράς, τα οποία βασίζονται στις ρυθμίσεις ενός απέραντου μηχανισμού που μοιάζει με επικοινωνιακή Βαβέλ. Μία ποδοσφαιρική omerta για χάρη του ενός.
Έχει κάνει πάντως τρομακτική εντύπωση το γεγονός πως η ΑΕΚ μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να κάνει όλη τη φίλαθλη κοινή γνώμη να ξεχάσει τα περί «τριανδρίας» ή τα περί «συμμαχίας των τριών», όπως χαρακτήριζαν την τριμερή συνεννόηση Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζου τα επικοινωνικά όργανα του συστήματος, και να δει την απτή πραγματικότητα. Η «Ένωση» είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός κανονικού ποδοσφαίρου. Ενός σοβαρού και ισορροπημένου αθλήματος.
Σε αυτό βέβαια έχουν παίξει ρόλο τα μεγάλα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι ΠΑΟ και ΠΑΟΚ οι οποίοι αδυνατούν συστηματικά να περιορίσουν τις αγωνιστικές, οργανωτικές και επικοινωνιακές τους αδυναμίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατάφεραν και οι δύο με τις πράξεις τους να οδηγήσουν την πλατιά μάζα του κόσμου τους σε λάθος συμπεράσματα. Στο να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η απειρία σε θέματα χειρισμού των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και σε θέματα απλών ζητημάτων γύρω από τη διακυβέρνηση ενός ποδοσφαιρικού σωματείου σε αλληλεπίδραση με τον ευρύτερο ποδοσφαιρικό μηχανισμό και κοινωνία, οδήγησε σε σπασμωδικές κινήσεις και κόντρες με δυνάμεις οι οποίες μπορούσαν να συνεισφέρουν με την κατάλληλη διαχείριση.
Απέναντι σε όλα αυτά και σε συνδυασμό με την ακόρεστη δίψα του ΟΣΦΠ για άσκηση εξουσίας πάνω στα στελέχη-μαριονέτες του ελληνικού ποδοσφαιρικού συστήματος, οδήγησαν την ΑΕΚ με χαρακτηριστική ευκολία στην επιφάνεια και στην προμετωπίδα, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της διαφθοράς και της ανισονομίας. Σαφέστατα όμως, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την οριστική εξομάλυνση, την διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού ποδοσφαίρου. Σε αυτόν τον δρόμο αναντίρρητα ο μοναδικός σταθερός εγγυητής είναι η ΑΕΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top