Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΜΕ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Μία μεγάλη ευκαιρία, αλλά και έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο επιφυλάσσει η «επόμενη μέρα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο της χώρας τους από την Ευρώπη, καθώς πλέον όλα αλλάζουν στη δομή και τη λειτουργία της Ευρώπης. Το «ταμπού» της εξόδου μίας χώρας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο σπάει και, ως εκ τούτου, την επόμενη φορά που μία χώρα θα επιδείξει απροθυμία να ακολουθήσει τους κοινούς κανόνες και τις αποφάσεις, θα επιταχυνθούν χωρίς δεύτερη κουβέντα και σκέψη οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την «έξωση» του «απείθαρχου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, οι κανόνες λειτουργίας της Ευρώπης θα αυστηροποιηθούν, η Ένωση εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε μία πιο «σφιχτή» δομή και οι δεσμεύσεις των κρατών-μελών έναντι της κοινής ευρωπαϊκής ιδέες θα αποκτήσουν ανελαστικό χαρακτήρα. Κοινώς, την επόμενη φορά που η κυβέρνηση θα τολμήσει να θέσει «κόκκινες γραμμές» ή να εξαγγείλει «σκληρή διαπραγμάτευση», η διαδικασία εξόδου από τον ευρωπαϊκό χώρο θα έχει ξεκινήσει -και τότε, δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία, όπως υπήρξε τον περασμένο Ιούλιο μετά την 17ωρη διαπραγμάτευση και την τελική συνομολόγηση του τρίτου Μνημονίου…
Ήδη από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, όταν τα προγνωστικά και τα πρώτα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα στην Βρετανία ανατράπηκαν και φάνηκε το προβάδισμα του Brexit, χύθηκαν τόνοι μελάνι και γράφτηκαν άρθρα επί άρθρων προκειμένου να αναλυθεί η «επόμενη μέρα» για την ίδια την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτών των αναλύσεων, άλλοι υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα είναι καλύτερα, στο τέλος του δρόμου, χωρίς την Αγγλία, ενώ άλλοι έλεγαν το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο, κοινή συνισταμένη όλων των αναλύσεων είναι η πρόβλεψη πως εφεξής, η Ευρώπη θα χρειαστεί επανεκκίνηση και, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «αναγέννησής» της, θα μπει στο τραπέζι η αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας και η περαιτέρω «ομογενοποίηση» της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ήδη, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη», ενώ η Γαλλία και η Γερμανία εμφανίζονται αποφασισμένες να πρωταγωνιστήσουν σε μία «επανίδρυση» της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα. Από την αρχή. Μ’ άλλα λόγια, είτε θα μπουν νέοι κανόνες, είτε θα αποφασιστεί ότι εφεξής, όποιος θέλει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις τους υπάρχοντες κανόνες.
Ώριμη η ιδέα της εξόδου
Εξάλλου, για όσους παρακολουθούν στενά τα ευρωπαϊκά και για όσους γνωρίζουν όλα τα δεδομένα της πορείας που οδήγησε τη Βρετανία εδώ που την οδήγησε, είναι κοινός τόπος ότι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Ρώμη αλλά και αλλού, ήδη δυσφορούσαν με την συμπεριφορά των Βρετανών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, εδώ και καιρό διαπραγματευόταν μία «ειδική σχέση» και πολλές εξαιρέσεις από τις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη χώρα του. Μάλιστα, πίστευε ότι έχοντας πετύχει αυτές τις εξαιρέσεις, θα κατάφερνε να πείσει τους συμπολίτες του να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, μπορεί οι Ευρωπαίοι να είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτές τις «παραχωρήσεις», για χάρη της ενότητας της Ευρώπης, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι «από το να μείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική σχέση, καλύτερα να φύγει». Μάλιστα, αυτές οι απόψεις, που αποδεικνύουν ότι πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ώριμη η ιδέα της εξόδου χωρών-μελών που δεν τηρούν τους κανόνες, αποδεικνύεται και από την στάση που τήρησαν κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες, αλλά και ηγέτες κρατών-μελών της Ένωσης, πριν το δημοψήφισμα. Για παράδειγμα, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχαν διαμηνύσει ότι μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση των Βρετανών «δε θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση». Μ’ άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες είχαν στείλει μήνυμα στο Λονδίνο πως αν ψηφίσει την έξοδο, τότε θα εφαρμοστεί… η έξοδος. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, κάτι που, σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη πλέον δεν είναι διατεθειμένη για νέες υποχωρήσεις. Και δεν είναι διατεθειμένη για νέες υποχωρήσεις για έναν απλό λόγο: διότι μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρώπη, η Ένωση θα μπει σε τροχιά αστάθειας, η βιωσιμότητά της θα αμφισβητηθεί και το μόνο που μπορεί να την κρατήσει όρθια θα είναι η εμμονή της στους κανόνες.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΓΙΑ EΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΔΗΓΕΙ DE FACTO ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ Η ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Τελευταία ευκαιρία
Και, φυσικά, όλα τα παραπάνω, δεν ισχύουν μόνο στην περίπτωση της Βρετανίας, αλλά και στην περίπτωση της Ελλάδας. Η Ευρώπη μπαίνει σε μία ασταθή περίοδο και αυτή τη φορά, οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αν αμφισβητηθούν οι κανόνες, τότε μπορεί να αρχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, αυτή τη φορά, με δεδομένο ότι το τρίτο Μνημόνιο συνεχίζεται και θα υπάρξουν και νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ουδείς στην Ευρώπη θα θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί από την αρχή τους κανόνες. Αυτή τη φορά, η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλαίσιο μιας περισσότερο ενωμένης και ενοποιημένης Ευρώπης, όπου όλοι θα προσηλώνονται στην πιστή τήρηση των κανόνων. Με άλλα λόγια, αυτή τη φορά ουδείς θα αφήσει την όποια ελληνική κυβέρνηση -πολλώ δε μάλλον την παρούσα κυβέρνηση, η οποία πέρυσι προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει μάθει από το πάθημά της…- να αμφισβητήσει τους κανόνες. Αυτή τη φορά, κάθε παρέκκλιση από τους κανόνες, θα έχει ποινή. Και η ποινή θα είναι οριστική και θα ακούει στο όνομα «έξοδος από την Ευρώπη». Αυτονοήτως, φυσικά, η έξοδος από την Ευρώπη σημαίνει και έξοδος από την Ευρωζώνη. Άρα, στην περίπτωση της Ελλάδας, ένα τέτοιο σενάριο θα σημάνει την ολική καταστροφή, σε αντίθεση με την Βρετανία που παραμένει η 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και έχει το δικό της νόμισμα…