ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

maxresdefault

Αρχή ανάκαμψης ή παρένθεση, θα φανεί στο τέλος του έτους

σε Ελλάδα/Οικονομία

Στάση αναμονής μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία του 3ο τριμήνου για την ελληνική οικονομία αποτελούν «αρχή της ανάκαμψης ή μία ακόμη παρένθεση», τηρεί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)…
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ παρατηρεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, ανατρέπει τις προβλέψεις για ελαφρά συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και το 2016.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η μεταβολή αυτή υπερκαλύπτει την ύφεση του Α’ εξαμήνου του 2016 και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ από το ξεκίνημα του 2017. Εκφράζει επίσης την ελπίδα «τα πρώτα θετικά σημάδια να ήρθαν για να μείνουν, να μην γίνουν άλλη μια παρένθεση και να συνεχιστούν στο καθοριστικό τελευταίο τέταρτο τρίμηνο, αφήνοντας πίσω τα αρνητικά πρόσημα, όπως τα αντίστοιχα -0,8% και -0,6% των δύο πρώτων τριμήνων».
Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η αγορά απαιτεί χρήμα και κλίμα, γι’ αυτό και αποτιμά θετικά το γεγονός πως δημιουργούνται εκ νέου κάποιες ελπίδες για έξοδο από την ύφεση. Κατά την ΕΣΕΕ, η εισαγόμενη κατανάλωση της τουριστικής περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, η μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η αύξηση 1,4% του δείκτη εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, συνέβαλαν καθοριστικά στη τελική διαμόρφωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, για να υπάρξει συνέχεια στο θετικό πρόσημο του τρίτου τριμήνου και να κερδηθεί το στοίχημα της πραγματικής οικονομίας σε βάθος διετίας, απαιτείται διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΣΕΕ στέκεται στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με τη θέσπιση και λειτουργία του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών».
«Η επιστροφή στη ρευστότητα, η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως η μείωση της υπερφορολόγησης είναι βασικά προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. Θα ήταν λοιπόν, ευχής έργο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης να προκύψουν οι προϋποθέσεις απαραίτητων ελαφρύνσεων, αντί επιβαρύνσεων με νέα μέτρα που αποδεδειγμένα δεν οδηγούν πουθενά την οικονομία της χώρας», καταλήγει η ΕΣΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top