ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÐÑÏ ÇÌÅÑÇÓÉÁÓ ÄÉÁÔÁÎÅÙÓ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÂÏÕËÇ ÃÉ Á ÔÉÓ ÄÉÁÐÑÁÃÌÁÔÅÕÓÅÉÓ ÌÅ ÔÏÕÓ ÄÁÍÅÉÓÔÅÓ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Βαρουφάκης: Στο σπίτι Τσίπρα, παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών

σε Ελλάδα/Πολιτική/Πρώτη φορά αριστερά

Την εναλλακτική, όπως την αποκαλεί, της κυβέρνησης για να μην υπογράψει τρίτο Μνημόνιο, περιγράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις του Κορεάτη συμβούλου του, Γκλεν Κιμ, ενώ δηλώνει πως είχε παρουσιάσει ο ίδιος, στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, στην Κυψέλη, το σύστημα παράλληλων πληρωμών, παρουσία μάλιστα του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είχε αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, ξαναπαρουσιάσει το πρόγραμμα του ως υπουργός πια, στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε ανάρτηση-απάντηση του, ο Γιάννης Βαρουφάκης, αφού επιτίθεται στην «Καθημερινή» επειδή στο δημοσίευμά της αναφέρεται σε παράλληλο νόμισμα και όχι σε παράλληλο σύστημα πληρωμών, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον τότε σύμβουλό του και νύν σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και περιγράφει τα όσα είχαν γίνει όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα αλλά και μήνες πριν ο νυν πρωθυπουργός εκλεγεί.
«Οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής συνεχίζοντας να το περιγράφουν ως παράλληλο νόμισμα-κι όχι ως παράλληλο σύστημα πληρωμών- παρουσιάζονται είτε ως αδαείς (που δεν κατανοούν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ νομίσματος και συστήματος πληρωμών) είτε ως σκοπίμως διαστρεβλωτές. (Ας κρίνει ο αναγνώστης ποιο από τα δύο ισχύει)» γράφει συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης
Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, το παράλληλο σύστημα πληρωμών θα στηριζόταν στην πλατφόρμα του Taxis Net, μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πιστωτικές μονάδες αντί για χρήματα. Μετά την παρουσίασή του, οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς έδειχναν «αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Ο Αλέξης και ο Παππάς έδειχναν, αν όχι ανακουφισμένοι, πάντως ικανοποιημένοι με την ιδέα ότι υπήρχαν τρόποι να δημιουργηθεί ρευστότητα, σε ευρώ, ικανή να τους δώσει βαθμούς ελευθερίας σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες. Ο Δραγασάκης, αφού άκουσε προσεκτικά την περιγραφή του παράλληλου συστήματος, μου ζήτησε να του την στείλω εγγράφως για να την μελετήσει, κάτι που με ευχαρίστησε.
Πράγματι, την επόμενη μέρα, έχοντας μόλις αφιχθεί στο Όστιν έκατσα και ξαναέγραψα, σε λιγότερο τεχνική γλώσσα, ενδελεχή δεκασέλιδη περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών, το οποίο έστειλα στον Παππά ζητώντας του να το μεταφέρει στον Αλέξη και στον Δραγασάκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραθέτοντας στον ιστότοπό του δύο αποσπάσματα από το Κεφάλαιο 4 του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι» που όπως λέει θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά (στα αγγλικά κυκλοφορεί ήδη ως «Adults in the room»).
Όταν τον Μάρτιο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε αυτή την παρουσίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι περισσότεροι υπουργοί τον πλησίασαν για να του εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους, «χτυπώντας τον στην πλάτη λέγοντας ότι η παρουσίαση τους ενδυνάμωσε, εμψύχωσε και, γενικότερα, εντυπωσίασε», όπως γράφει ο ίδιος.
Μετά την παραίτησή του όμως, οι ίδιοι υπουργοί που του έδιναν συγχαρητήρια, προσποιούνταν ότι δεν είχαν ακούσει τίποτα όταν άρχισαν οι επικρίσεις από τον Τύπο.
Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αίτημά της για σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο Βαρουφάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top