ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

11_2

Γιατί η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί στον Ντόναλντ Τραμπ

σε Κόσμος

Οι ΗΠΑ ήταν μια υπέροχη χώρα… μέχρι που ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι πολιτικές του θα βλάψουν σίγουρα την Ευρώπη και η Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σχολιάζει ο Bernd Riegert.
Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» συνόψισε την κατάσταση στο πρωτοσέλιδο της Τρίτης: «Τραμπ – μπορεί κάποιος να τον σταματήσει;» Μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι να σταματήσουμε τον επιχειρηματία και τηλεοπτικό σταρ που έγινε εγωμανιακός πρόεδρος; Θα είναι ένα από τα πιο τρομακτικά καθήκοντα της ΕΕ. Επειδή ο άνθρωπος, ο οποίος επιτίθεται στα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας με εκπληκτική ταχύτητα και δημιουργεί παγκόσμιο χάος στο πέρασμά του, είναι σοβαρός. Όλες οι παρήγορες διαβεβαιώσεις ότι η Προεδρία θα εξομαλύνει τις ακραίες απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ και ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά φαινόταν, αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Στόχος η Γερμανία
Ο Τραμπ είναι -για να το θέσουμε με σαφήνεια- μια απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης. Είναι ανοιχτά φιλικός με τον αυταρχικό Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει εθνικιστικά και λαϊκιστικά κινήματα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί σε αυτούς τους κύκλους, είτε πρόκειται για τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, είτε για τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, τον Χανς-Κρίστιαν Στράχε στην Αυστρία ή τον Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία, έχουν εκφράσει τον θαυμασμό τους για αυτόν. Ακόμη χειρότερα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε με ενθουσιασμό την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύει ότι το Brexit είναι σπουδαίο και θεωρεί το υπόλοιπο μπλοκ ως μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Γερμανίας.
Σε αυτή την μπερδεμένη κοσμοθεωρία του, ο Τραμπ θεωρεί την ΕΕ και τη Γερμανία ως οικονομικούς ανταγωνιστές που πρέπει να ηττηθούν. Στην πολύ στενόμυαλη άποψή του, η Γερμανία, με το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της στις ΗΠΑ, θεωρείται ως η ρίζα κάθε κακού. Ο Τραμπ επιδιώκει να γυρίσει πίσω το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με κακοσχεδιασμένα συνθήματα όπως «αγοράστε αμερικανικά, προσλάβετε Αμερικάνους». Θέλει να δημιουργήσει νέους φόρους και δασμούς είτε έχουν οικονομικό νόημα είτε όχι. Έτσι, η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για έναν εμπορικό πόλεμο που δεν έχει ξαναδεί.
Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να βρει νέους οικονομικούς εταίρους στην Ασία, όταν ο πρόεδρος καταστρέψει την υπάρχουσα παγκόσμια οικονομική τάξη. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θα βάλει την αξιοπιστία και την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε κίνδυνο με την προτεινόμενη ριζική στροφή του προς τον απομονωτισμό και την κατευθυνόμενη οικονομία, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε, τον έχουν σταματήσει ποτέ τα λογικά επιχειρήματα μέχρι τώρα;

Ισχυρή αντίδραση από τον Τουσκ, αλλά θα ακολουθήσουν και πράξεις;
Επιτέλους, 11 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησε. Χαρακτήρισε τις ΗΠΑ μια απειλή, παρόμοια με εκείνη που θέτει η Ρωσία, η Κίνα και η ισλαμική τρομοκρατία. Ο Τουσκ ζήτησε ριζοσπαστικά μέτρα για να σώσει και να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ακούγεται δραστικό, αλλά, δυστυχώς, είναι επίσης σωστό. Για πάρα πολύ καιρό δεν ακουγόταν τίποτα για τις επικίνδυνες περιπέτειες του Τραμπ από τις Βρυξέλλες.
Ακούστηκαν μόνο αμυδρές διαμαρτυρίες από το Παρίσι και το Βερολίνο. Η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία απέφυγαν να επικρίνουν την προσωρινή απαγόρευση για τους ανθρώπους που εισέρχονται στις ΗΠΑ από επτά διαφορετικές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, επειδή οι εθνικιστικές δυνάμεις έχουν επίδραση και στις τρεις. Μπορεί κάποιος να ελπίζει μόνο ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδείξουν ενότητα, όταν, το αργότερο, η κυβέρνηση Τραμπ απειλήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ευρώπης.

Μήνυμα στην Ουάσιγκτον από τη Μάλτα;
Στην επερχόμενη άτυπη σύνοδο κορυφής του Σαββάτου στη Μάλτα, τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μια σαφή απάντηση στον «τραμπισμό». Μπορούμε να τον σταματήσουμε; Ναι – αλλά μόνο αν δράσουμε συνολικά! Ένας επικεφαλής κυβέρνησης μπορεί πιθανόν να εξαιρεθεί από την αρχή. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ήδη πέσει στην αγκαλιά του Τραμπ, με την ελπίδα να κλείσει μια καλή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αλλά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από ό,τι το αντίθετο, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά. Επίσης, εθνικιστές και απομονωτιστές έχουν το πάνω χέρι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί θα μετανιώσουν για το Brexit.
Μία αχτίδα ελπίδας παραμένει: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσαν ίσως να επιβραδύνουν την πορεία του Τραμπ στον θρίαμβο. Αλλά τι γίνεται με τα εκατομμύρια που τον ψήφισαν; Γιατί να βάλουν αυτόν τον διαβόητο άνθρωπο που αντιστρέφει τα γεγονότα στον Λευκό Οίκο; Δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση για αυτό.
dw.com

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top