ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Erdogan

Γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε ένα συνεχές αδιέξοδο;

σε Κόσμος

Κάποιος θα περίμενε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας θα ζύγιζε τα λόγια του πριν μιλήσει για τέτοια ευαίσθητα θέματα όπως η Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέλους σταμάτησε τη φημολογία σχετικά με μια πιθανή εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Οι παρατηρήσεις του ήταν αυτές που τροφοδότησαν τη συζήτηση από την αρχή. Είπε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν τα πράγματα βασίζονταν σε μία στρατηγική προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τη Σαουδική Αραβία.
Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, όταν τόσο η Άγκυρα όσο και το Ριάντ διαφωνούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Συρία και όταν ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εκφράζει οργισμένες προειδοποιήσεις για τους Σύριους Κούρδους μαχητές, οι παρατηρήσεις του Τσαβούσογλου ερμηνεύθηκαν με μία ευρύτερη έννοια και με έναν τρόπο που περιελάμβανε κάθε ενδεχόμενο. Κάποιος θα περίμενε ότι ο υπουργός Εξωτερικών μιας σημαντικής περιφερειακής χώρας θα ζύγιζε τα λόγια του πριν μιλήσει για τέτοια ευαίσθητα θέματα. Συνεπώς, ο Τσαβούσογλου έπρεπε να διευκρινίσει τα σχόλιά του με έναν τρόπο που ερμηνεύθηκε από τα δυτικά ΜΜΕ ως «παλινωδία».
Στην τελευταία συνέντευξή του στο Reuters, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «ορισμένες χώρες όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν πει ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη». Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το να περιμένουμε κάτι τέτοιο μόνο από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό». Δεδομένου ότι κανένας από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας δεν σκέφτεται ακόμα να υποστηρίξει την ιδέα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, οι προσπάθειες της Άγκυρας να προωθήσει την ιδέα αυτή παραμένουν θνησιγενείς.
Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες της Άγκυρας να κατηγοριοποιήσει τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) και την πολιτική πτέρυγα του, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» παραμένουν εξίσου μάταιες. Αντίθετα, οι δυτικοί σύμμαχοί της Τουρκίας τους έχουν σχεδόν αποδεχτεί ως νόμιμους εκπροσώπους των Σύριων Κούρδων. Αλλά αντί να αναθεωρήσει την πολιτική της στο θέμα, δεδομένου ότι δεν οδηγεί πουθενά, η Άγκυρα επιμένει στη διατήρησή της, ενάντια στις αυξανόμενες πιθανότητες. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει το θυμό που αισθάνεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι η χρήση λιγότερο διπλωματική γλώσσα θα αλλάξει κάπως την κατάσταση.
Το τελευταίο υπονοούμενο του Ερντογάν στο θέμα αυτό είχε ως στόχο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον οποίο συνάντησε πριν από λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά απέτυχε να τον πείσει για το PYD και τις YPG. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τρίτη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επισκεπτόμενο Πρόεδρο της Υεμένης, Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χαντί, ο Ερντογάν δεν τσιγκουνεύτηκε τα «καρφιά» του.
Επισημαίνοντας τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον θέσεων των YPG στη Συρία, ο Ερντογάν είπε: «Εκείνοι που αναφέρονται σε αυτό ως βομβαρδισμού εναντίον Σύριων Κούρδων πρέπει πρώτα να είναι ειλικρινείς. Του ζητώ να είναι ειλικρινείς». Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν τον ανέφερε ονομαστικά, η παρατήρησή του σαφώς στόχευε στον Μπάιντεν…

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top