ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ-ÓõíÜíôçóç ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ÊÅÄÅ Ã. Ðáôïýëç ìå ôïí åðéêåöáëÞò ôïõ Ðïôáìéïý Óô. ÈåïäùñÜêç.(Eurokinissi-ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

Γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης πρέπει να στηρίξει τη ΝΔ

σε Ελλάδα/Πολιτική

Η πολιτική είναι εκ των πραγμάτων άθλημα σκληρό και απρόβλεπτο. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ποταμιού, αποδείχθηκε σκληρότερο παρά ποτέ και γεμάτο εκπλήξεις, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκε ορμητικά στο πολιτικό σκηνικό πριν 2,5 χρόνια και όλα έδειχναν ότι θα κατάφερνε να κάνει πράξη το σύνθημά του: να «τα αλλάξει όλα». Ωστόσο, οι μυλόπετρες του νέου δικομματισμού, η δυσανεξία μεγάλης μερίδας των πολιτών στον γνήσιο μεταρρυθμιστικό λόγο, αλλά και η ρευστότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς φέρνει τον επικεφαλής του Ποταμιού αντιμέτωπο με το φάσμα της πολιτικής εξαφάνισης. Ωστόσο, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ένα τελευταίο «χαρτί» στην παρτίδα του πολιτικού πόκερ που παίζεται: ένα χαρτί που μπορεί όχι μόνο να διασφαλίσει στον ίδιο και το κόμμα του την επιβίωσή τους, αλλά μπορεί, έστω με έμμεσο τρόπο, να «τα αλλάξει όλα» πραγματικά. Και αυτό το χαρτί δεν είναι άλλο από την στήριξη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Τα «καμπανάκια» είχαν αρχίσει να ηχούν εδώ και μήνες. Ήδη, πριν μπει το καλοκαίρι, το Ποτάμι εμφανιζόταν οριακά πάνω από το ψυχολογικό και κοινοβουλευτικό όριο του 3% σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ προϊόντος του θέρους τα ποσοστά του κόμματος έφθιναν ακόμη περισσότερο. Βεβαίως, η συμφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά για την εκκίνηση συζητήσεων με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες, καθώς όλοι περίμεναν ότι δύο κόμματα με φθίνουσα πολιτική και δημοσκοπική πορεία θα έκαναν το αυτονόητο: θα ένωναν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, να αυξήσουν τα ποσοστά τους και, ταυτόχρονα, να ποντάρουν στην δημιουργία κάποιου νέου και ελπιδοφόρου σχήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Κι όμως, η μόνιμη «κατάρα» της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τα πολλά «εγώ» και οι προσωπικές φιλοδοξίες που περιέχονται στον υπό πίεση κομματικό χώρο, δεν άφησαν τον διάλογο να εξελιχθεί. Πλέον, ο διάλογος αυτός έχει ναυαγήσει ανεπιστρεπτί, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού οι σχέσεις είναι πολεμικές και το κάθε κόμμα ενεργεί για λογαριασμό του. Και, εντάξει: το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα επί 30 χρόνια και, έστω κι αν τα ποσοστά του συρρικνωθούν περαιτέρω, δεν πρόκειται να μείνει εύκολα εκτός Βουλής. Ωστόσο, τα πράγματα για το Ποτάμι είναι διαφορετικά.

Πορεία φθοράς
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βρίσκεται στη δίνη μίας πρωτοφανούς εσωστρέφειας. Και, μπορεί αυτό να μην βγαίνει ακόμη προς τα έξω, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν οι εσωτερικές έριδες και οι κόντρες που «σιγοβράζουν». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΡΘΡΟΥ», πλέον δεν συνεδριάζει ούτε καν η Κοινοβουλευτική Ομάδα -που συνεδρίαζε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα- καθώς πολλοί βουλευτές εμφανίζονται… απρόθυμοι να εμφανιστούν και να δώσουν το «παρών» στις προσκλήσεις του αρχηγού τους. Ταυτόχρονα, μία σημαντική «συνιστώσα» του Ποταμιού, οι «Μεταρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποχώρηση, αφού ο Λυκούδης φαίνεται να προσανατολίζεται στην πολιτική συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις εντείνουν το κακό κλίμα στην Σεβαστουπόλεως, αφού δείχνουν ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη μετά βίας φτάνει το 1%, πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να καταστεί μη ανιχνεύσιμο δημοσκοπικά. Επί της ουσίας, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με τη ΔΗΜΑΡ, όταν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη άρχισε να φθίνει στις δημοσκοπήσεις και έφτασε να πάρει 0,34% στις Ευρωεκλογές του 2014!

Ταύτιση απόψεων
Ωστόσο, αυτό το παράδειγμα και η επανάληψη του φαινομένου γεννά νέα ερωτήματα: γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να χρεώνεται κάποιο μοιραίο λάθος, έχει την ίδια πορεία με τον Φώτη Κουβέλη που αποδείχθηκε ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα όταν μπλόκαρε την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Η επικρατέστερη απάντηση είναι πως το Ποτάμι έπεσε «θύμα» της δυναμικής που τόσο απροσδόκητα προσέδωσε στην τραυματισμένη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ίδρυσε το Ποτάμι και μπήκε ορμητικά στο πολιτικό σκηνικό, η ΝΔ ήταν κομμάτι του «γερασμένου» πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, ο νέος αρχηγός της κατάφερε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά να επιβάλει τον ειλικρινή και μεταρρυθμιστικό λόγο του αλλά και να προσδώσει «φρεσκάδα» και προοπτική στο γερασμένο κόμμα που ίδρυσε πριν 42 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μασάει τα λόγια του και έχει υιοθετήσει αμιγώς μεταρρυθμιστική ατζέντα, παρότι αυτό δεν συνηθίζεται για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γενικώς «στρογγυλεύει» τα λόγια του για να βρεθεί γρήγορα στην διακυβέρνηση της χώρας. Όμως, τώρα, που η ΝΔ έχει αποκτήσει μεταρρυθμιστική δυναμική, εξ αντικειμένου προσελκύει τους πολίτες που προκρίνουν την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων έχει συνηθίσει να ψηφίζει για κυβέρνηση και όχι μόνο για τις ιδέες της. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσο οι πολίτες -των ψηφοφόρων του Ποταμιού συμπεριλαμβανομένων- βλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να «εκθρονίσει» την Αριστερά από τον θρόνο της εξουσίας, τόσο στρατεύονται και περισσότερο στον κοινό σκοπό. Για τον λόγο αυτό, η ΝΔ έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη προσβασιμότητα στον χώρο του Κέντρου και αυτό εξ αντικειμένου πλήττει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πρωτίστως.

Η μεγάλη απόφαση
Τούτων δοθέντων, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκ των πραγμάτων «ωθείται» από τις αντικειμενικές συνθήκες, αλλά και από τις πολιτικές και προγραμματικές προτεραιότητες που έχει θέσει, στο μεγάλο βήμα: στην στήριξη της ΝΔ. Αποτελεί, ίσως, μονόδρομο για τον επικεφαλής του Ποταμιού η στήριξη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, προκειμένου και ο ίδιος και το κόμμα του να διασωθεί, αλλά και να πιστωθεί ότι έδωσε περισσότερη δυναμική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να φτάσει στην εξουσία μία ώρα αρχύτερα και με καλύτερους όρους -δηλαδή με μεγαλύτερα ποσοστά. Μητσοτάκης και Θεοδωράκης ταιριάζουν πολύ -και αυτό είναι εύκολα εξακριβώσιμο, αν κάποιος κοιτάξει τις -υπερβολικά όμοιες- τοποθετήσεις τους σε διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Κατά συνέπεια, είναι η ώρα ο αρχηγός του Ποταμιού να πάρει την μεγάλη απόφαση, να αφήσει στην άκρη την προσωπική φιλοδοξία να είναι αρχηγός και να συστρατευθεί στην μεγάλη προσπάθεια της ΝΔ για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αν το κάνει, τότε το όνομά του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας, ενώ θα διασφαλίσει και το πολιτικό μέλλον του. Αν το αποφύγει, τότε απλώς θα σβηστεί από τον χάρτη και θα έχει χαθεί μία ιστορική πολιτική ευκαιρία, που δε θα αφορά μόνο στην διάσωση του Ποταμιού, αλλά και στην ουσιαστική ανανέωση του λόγου και του στελεχικού δυναμικού της ΝΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top