ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

exerciseplan

Γιατρέ, πόση άσκηση πρέπει να κάνω;

σε Ελλάδα/Υγεία

Η συστηματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την συνολική θνητότητα και νοσηρότητα από καρδιαγγειακά αίτια, βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και την ποιότητα ζωής…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ, KΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Συχνά οι γιατροί συνιστούν γενικά άσκηση (πχ να περπατάς, να τρέχεις, να κολυμπάς) χωρίς να συνταγογραφούν με ακρίβεια την άσκηση που προτείνεται να κάνει κάποιος σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση. Όταν μιλάμε για άσκηση εννοούμε κυρίως αερόβια (ποδήλατο, τάπητα, τρέξιμο, κολύμπι, περπάτημα) αλλά στην αερόβια άσκηση πρέπει να προσθέσουμε ιδανικά και ασκήσεις αντίστασης με σχετικά μικρά βάρη για μυϊκή ενδυνάμωση σημαντικών μυϊκών ομάδων.
Γενικά οι μελέτες έχουν δείξει ότι 30-45 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα (ιδανικά και κάθε μέρα) είναι η ποσότητα άσκησης που εξασφαλίζει μέγιστη καρδιαγγειακή ωφέλεια. Όσοι έχουν καρδιολογικό ιστορικό θα πρέπει να εξεταστούν από τον καρδιολόγο τους και να υποβληθούν σε απαραίτητες εξετάσεις (ΗΚΓ, κλινική εξέταση, δοκιμασία κόπωσης, υπερηχοκαρδιογράφημα, βιοχημικός-αιματολογικός έλεγχος λιπιδίων, σακχάρου κλπ) πριν ο θεράπων δώσει το πράσινο φως για άσκηση. Η συστηματική αερόβια άσκηση ανεβάζει την καρδιοπροστατευτική HDL χοληστερόλη (αποκαλούμενη καλή χοληστερόλη), βοηθάει σε απώλεια βάρους και επίσης βοηθάει στην ιδανική ρύθμιση του μεταβολισμού σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Αρκετοί άνθρωποι το παρακάνουν με εξοντωτική άσκηση και ωθούν τον εαυτό τους σε υπερμεγίστη προσπάθεια η οποία δεν έχει αποδεδειγμένη ωφέλεια αλλά αντίθετα μπορεί να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ενας προσεγγιστικός κανόνας κατά την αερόβια άσκηση (βλ τρεξιμο, τάπητας, ποδήλατο) είναι οι καρδιακοί παλμοί κατά την προπόνηση να μην ξεπεράσουν το 75-80% των μέγιστων προβλεπόμενων καρδιακών παλμών ανά λεπτό. Οι μέγιστοι προβλεπόμενοι καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό καθορίζονται από την ηλικία με βάση τον απλό μαθηματικό τύπο 220-ηλικία, για παράδειγμα σε έναν άνθρωπο 50 ετών η μεγίστη προβλεπόμενη τιμή καρδιακών παλμών είναι 220-50=170 σφύξεις κατά λεπτό. Άρα για έναν άνθρωπο 50 ετών γενικά (όσοι έχουν καρδιολογικό ιστορικό θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν από τον καρδιολόγο τους που θα συνταγογραφήσει την άσκηση εξατομικευμένα) κατά την προπόνηση ιδανικά οι καρδιακοί παλμοί θα πρέπει να μην υπερβούν (περίπου) το 80% του 170 που είναι 136 παλμοί ανά λεπτό. Αυτές είναι γενικές οδηγίες που δεν πρέπει να αποτελέσουν πανάκεια. Σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών και συνθηκών πρέπει να αντιληφθούμε ότι εξατομικεύει την συνταγογράφηση της άσκησης ο θεράπων ειδικός γιατρός.
Μια εξέταση που μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την γενικότερη καρδιαγγειακή λειτουργική ικανότητα πριν ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα άσκησης, κυρίως σε άτομα άνω των 35 ετών, είναι η δοκιμασία (τέστ) κόπωσης. Η κλασική ηλεκτροκαρδιογραφική (ΗΚΓ) δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα (βλ. τέστ κόπωσης) εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρδιολόγο παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των απεικονιστικών μεθόδων εκτίμησης της στεφανιαίας νόσου. Όμως υπάρχει ασαφής πληροφόρηση των ασθενών όσον αφορά τις ενδείξεις και την διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα της δοκιμασίας στην ανίχνευση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Επίσης πολύ συχνά οι γιατροί που παραπέμπουν ασθενείς για δοκιμασία κόπωσης αφενός δεν έχουν διερευνήσει την ικανότητα των ασθενών να βαδίσουν στον τάπητα αφετέρου δεν έχουν λάβει υπόψιν την προ της δοκιμασίας πιθανότητα που έχει ο συγκεκριμένος ασθενής να αναπτύξει στεφανιαία νόσο.
Για παράδειγμα πολλοί γιατροί, δυστυχώς, παραπέμπουν για δοκιμασία κόπωσης ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από ορθοπεδικά προβλήματα (πχ μηνίσκος, οξείες οσφυοισχιαλγίες υπο αγωγή, σοβαρές αρθρίτιδες) και αδυνατούν να ολοκληρώσουν ακόμη και ολίγα λεπτά άσκησης στον τάπητα. Αυτό συμβαίνει διότι οι γιατροί συχνά δεν εξετάζουν προσεκτικά και δεν επικοινωνούν με τους ασθενείς τους επαρκώς. Συχνά βλέπουμε ασθενείς να παραπέμπονται για δοκιμασία κόπωσης κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και χωρίς καν να εξετασθούν κλινικά από καρδιολόγο. Η εξονυχιστική κλινική εξέταση, η λήψη της αρτηριακής πίεσης και το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι απαραίτητο να γίνουν πριν από την δοκιμασία κόπωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κλινική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει παθήσεις τις οποίες ο ασθενής δεν εγνώριζε και στις οποίες η δοκιμασία αντενδείκνυται (πχ ένα φύσημα σχετιζόμενο με στένωση αορτικής βαλβίδας ή κάποια αρρυθμία ή πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση). Είναι σημαντικό η παραπομπή για δοκιμασία κόπωσης, επί της ουσίας, να γίνεται από καρδιολόγο και όχι απο γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.
Η εκτίμηση της πιθανότητας να έχει κανείς στεφανιαία νόσο πριν από την δοκιμασία είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο καρδιολόγος πριν από την παραπομπή. Για παράδειγμα η δοκιμασία έχει μεγαλύτερη διαγνωστική αξία αν γίνει σε ασθενείς πού έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα (πχ πόνο στο στήθος κατά την προσπάθεια, στηθάγχη) ή σε όσους έχουν παράγοντες κινδύνου (βλ. κάπνισμα, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου). Πολύ συχνά παραπέμπονται για κόπωση νέοι άνθρωποι, χωρίς συμπτώματα και χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου, σε αυτές τις περιπτώσεις η κόπωση δεν έχει διαγνωστική αξία και δεν ενδείκνυται. Μάλιστα σε ασυμπτωματικούς νέους ασθενείς χωρίς παράγοντες κινδύνου ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που ανιχνευθεί κάποιο σημάδι μυοκαρδιακής ισχαιμίας στο ΗΚΓ (θετική δοκιμασία για ισχαιμία) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει στεφανιογραφία και τα στεφανιαία να είναι φυσιολογικά (στην περίπτωση αυτή η δοκιμασία κόπωσης θεωρείται ψευδώς θετική). Συχνά ψευδώς θετικές δοκιμασίες (δηλ. η δοκιμασία αποδεικνύεται θετική για ισχαιμία ενώ τα στεφανιαία αγγεία δεν δείχνουν στενώσεις στην στεφανιογραφία) παρουσιάζονται σε γυναίκες που παραπονιούνται για άτυπα προκάρδια άλγη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top