ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ÁÈÇÍÁ - ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÇ ÔÏÕ ÂÉÂËÉÏÕ "EUROPEAN BANKING SUPERVISION: THE FIRST EIGHTEEN MONTHS" ÓÔÇÍ ÔÑÁÐÅÆÁ ÔÇÓ ÅËËÁÄÏÓ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Γ. Στουρνάρας: «Καμπανάκι» για 4ο μνημόνιο

σε Ελλάδα/Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη νέας χρηματοδότησης από τους θεσμούς μετά το 2018, μέσω τέταρτου μνημονίου, κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017 συνδέει την πιθανότητα νέου μνημονίου με τη μη εξεύρεση λύσης για τη διευθέτηση του χρέους, που θα αποτρέψει την έξοδος στις αγορές.
Παράλληλα η ΤτΕ, στην Έκθεση που υποβλήθηκε την Παρασκευή στον Πρόεδρο της Βουλής, υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,6% το 2017, από 2,6% προηγουμένως, λόγω της υπερφορολόγησης και της μεγάλης καθυστέρησης στην αξιολόγηση.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται τα κύρια συστατικά που θα πρέπει να έχει η αναπτυξιακή πολιτική για να αλλάξει η ελληνική οικονομία και να προσανατολιστεί σε ένα νέο εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης που θα δημιουργεί νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται ο μετριασμός των πολιτικών υψηλών φορολογικών συντελεστών υπέρ της συγκράτησης και αναδιάρθρωσης των μη παραγωγικών δαπανών και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των φόρων, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ο δραστικός περιορισμός των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης και η εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Πιο αναλυτικά, για το χρέος αναφέρεται πως «τα όποια μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους θα εφαρμοστούν, όπως έχει συμφωνηθεί, μετά το τέλος του προγράμματος. Είναι ωστόσο αναγκαίο να περιγραφούν σήμερα με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια για να βελτιωθεί το κλίμα που θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, ή και νωρίτερα. Είναι ευθύνη των εταίρων να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στο ζήτημα του χρέους για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι αγορές πρέπει να γνωρίζουν εγκαίρως ότι θα ληφθούν μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προοιωνίζεται την ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συνδρομής μετά το 2018, κάτι που απεύχονται τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι».
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, στην έκθεση σημειώνεται ότι το αρνητικό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδυναμώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2017 σε 1,6% από 2,5% προηγουμένως. «Οι λόγοι της υποχώρησης της αναπτυξιακής δυναμικής θα πρέπει να αναζητηθούν στη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνακόλουθη έξαρση της αβεβαιότητας, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των επενδύσεων», τονίζεται στην έκθεση. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αποδυνάμωσε την αρχική πρόβλεψη. Παρά τη χειροτέρευση των προβλέψεων για το 2017, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, εφόσον όμως συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη διαδραματίζουν και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top