Τελικά έστω και με μεγάλο κόστος και καθυστέρηση, η αξιολόγηση έκλεισε. Οι αγορές έδειξαν ότι άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά τη χώρα μας και έτσι, ενώ την άνοιξη του 2012 η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων ήταν 342%, σήμερα που γράφω αυτό το άρθρο είναι 4.2% – όσο δηλαδή ήταν και το 2009 που η Ελλάδα ήταν οικονομικά ανθηρή.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟ, ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗΣ SAATCHI & SAATCHI ΚΑΙ SENSE INTEGRATED
Επίσης, ο πρωθυπουργός άρχισε να ανακαλύπτει ότι χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να κάνει ούτε καν αριστερή πολιτική. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει και το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον! Έχω όμως ένα ερώτημα: Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει όλες τις δέουσες διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η χώρα να βαδίσει σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης; Μπορούμε εμείς ως λαός να αλλάξουμε τις κακές μας νοοτροπίες και να κάνουμε αυτά που πρέπει χωρίς να μας τα επιβάλουν; Η απάντηση είναι μάλλον όχι.
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα, με οδηγούς που δεν σέβονται κανέναν νόμο, και το χειρότερο, δεν σέβονται την περιουσία αλλά ούτε και τη σωματική ακεραιότητα των άλλων.
Πριν χρόνια, το Κολέγιο Θηλέων που στεγαζόταν στην περιοχή του Ελληνικού, είχε φυτέψει κάποια δέντρα. Ο κύριος Δασάρχης όμως, βλέπει δάσος και δεν μπορεί να δει ότι από τη μη εκμετάλλευση του Ελληνικού ήδη έχουν χαθεί 70 εκατομμύρια μεροκάματα των 50 ευρώ! Αλλά μήπως είναι αυτός που χρειάζεται δουλειά;
12 χιλιάδες εποχιακοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων θέλουν να μονιμοποιηθούν, όπως έγινε και με δεκάδες άλλες χιλιάδες στο παρελθόν, που από εποχιακοί καθαριστές έγιναν δημοτικοί γραφειοκράτες! Μοναδική λύση: Να ανατεθεί η συγκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.
Η πάλαι ποτέ κραταιά και σήμερα καταρρέουσα ΔΕΗ έχει έναν σταθμό στο Κερατσίνι που δεν λειτουργεί. Έτσι, η διοίκηση αποφάσισε να μεταθέσει τους 77 «εργαζόμενους» σε άλλους τομείς. Οι εν λόγω όμως «εργαζόμενοι» προχώρησαν σε ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους και να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν! Ειρήσθω εν παρόδω, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ πριν λίγα χρόνια ήταν 7 δις ευρώ, ενώ σήμερα μόλις 530 εκατομμύρια. Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα η ΔΕΗ αντί να μας πουλάει φως θα μας βυθίσει στο σκοτάδι.
Σημείωση
Διαβάζω ότι τo 53% των σπουδών που προσφέρουν τα πανεπιστήμιά μας είναι άσχετες με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας και το 80% των σπουδαστών των ΤΕΙ δεν πάνε ποτέ στις σχολές τους. Συγχρόνως, η χώρα έχει διπλάσιους γιατρούς και δικηγόρους από όσους χρειάζεται και υπερδιπλάσιους μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Από οικονομολόγους δε, τα καφενεία και τα τηλεοπτικά παράθυρα γεμάτα! Τελικά τι έχουμε; Διαρροή εγκεφάλων ή βροχή εγκεφάλων;(Ας αφήσουμε λοιπόν και λίγα «μυαλά» να φύγουν για να σώσουνε και άλλους λαούς…)