ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

gASWaozaM2zAI6t9Hiym

Είναι (πάρα) πολλά τα λεφτά!

σε Αθλητισμός/Ελλάδα

Εγγυημένα 14,7 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν οι ομάδες που θα καταφέρουν να περάσουν στις φάσεις των ομίλων, χωρίς να συνυπολογίζεται το τηλε-μερίδιο του Market Pool που δικαιούται η ελληνική Ομοσπονδία ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΡΣΙΝΟ
ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ «ΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ»

Το οικονομικό κίνητρο είναι μεγάλο. Είναι τέτοια τα οικονομικά μεγέθη τα οποία προσφέρονται από τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Champions League και Europa League, όπου δεν χωρά αμφιβολία για την ώθηση που μπορεί να προσφέρουν σε μία ομάδα όπου θα κινηθεί έξυπνα, στοχευμένα και οργανωμένα. Αν αναλύσει κανείς τα χρήματα τα οποία διανέμονται στους συμμετέχοντες στις δύο κορυφαίες διοργανώσεις, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε απολύτως… πρίμα για τους εκπροσώπους μας, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθούν με τις… τσέπες γεμάτες!
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν πως η κατάκτηση της πρώτης θέσης στα Play Offs δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία, αφού στα προκριματικά του Champions League υπάρχουν μεγαθήρια. Αν ρίξει κανείς μία ματιά στα περσινά οικονομικά στοιχεία του Champions League θα διαπιστώσει με μεγάλη ευκολία πως αυτό το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αστείο. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα ποσά που θα μπορούσε ν’ αποκομίσει τόσο η ομάδα που θα λάμβανε μέρος στο Champions League, όσο και αυτές που συμμετείχαν στο Europa League.
Φέτος, περιμένουμε να δούμε τον ΟΣΦΠ να παλεύει για την πρόκριση στα Play Offs του δρόμου των πρωταθλητών και την ΑΕΚ ξεκινά την περιπέτειά της από τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League στον αντίστοιχο δρόμο των μη πρωταθλητών. Ακόμη κι αν αποκλειστούν από αυτή τη φάση, πρόκειται να βάλουν στο χέρι 420.000 ευρώ και ακόμη 245.000 ευρώ στο χειρότερο δυνατό σενάριο, ν’ αποκλειστούν δηλαδή διαδοχικά και από τα Play Offs του Europa League. Αν όμως οι δύο ομάδες καταφέρουν και περάσουν έστω και έναν γύρο, τότε θα έχουν στο ταμείο τους εγγυημένα 2 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στους εκπροσώπους μας ως συμμετοχή στα Play Offs της κορυφαίας διοργάνωσης. Εάν αποκλειστούν από εκεί έχουν να λαμβάνουν 1 εκατομμύριο ευρώ μπόνους, ως… αποζημίωση που δεν θα συμμετάσχουν στους χρυσοφόρους ομίλους. Χάνεις και πληρώνεσαι γι’ αυτό δηλαδή.
Τώρα αν υποθέσουμε, ακραίο σενάριο αλλά όχι απίθανο, πως τόσο ο ΟΣΦΠ όσο και η ΑΕΚ προκριθούν στους ομίλους του Champions League, με βάση τα περσινά δεδομένα θα λάβουν με το «καλημέρα» 14.7 εκατομμύρια ευρώ έκαστος. Χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ που δικαιούται η ελληνική Ομοσπονδία ως μερίδιο από το τηλεοπτικό-εμπορικό Market Pool. Ο ΟΣΦΠ δικαιούται το 55% αυτού του ποσού ως πρωταθλητής ενώ η ΑΕΚ το 45% ως δευτεραθλήτρια. Σημειώστε πως δεν αναφέρουμε καθόλου το τι μπορεί να κερδίσουν οι ομάδες με βάση τις επιδόσεις τους στη διοργάνωση, καθότι η νίκη προσφέρει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η ισοπαλία 500.000 ευρώ.
Πολλά, όχι τόσο ιλιγγιώδη, χρήματα μπορούν όμως να διεκδικήσουν και οι ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και Πανιώνιος, οι οποίοι αγωνίζονται δεδομένα στο Europa League. 2.6 εκατομμύρια ευρώ προσφέρονται στους συμμετέχοντες στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, ενώ η νίκη αποφέρει 360.000 ευρώ και η ισοπαλία 120.000 ευρώ.

Τα έπαθλα του Champions League
Αποκλεισμένοι Γ’ προκριματικού Champions League: 420.000 ευρώ
Νικητές Play Offs Champions League: 2 εκατ. ευρώ
Αποκλεισμένοι Play Offs Champions League: 3 εκατ. ευρώ
Συμμετοχή στους ομίλους Champions League: 12,7 εκατ. ευρώ
Νίκη στους ομίλους: 1,5 εκατ. ευρώ
Ισοπαλία στους ομίλους: 500.000 ευρώ
Συμμετοχή στους 16: 6 εκατ. ευρώ
Συμμετοχή στους 8: 6,5 εκατ. ευρώ
Συμμετοχή στους 4: 7,5 εκατ. ευρώ
Νικητής διοργάνωσης: 15,5 εκατ. ευρώ
Φιναλίστ: 11 εκατ. ευρώ
Διανομή Market Pool: 55% (Πρωταθλητής)-45% (Δευτεραθλητής)

Τα έπαθλα του Europa League
Αποκλεισμένοι Play Offs Europa League: 245.000 ευρώ
Συμμετοχή στους ομίλους Europa League: 2,6 εκατ. ευρώ
Νίκη στους ομίλους: 360.000 ευρώ
Ισοπαλία στους ομίλους: 120.000 ευρώ
Μπόνους πρώτης θέσης στους ομίλους: 600.000 ευρώ
Μπόνους δεύτερης θέσης στους ομίλους: 300.000 ευρώ
Συμμετοχή στους 32: 500.000 ευρώ
Συμμετοχή στους 16: 750.000 ευρώ
Συμμετοχή στους 8: 1 εκατ. ευρώ
Συμμετοχή στους 4: 1,6 εκατ. ευρώ
Νικητής διοργάνωσης: 6,5 εκατ. ευρώ
Φιναλίστ: 3,5 εκατ. ευρώ
Διανομή Market Pool: Κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των ομάδων της ίδιας χώρας και αναλόγως την πορεία τους στη διοργάνωση. Μεγαλύτερο μερίδιο κατανέμεται στον Κυπελλούχο της εκάστοτε χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Αθλητισμός

Go to Top