ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12_

«Εμμεση τηλεμαχία» Κάμερον και Φάρατζ για το Brexit

σε Κόσμος

Σε «έμμεση τηλεμαχία» για το Brexit προχώρησαν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, εμφανιζόμενοι ξεχωριστά στο τηλεοπτικό πλατό για να απαντήσουν ζωντανά σε ερωτήσεις του κοινού για το δημοψήφισμα. «Όχι στη μικρή Βρετανία» λέει ο Κάμερον, «με έχουν δαιμονοποιήσει για τις απόψεις μου επί της μετανάστευσης» λέει ο Φάρατζ.
Το τηλεοπτικό ITV διοργάνωσε ειδική εκπομπή με δύο χωριστές ενότητες ερωταπαντήσεων το βράδυ της Τρίτης, με τη συμμετοχή του Κάμερον και του Φάρατζ. Την Τετάρτη εξέπνευσε η προθεσμία στη Βρετανία για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.
Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν θολές, με τη μερίδα των αναποφάσιστων ακόμη μεγάλη και τα δύο στρατόπεδα να εναλλάσσονται στην κορυφή κάθε έρευνας.
«Φοβάμαι πραγματικά ότι εάν φύγουμε, θα δούμε την οικονομία να υποφέρει…θα έλεγα ότι η σωστή επιλογή, η βρετανική επιλογή είναι να αγωνισθούμε για μία Μεγάλη Βρετανία εντός της ΕΕ και να μην επιλέξουμε τη μικρή Αγγλία του Νάιτζελ Φάρατζ», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον, που ήθελε επίσης οποίου ήταν να παρακινήσει τους Βρετανούς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν και να πείσει το 10% των αναποφάσιστων για τα θετικά της παραμονής στην ΕΕ, προειδοποίησε για την «αυταπάτη της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας» στην περίπτωση του Brexir.
Σταθερός, παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις του κοινού για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής του στον περιορισμό της μετανάστευσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε με έμφαση ότι «έξοδος σημαίνει εγκατάλειψη της μάχης και δεν πιστεύω ότι είμαστε λιποτάκτες».
Από την πλευρά του, ο Νάιτζελ Φάρατζ έπαιξε το χαρτί του πατριωτισμού, κραδαίνοντας το διαβατήριό του και ζητώντας να ξαναγίνει βρετανικό.
«Είμαστε Βρετανοί, είμαστε καλύτεροι απ’ αυτό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τρομοκρατήσει, κυρίως στον μη εκλεγμένο, όσο γοητευτικός και να είναι, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», είπε ο πρόεδρος του Ukip περιγράφοντας με μεγάλη επιμονή και έμφαση τα «προβλήματα που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση».
Ο Νάιτζελ Φάρατζ απευθύνθηκε στις γυναίκες και μίλησε για «τους κινδύνους να πέσουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων των προσφύγων και μεταναστών, όπως συνέβη στον Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς» ενώ απέρριψε τις κατηγορίες για ρατσισμό, λέγοντας ότι κρατά σθεναρή θέση υπέρ της Κοινοπολιτείας.
Όσον αφορά την οικονομία, είπε ότι «βάζει μπροστά από το ΑΕΠ τους απλούς ανθρώπους» και «επιτίθεται εναντίον της ίδιας εκείνης συμμορίας των ειδικών» που προέβλεπαν την οικονομική καταστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου όταν η χώρα αρνήθηκε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
Σε αυτό ο Ντέιβιντ Κάμερον αντέταξε την απόλυτη συμφωνία των ειδικών για τους κινδύνους που θα σημάνει για την βρετανική οικονομία ένα Brexit.
Συνολικά, οκτώ τηλεοπτικά ντιμπέιτ έχουν προγραμματισθεί μέχρι το δημοψήφισμα για την παρουσίαση των επιχειρημάτων των δύο στρατοπέδων με τα δύο τελευταία στις 21 και 22 Ιουνίου. Το ένα οργανώνεται Wembley Arena με τη συμμετοχή 6.000 πολιτών και το δεύτερο στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Κόσμος

Go to Top