ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΒΟΥΛΗ  ΤΣΙΠΡΑΣ Α «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Κ

Εξαντλούνται οι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα

σε Ελλάδα/Πολιτική

Σε… ερημική οδό θα περπατά στην Ευρώπη το αμέσως προσεχές διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την απώλεια όλων των συμμάχων της, πολλοί εκ των οποίων συνετέλεσαν αποφασιστικά ώστε να αποκρουστούν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και να παραμείνει η χώρα στο ευρώ το «κολασμένο» καλοκαίρι του 2015. Τούτου δοθέντος, το νέο ευρωπαϊκό τοπίο που διαμορφώνεται κρύβει μεγάλους κινδύνους για την πορεία της χώρας εντός της Ευρωζώνης, αφού η κυβέρνηση χάνει, έναν-έναν, όλους τους συμμάχους που είτε στήριξαν ανοιχτά την Ελλάδα, είτε διακριτικά και παρασκηνιακά συνετέλεσαν ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Ήδη, ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε αποδρομή και μετρά αντίστροφα ως την «συνταξιοδότησή» του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ενώ σήμερα κρίνεται στο ιταλικό δημοψήφισμα η πολιτική τύχη του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ξεκίνησε να «χτίζει» επαφές σχεδόν από το μηδέν. Και πρέπει να τού πιστωθεί ότι, μετά την συνθηκολόγησή του και την υπογραφή του Μνημονίου, κατάφερε να χτίσει συμμαχίες απαραίτητες και χρήσιμες για τη χώρα. Βεβαίως, ως τότε ήταν μόνος του «εναντίον όλων» σε όλες τις Συνόδους Κορυφής, ενώ στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ήταν… μόνος απέναντι στους 18 ομολόγους του. Ωστόσο, έστω κι αν κόστισε κάτι παραπάνω σε όλους μας, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά συνειδητοποίησαν πώς «δουλεύει» η Ευρωζώνη και απέφυγαν την ασύντακτη χρεοκοπία με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Χτίσιμο συμμαχιών
Εδώ και καιρό, λοιπόν, από τότε που «συνθηκολόγησε» και εξής, ο πρωθυπουργός κατάφερε να οικοδομήσει ορισμένες ενδιαφέρουσες συμμαχίες. Ο πρώτος που έδειξε να τον καταλαβαίνει ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Βεβαίως, μία ψύχραιμη ανάλυση της στάσης «κατανόησης» που έδειξε ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων προς τον Αλέξη Τσίπρα θέλει τον Ολάντ να στηρίζει τον έλληνα πρωθυπουργό για να τονώσει το «αριστερό» προφίλ του. Ας μην είμαστε μίζεροι, όμως. Για όποιον λόγο κι αν ήθελε ο Φρανσουά Ολάντ να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα, η αλήθεια είναι ότι το έκανε. Και η οικοδόμηση της σχέσης με την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης είναι προφανώς πολύ σημαντικό επίτευγμα. Εξάλλου, όπως έχει παραδεχθεί τόσο ο ίδιος ο Ολάντ, όσο και κυβερνητικά στελέχη της Αθήνας, ίσως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να μην βρισκόταν στο ευρώ αν δεν επέμενε ο Γάλλος πρόεδρος. Στις τραγικές στιγμές του Ιουλίου του 2015, όταν όλοι είχαν «κουραστεί» με τον Αλέξη Τσίπρα και το σενάριο της «θυσίας» της Ελλάδας κέρδιζε έδαφος, ο Φρανσουά Ολάντ και, δευτερευόντως, ο Ματέο Ρέντσι, ήταν εκείνοι που «πάτησαν πόδι» και επέμειναν να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση: δηλαδή, το τρίτο Μνημόνιο…
Τώρα, πλέον, ο Ολάντ βρίσκεται σε αποδρομή. Ο Γάλλος πρόεδρος, που χθες αναμενόταν να ξανασυναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Αμπού Ντάμπι, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης της UNESCO, ανακοίνωσε ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στη Γαλλία. Στόχος του, φυσικά, είναι να αποφύγει τον διασυρμό του, αφού έχει καταρρεύσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μόλις το 4% των πολιτών εγκρίνει την πολιτική του. Άρα, μείον ένας σύμμαχος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού όποιος κι αν κερδίσει στην θέση του Φρανσουά Ολάντ, δεν θα είναι τόσο φιλικός προς την Αθήνα.

Από μία κλωστή
Βεβαίως, η πιο «φρέσκια» απώλεια για τον πρωθυπουργό αναμένεται να είναι αυτή του Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επίσης στήριζε την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ενώ πολλές φορές η Ρώμη είχε παρέμβει στις Βρυξέλλες για ελληνικές υποθέσεις. Όμως, ο Ματέο Ρέντσι σήμερα τίθεται υπό την δοκιμασία των ιταλών πολιτών, στο περίφημο δημοψήφισμα που διοργανώνεται στην γείτονα χώρα για τις συνταγματικές αλλαγές. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «Όχι» προηγείται και, αν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, ο Ματέο Ρέντσι δεν θα καταφέρει σήμερα να κερδίσει την συναίνεση των Ιταλών. Όμως, αυτό θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση την Ιταλία και πιθανότατα τον Ματέο Ρέντσι στο τέλος της πρωθυπουργικής θητείας του. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε υπονοήσει σαφώς ότι αν χάσει το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί, κάτι που επανέλαβε και πριν μερικές ημέρες. Κατά συνέπεια, μπορεί τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να απομένουν μόλις λίγες ώρες πρωθυπουργίας για τον Ματέο Ρέντσι και να ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας να χάσει άλλον έναν ευρωπαίο φίλο του.

Ο αμερικανικός «εφιάλτης»
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η πολιτική αλλαγή που επίκειται στις 21 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ προκαλεί νέο «βέρτιγκο» στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Λευκός Οίκος, επί προεδρίας Ομπάμα, πολλές φορές άσκησε πιέσεις στο ΔΝΤ για να βάλει νερό στο κρασί των απαιτήσεών του, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις στους Ευρωπαίους να μην υποδαυλίζουν την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και να λάβουν αποφάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε «παγωμένες» σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία. Η αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον, λοιπόν, συνιστά άλλον έναν εφιάλτη για τη κυβέρνηση, αφού οι πιο στενοί σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακραία φιλότουρκοι, ενώ εταιρείες του νέου προέδρου των ΗΠΑ συνεργάζονται με αντίστοιχες τουρκικές εταιρείες! Σαν να μην έφταναν αυτά, η συνεχιζόμενη σιωπή του Τραμπ ως προς το ελληνικό χρέος και την οικονομική κρίση δείχνουν πως μάλλον… τον αφήνει αδιάφορο το θέμα!

Κι άλλες «απώλειες»
Πέραν όλων των παραπάνω, άλλες δύο απώλειες μετρά ήδη το Μέγαρο Μαξίμου: ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε… με 1.000 την εκλογή των «Ποδέμος» και του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, αλλά τελικώς, έπειτα από 1,5 χρόνο πολιτικής αστάθειας, πρωθυπουργός αναδείχθηκε εκ νέου ο κεντροδεξιός -και στενός φίλος της Άνγκελα Μέρκελ- Μαριάνο Ραχόι. Σαν να μην έφταναν αυτά, από την Ευρωβουλή αποχωρεί ο Γερμανός Πρόεδρος του σώματος, Μάρτιν Σουλτς, για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας. Και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση χάνει και έναν πολύτιμο σύμμαχο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ο Σουλτς πολλές φορές ζητούσε «χαλάρωση» των μέτρων για την Ελλάδα και μόλις προ μερικών ημερών στήριζε την Αθήνα στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top