ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

stock-photo-rear-view-of-bald-head-

Επιστροφή «Βαρουφάκη»!

σε Ελλάδα/Πολιτική

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΤΑΚΤΙΚΗ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΟΡΑΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ OΛΟΥΣ ΜΑΣ

Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, καθώς η διαπραγμάτευση παραμένει σε εκκρεμότητα, το Μαξίμου εξαπολύει ανοιχτές επιθέσεις στο ΔΝΤ και όλα δείχνουν πως η χώρα γυρίζει στην… καταστροφική εποχή Βαρουφάκη, κινδυνεύοντας να χάσει το στοίχημα της ανάκαμψης και για εφέτος. Την ίδια ώρα, εξάλλου, κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξαπολύουν… κούφιες απειλές προς τους δανειστές, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από το εφιαλτικό 2015, στο οποίο επιστρέφει ολοταχώς η χώρα.

Κατά την μιάμιση εβδομάδα που παρέμειναν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, το γνωστό «κουαρτέτο», το σκηνικό που φιλοτεχνούσε μέσω διαρροών η κυβέρνηση ήταν το εξής: η συμφωνία θα μπορούσε να… είχε κλείσει, αλλά το «κακό» ΔΝΤ θέτει όρους που τινάζουν τη συμφωνία στον αέρα. Αυτές ήταν οι διαρροές στις οποίες προέβαιναν ομοθυμαδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση υπουργοί. Επί της ουσίας, λοιπόν, επαναλάμβαναν την ίδια «δοκιμασμένη» και… αποτυχημένη τακτική του πρώτου εφιαλτικού 8μήνου της… «πρώτη φορά Αριστεράς», που οδήγησε στο δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls και στο τρίτο Μνημόνιο. Η διαφορά ήταν ότι πέρυσι η κυβέρνηση απέδιδε τον ρόλο του «κακού» στις «νεοφιλελεύθερες εμμονές» της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του «σαμποτέρ της Ευρώπης», υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τώρα, ο… κακός της υπόθεσης είναι το ΔΝΤ που ζητάει «πράγματα εκτός συμφωνίας».
Για την ιστορία, το ΔΝΤ ζητεί περικοπές συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει ως… «ισοδύναμο» την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή την περαιτέρω επιβάρυνση των ήδη επιβαρυμένων επιχειρήσεων που έχουν… απομείνει στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και έχει περάσει στην ελληνική Ιστορία ως το «τρίτο Μνημόνιο», αναφέρεται ρητά στην ανάγκη «περικοπών της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ από την ασφαλιστική δαπάνη». Και ως γνωστόν, στην εξαιρετικά σαφή και πλούσια ελληνική γλώσσα, η λέξη «περικοπή» σημαίνει μείωση, εξοικονόμηση. Δεν σημαίνει… ισοδύναμη αύξηση εισφορών.

Αψυχολόγητες επιθέσεις
Βεβαίως, στην κυβέρνηση ξέρουν όλα τα παραπάνω. Ωστόσο, έπειτα από απανωτούς γύρους διαπραγματεύσεων από τον περασμένο Νοέμβριο ως τώρα, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο έχουν καταλάβει την δυσάρεστη αλήθεια: ότι, δηλαδή, οι δανειστές έχουν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» που δε θα τις υπερβούν. Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμπεριφέρεται όπως το λιοντάρι στο κλουβί: βλέπει το πολιτικό κόστος από τα δυσάρεστα μέτρα να έρχεται και αντιδρά σπασμωδικά, διατηρώντας φρούδες ελπίδες ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει «μπάχαλο» μεταξύ των δανειστών, προκειμένου να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να γλιτώσει η κυβέρνηση από συγκεκριμένα μέτρα που είναι πράγματι μέτρα-φωτιά. Αλλά μέτρα συμφωνημένα και συνομολογημένα με τους δανειστές εδώ και ένα 8μηνο… Τότε που μπήκε η υπογραφή του πρωθυπουργού κάτω από το Μνημόνιο -η υπογραφή που τώρα πρέπει να τιμηθεί και να τηρηθεί, όπως ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Δύσης και του αναπτυγμένου κόσμου.
Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει την αξία να τιμάει κάποιος την υπογραφή και τις δεσμεύσεις του. Εξ ου και ήδη, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της κυβέρνησης, επιτίθενται στο ΔΝΤ, στέλνοντας ένα σήμα στο ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών να… μεσολαβήσουν, προκειμένου το Ταμείο να σταματήσει να ζητάει όσα ζητάει. Εκτός από τις «λελογισμένες» αιχμές που άφησε κατά του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν μερικές ημέρες ήταν η σειρά του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει ευθέως επίθεση στην Ουάσινγκτον.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, λοιπόν, μιλώντας με δημοσιογράφους, κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι παίζει τον ρόλο του σεξπιρικού «Σάιλοκ» στον «Έμπορο της Βενετίας» -εννοώντας ότι έχει συμπεριφορά… τοκογλύφου. Παράλληλα, ο κ. Κουτεντάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» και υπογράμμισε ότι από την στάση του Ταμείου «κανείς δεν έχει καταλάβει αν θέλει να μείνει ή να φύγει», πράγμα που, κατά τον ίδιο, «προκαλεί μια κατάσταση καταστροφικής αβεβαιότητας στην οικονομία».
Παράλληλα, ο κ. Κουτεντάκης ισχυρίστηκε ότι το ΔΝΤ πρότεινε «ακόμη και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές συντάξεων για να πληρωθεί χρέος αν η διαπραγμάτευση συνεχισθεί επί μακρόν και παρουσιασθεί ταμειακό πρόβλημα», ενώ μας πληροφόρησε ότι αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τέτοιο δίλημμα, τότε… ξέρει τί θα κάνει: «Δε θα καθυστερήσουμε μισθούς και συντάξεις. Δε θα πληρώσουμε χρέος», κατέληξε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς τί θα γίνει αν τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο αρχίσουν να… στερεύουν.

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΣΤΗΝ «ΕΝΔΟΞΗ» ΕΠΟΧΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΞΑΝΑΚΥΛΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΚΟΥΦΙΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την σκυτάλη από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής πήρε, την περασμένη Τετάρτη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ πως «ζητάει περισσότερα από την συμφωνία», υπογράμμισε ότι «απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού (!) και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», ενώ επισήμανε ότι «η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα».

Ο Βαρουφάκης «επιστρέφει»!
Μ’ άλλα λόγια, τώρα που η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το πολιτικό κόστος, ο πρωθυπουργός υιοθετεί τις «κούφιες» απειλές του περασμένου καλοκαιριού, που εκστόμιζε προς τους δανειστές ο Γιάννης Βαρουφάκης, πριν η χώρα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας και πριν ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστεί να υπογράψει το Μνημόνιο, με τις τράπεζες κλειστές και την οικονομία κατεστραμμένη. Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μάθημα από το πάθημα του περασμένου καλοκαιριού και δεν καταλαβαίνει πως αν εξαντλήσει το χρόνο και το χρήμα, τότε θα αναγκαστεί, υπό την απειλή της νέας χρεοκοπίας, να αποδεχθεί σκληρότερα μέτρα από αυτά που τής ζητούνται τώρα.
Όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι θα «τσαλακωθεί» για μία ακόμη φορά το αριστερό προφίλ της, αλλά ότι και το 2016 η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα βουλιάξουν στην οικονομική αβεβαιότητα, θα χαθεί το έτος και οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη θα παραπεμφθούν για το 2017. Κι αυτό αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν αυτή τη φορά να δώσουν άλλη μία… ευκαιρία στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top