ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΥΓΕΙΑ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ

1_

Η αναβίωση της αρχαίας ορφικής λύρας: Οι Αλεξίπονες Νότες του Νίκου Ξανθούλη

σε Ελλάδα/Πολιτισμός

Η συνεισφορά του Νίκου Ξανθούλη στην αναγέννηση της επτάχορδης αρχαίας λύρας είναι τεράστια και διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΔΡΙΤΣΑ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ, ΩΝΑΣΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Εξαιρετικός και σπάνιος ο νέος δίσκος (CD) του Νίκου Ξανθούλη με τίτλο ORPHEUS’S LYRE/ Η ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ που κυκλοφόρησε με εκδότη την General Music, το CD περιέχει αυθεντικές συνθέσεις του Νίκου Ξανθούλη για σόλο επτάχορδη ορφική αρχαία λύρα (βασισμένες στους αρχαίους μουσικούς τρόπους) την οποία παίζει ο ιδιος ο Ξανθούλης, το όργανο που χρησιμοποιήθηκε στο CD αυτό έχει κατασκευάσει ο σπουδαίος (βραβευμένος από την Unesco) κατασκευαστής αντιγράφων αρχαίων ελληνικών οργάνων Νίκος Μπράς (βλέπε φωτογραφίες από το εργαστήρι κατασκευής αντιγράφων αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, Βαλτετσίου & Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια).

2_
Η συνεισφορά του Νίκου Ξανθούλη στην αναγέννηση της επτάχορδης αρχαίας λύρας είναι τεράστια και διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη. Πριν ακούσω τον Ξανθούλη να παίζει τόσο δεξιοτεχνικά την ορφική λύρα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το όργανο αυτό με το τόσο ξεχωριστό ηχόχρωμα μπορεί να έχει αυτή την ιδιαίτερη απόδοση και να χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμη σολιστικό όργανο με ή χωρίς συνοδεία ορχήστρας. Η συνεισφορά του Ξανθούλη στην ανάπτυξη της τεχνικής στην οποία βασίζεται το παίξιμο του οργάνου αυτού είναι μοναδική και τεράστια. Οι συνθέσεις του είναι διάφανες, εύληπτες, αριστοτεχνικά δομημένες και προδίδουν εκτός από το σπάνιο ταλέντο του και το βάθος της μουσικής του παιδείας. Θα τολμούσα να πω ότι οι νότες του Ξανθούλη- μέσα από το ηχόχρωμα της λύρας-γίνονται θεραπευτικές και αλεξίπονες και με προσκαλούν να ταξιδέψω μέσα στην ατμόσφαιρα ενός ελληνορωμαικού Ασκληπιείο όπου η μουσική-σύμφωνα με τις μαρτυρίες-χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό μέσο (ο όρος Αλεξίπονος είχε αποδοθεί στον ίδιο τον Ασκληπιό που είχε την ιδιότητα να ανακουφίζει τον σωματικό πόνο). Οι τίτλοι των κομματιών παραπέμπουν απευθείας στον κόσμο των δεδοξασμένων αρχαιοελληνικών ονομάτων θεών και θνητών βλ. Η λύρα του Απόλλωνα, Ο Αχιλλέας παίζει λύρα στη σκηνή του, Ο Θρήνος της Αριάδνης, Αμφίων, Ορφέας, Οι σκέψεις του Οδυσσέα, Της Ήρας ο Κρυφός Καημός, Η Οργή του Αχιλλέα, Δίας, Ευμενίδες. Ο Νίκος Ξανθούλης αναδεικνύει και παρουσιάζει διεθνώς τις δυνατότητες της λύρας μέσα από το συνθετικό του έργο και η παρουσία του συνιστά μια ξεχωριστή ποιοτική προβολή του ελληνικού πολιτισμού μέσα σε αυτή τη σκοτεινή περίοδο παρακμής του ελλαδικού κρατιδίου-προσοχή δεν πρέπει ποτέ να συγχέουμε το ελληνικό παγκόσμιο και αθάνατο ελληνικό πνεύμα με το θνησιγενές και αποτυχημένο ελλαδικό κρατίδιο. Αυτό ακριβώς μας δείχνει με το πρωτότυπο σύγχρονο έργο του πάνω στην αρχαία λύρα ο μουσουργός Νίκος Ξανθούλης, την αθανασία και την παγκοσμιότητα της ελληνικής μουσικής τέχνης. Έχω την μεγάλη τύχη να γνωρίζω εδώ και χρόνια όλη τη διαδρομή και τις διαφορετικές πτυχές του έργου του Ξανθούλη και ένα πράγμα μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι πιάνει γίνεται στα χέρια του χρυσός. Μην χάσετε με τίποτα αυτό τον σπάνιο δίσκο του Ξανθούλη, αποτελεί πραγματικό πνευματικό απόκτημα.
Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2013 έως το 2015.
Έχει εκδώσει δέκα προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες, δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο ( 30 και 31 Δεκεμβρίου 2015). Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

*

Πρόσφατα από Ελλάδα

Go to Top